İddiadan gerçeğe Irak'ta ABD askeri varlığının sona ermesi
31 Aralık 2021, ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesi için belirlenen son tarihtir.
Welayet News - Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ve ABD Başkanı Joe Biden Haziran 2021'de Washington'da ABD askeri birliklerinin 2021'in sonunda Irak'tan ayrılacağı konusunda anlaştılar, ancak bir kaç ABD askeri Irak birliklerini eğitmek için danışman olarak ülkede kaldı.
Bugün 31 Aralık ve Haziran anlaşması için son tarih. Mustafa el-Kazımi dün ABD muharebe birliklerinin Irak'tan ayrıldığını, ancak bazı ABD askeri danışmanlarının Irak'a girdiğini duyurdu. Ayrıca Irak Silahlı Kuvvetleri başkomutanının sözcüsü Yahya Resul da şu anda Irak'ta ABD liderliğindeki koalisyon askeri gücünün bulunmadığını söyleyerek, Irak'ta konuşlanan yabancı güçler, misyonları askeri danışmanlık sağlamak olan güçlerdir dedi. Irak Ortak Harekat Karargahı Sözcüsü Tahsin el-Hafaci, ABD birliklerinin Ayn el-Esad üssünden çekilmesinin tamamlandığını ve sadece danışman güçlerinin kaldığını söyledi.
Iraklı yetkililer ABD birliklerinin geri çekildiğini açıklarken, Centcom (ABD Merkez Komutanlığı) başkanı Robert McGurk hiçbir gücün Irak'tan ayrılmayacağını ve gücün özel işlevinin "muharebe"den "eğitim"e ve " danışmanlığa" dönüşeceğini söyledi.
Bu yorumlara rağmen, Irak'ta çok az kişi ABD askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunu kabul etti. Başka bir ifadeyle, ABD'nin Irak'taki varlığına karşı çıkanlar, ABD birliklerinin geri çekilmesi hakkında söylenenlerin sadece bu birlikler üzerindeki gerilimi azaltmak, 5 Ocak 2020 tarihli parlamento kararını atlatmak ve kamuoyunu aldatmak olduğuna inanıyor.
Irak parlamentosunun 5 Ocak 2020 tarihli kararına göre, tüm yabancı birliklerin ülkeyi tamamen terk etmesi gerekiyor. Dolayısıyla parlamentonun kararında Irak'ta herhangi bir amaçla yabancı danışmanların bulunması diye bir husus bulunmamaktadır. Bu nedenle, El-Kazimi hükümetinin danışma ve eğitim amaçlı Amerikan birliklerini elinde tutma eylemi, Irak parlamentosunun kararına aykırıdır.
Irak direniş gruplarını Amerikan birliklerinin ülkeden tamamen çekilmesinde ısrar etmeye iten birkaç faktör var ki bunlardan ikisi en önemlileridir.
İlki şu ki, kalan ABD birliklerinin Irak'a neredeyse hiçbir askeri faydası yok. esasen Amerikalılar, Batı Asya bölgesinde güçlü ve profesyonel bir ordunun kurulmasını kabul etmezler. Bu konuda Mahmud el-Rabii şöyle diyor "Eğitim ve danışmanlıktan bahsetmek alaycı ve koca bir yalandır. Amerikalılar bir ülke inşa etmez ve bir orduyu silahlandırmazlar. Askeri eğitim söz konusu olduğunda, Afganistan deneyimi Amerikan başarısızlığının ve kötü niyetliliğinin en iyi kanıtıdır."
İkinci şu ki; Amerikan askerlerinin Irak'ta kalması direniş şehitlerinin kanının ayaklar altına alınması anlamına gelir. 3 Ocak 2020'de Amerikalılar, General kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'e Bağdat havaalanı yakınlarında suikast düzenlediler. Bu cinayetin ardından Amerikalılar Irak'ta onlarca Irak direniş gücünü şehit ettiler. ABD ordusunun tamamen geri çekilmesinde ısrar edilmesi, Irak'ın tam egemenliğinin korunması çabalarının yanı sıra direniş şehitlerinin kanlarının dökülmesinden kaynaklanmaktadır ve ABD askeri danışmanının varlığı bu hedeflerin ihlali anlamına gelir.
Irak'taki ABD birliklerine ilişkin mevcut politika, Iraklı gruplarla ABD birlikleri arasında daha fazla çatışmalara yol açabilir. Iraklı direniş grupları, ABD güçlerinin kaldığı takdirde onlarla uğraşacakları konusunda uyardı ve bunu Irak egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi. Asaib Ehl el-Hak hareketine bağlı Sadıkun fraksiyonunun sözcüsü Mahmud el-Rabii Iraklı güçlere askeri danışmanlık hususunda şöyle diyor: "Eğitim ve danışmanlık hakkında konuşmak tamamen saçma. Amerikan kuvvetlerinin misyon değişikliği, işgalci güçleri Irak topraklarında geciktirme ve tutma girişimidir ve bu meselenin devamı, halkın iradesine ve Irak parlamentosunun kararına aykırıdır.
Yeni yorum ekle