Putin: BRICS'in Küresel Ekonomideki Payı G7'yi Geride Bırakıyor

Çar, 23/10/2024 - 16:54

BRICS'e üye 9 ülkenin liderlerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS grubundaki tüm ülkelerin küresel istikrara sözde değil, fiilen pozitif etki sağladığını, bu çizginin özellikle bu dönemde çok önemli olduğunu vurguladı.

Welayet News  - Rus lider, "Tüm üyelerimiz eşitlikten, iyi komşuluktan ve karşılıklı saygıdan yana. Dostluk ve uyumun yüksek ideallerinin tasdikinden, evrensel refah ve esenlikten yana. Dünyanın geleceğine dair sözde değil fiilen sorumluluk üstleniyorlar ve küresel istikrar ve güvenlik alanındaki duruma gerçekten olumlu bir etki sağlıyorlar" diye konuştu.

BRICS ülkelerinin devasa bir ekonomik, bilimsel, demografik ve siyasi potansiyele sahip olduğunu belirten Putin, "Hepimiz, BRICS'in dinamik gelişimine, küresel meselelerdeki otorite ve etkisinin güçlendiğine tanıklık ediyoruz" dedi.
BRICS'in genişlemesi hakkındaki görüşlerini paylaşan Putin, "Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin BRICS'le temasları güçlendirme konusundaki eşi görülmemiş ilgisinin görmezden gelinmesi elbette doğru olmaz. Halihazırda 30'dan fazla ülke bu arzusunu bir şekilde dile getirdi. Bununla beraber dengeyi korumamız ve BRICS'in etkinliğinin azalmasına izin vermememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
BRICS'in bölgesel sorunların çözümüne de büyük katkı sunduğunun altını çizen Putin, BRICS'in uluslararası toplumun önemli bölümünün, yani küresel çoğunluğun beklentilerine karşılık veren küresel arenadaki çizgisinin özünde de bunun bulunduğunu kaydetti. Rus lider, çok kutuplu dünyada köklü değişikliklerin yaşandığı bu dönemde, söz konusu çizginin çok önemli olduğunun altını çizdi.
Geçen yıl Güney Afrika'daki zirvede BRICS'e 'partner ülke' statüsünün geliştirilmesini kararlaştıklarını anımsatan Putin, bununla ilgili karara Kazan Sonuç Bildirgesi'nde yer verilmesinin önemli olduğunu söyledi.

 

 

BRICS dahilinde üzerinde çalışılan BRICS Tahıl Borsası ile ilgili değerlendirmede bulunan Putin, "Bu inisiyatifin gerçekleştirilmesi, ulusal piyasaları olumsuz dış müdahaleden, spekülasyondan ve suni gıda kıtlığı oluşturma girişimlerinden korumaya yardımcı olacak" dedi.

Putin, zamanla BRICS Tahıl Borsası'nı tam teşekküllü bir emtia borsasına dönüştürmeyi düşünebileceklerinin de altını çizdi.

'Yeni bir BRICS yatırım platformu ve istişare mekanizması kuralım'

Bu arada Putin, BRICS'e üye ülkeler ile Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin ulusal ekonomilerini desteklemek için yeni bir BRICS yatırım platformu kurmayı önerdi.

Rus lider, bu güçlü aracın BRICS ülkelerinin ulusal ekonomilerini koruyacağı gibi, Küresel Güney ve Doğu ülkelerine finans kaynakları sağlamak için kullanılabileceğini söyledi.

BRICS bünyesinde Dünya Ticaret Örgütü'nün sorunlarının ele alınacağı bir istişare mekanizması kuracaklarını anlatan Putin, bunun küresel ekonomide daha adil kurallara dayalı bir ortak tutum sergilemeye yardım edeceğini sözlerine ekledi.

'BRICS'in küresel ekonomideki payı G7'yi geride bırakıyor'

Putin, 2024 sonu itibarıyla BRICS ülkelerinin küresel ekonomideki payının yüzde 36.7'ye ulaşacağını, G7 ülkelerinin ise yüzde 30 seviyesinde kalacağını belirterek BRICS'in bu alanda G7'yi geçeceğini vurguladı.



Yeni yorum ekle