Washington: İsrail'le İlişkilerin Normalleşmesi İran'la Mücadele İçindir

Çar, 04/10/2023 - 15:09

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, Washington'un Arap ülkelerinin Siyonist rejimle ilişkilerinin normalleştirilmesine ilişkin anlaşmalardan sağladığı faydanın, İran'ın bölgedeki faaliyetleriyle mücadelede üstlendikleri rol olduğunu söyledi.

Welayet News  - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Salı akşamı düzenlediği basın toplantısında İran İslam Cumhuriyeti'ni Batı Asya bölgesinde istikrarsızlaştırıcı ve kötü faaliyetler yürütmekle suçladı.

Patel, İranlı yetkililerin bazı Arap ülkelerinin geçici Siyonist rejimle ilişkilerini normalleştirmeye yönelik anlaşmalar hakkındaki yorumlarına ilişkin bir soruya yanıt olarak şunları söyledi: ‘Onların görüşleriyle pek ilgilenmediğimizi söylemeliyim çünkü normalleşme anlaşmasının bölge için dönüştürücü olabileceğini düşünüyoruz.

Normalleşme anlaşmalarının taraflarıyla (Tel Aviv ve Arap ülkeleri) ikili ilişkilerimizin bağlantısı, İran rejiminin bölgedeki kötü niyetli ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetleriyle mücadelede oynadıkları rolden kaynaklanmaktadır.’

ABD’li bu diplomat, İran'ın insansız hava araçlarının sergilenmesi ve aynı zamanda Rusya ile askeri işbirliği hakkında şunları söyledi: ‘Her ne olursa olsun, İran'ın askeri teçhizatının kullanılmasının İran rejiminin yıkıcı ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinde daha büyük bir rol oynama riski taşıyabileceğini düşünüyorum.

Geçen yılın ve ondan önceki yılın çoğunu İran ile Rusya arasındaki derin güvenlik ortaklığı hakkında konuşarak geçirdik. Bu nedenle, herhangi potansiyel bir yeni silah sistemi kesinlikle bu son derece şiddetli ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri daha da kötüleştirme riski taşır.

Amerika'nın yapacağı şey, İran rejimini sorumlu tutmak için elimizdeki araçları kullanmaya devam etmektir. Bunu da Avrupa Birliği, Avrupa Troykası ve diğer ilgili çok taraflı örgütler aracılığıyla müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yakın işbirliği içinde yapacağız.’

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın Salı günü eski Washington yönetiminin General Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikastının ardından Tahran'dan talepleri hakkında yaptığı açıklamalara ilişkin bir soruya yanıt vermekten kaçındı.



Yeni yorum ekle