İsrail Rejiminde Ekonomik Çöküş
Yeni Sağ partisi olarak bilinen aşırı sağcı akım Partisi'nin başkanı Neftali Benet İsrail rejiminin halihazırda korkunç bir yöne doğru gittiğini ve ekonomik çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi.
Welayet News - İsrail rejimi ters göç, heterojen demografik bileşimi, derin sosyal ayrımlar gibi çeşitli tehditler ile karşı karşıyadır, fakat ekonomi İsrail rejiminin güçlü olduğu alanlardan biriydi ve son zamanlarda, giderek çöküş sürecine girmiş bulunuyor, öyle ki artık dağılma eşiğie gelmiştir.
2019 yılına göre 2020 yılında işsizlik oranı daha yüksektir. Fransız RTL radyo kanalı Twitter sayfasında şöyle yazdı: İsrail’de son aylarda işsizlik oranında sıçrama yaşanmıştır ve şubat ayında 3,4 'ten nisan ayında yüzde 27’ye ulaşmıştır"
Bu oran sonraki aylarda daha da artış kaydetmiştir.
İşgal topraklarında bütçe açığı da artmıştır. Fitch Derecelendirme Kuruluşu'nun tahminlerine göre Siyonistlerin bütçe eksikliği 2019 yılında yüzde 3,7'den 2020 sonunda %120'ye ulaşacaktır. Bu arada İsrail rejiminde dış yatırım da son 9 ayda azalmıştır.
İsrail'in ekonomik durumunun kötü olmasının da birçok sebebi vardır, bunlardan en önemlisi işgal topraklarında korona hastalığının büyük çapta yayılmasıdır. Son verilere göre şimdiye kadar İsrail'de 320 binden daha fazla kişi Coruna’ya yakalanmıştır. Siyonist Başbakan Benyamin Netanyahu kabinesi ise korona salgınına karşı başarısız kalmıştır öyle ki işgal toprakları sürekli gösterilere sahne oluyor ve protestocular Başbakanın görevden çekilmesini istiyorlar.
Walla siyonist site de daha önce siyonist rejimin kabinesinden naklen yayınladığı raporda işgal topraklarında korona salgını ve ekonomiye olan olumsuz etkileri nedeni ile iflaslarda %40 artışa sebep olduğunu duyurdu.
Benyamin Netanyahu kabinesi koronasalgınına karşı birçok sosyal ve ekonomik kısıtlamalara başvurdu ve 20 Mart tarihinde acil durum yasaları da onayladı.
Söz konusu kısıtlama siyasetleri Korona salgınından dolayı siyonist rejimin ekonomik sorunlarının artmasına sebep oldu. İsrail rejiminin eski Güvenlik yetkililerinden İlan Baz, Korona salgınının İsrail rejimi ekonomisine yaptığı etki konusunda yaptığı açıklamada İsrail rejimi ekonomisinin şiddetli darbe aldığını ve hali hazırda bir milyon 200 bin kişinin işsiz olduğunu söyledi.
Bu arada Korona salgını siyonist rejimin turizm sektörünü de yoğun şekilde zayıflattı ve dış yatırımın azalmasını da beraberinde getirdi. İsrail Maliye Bakanlığı da koronavirüsün en az 17 milyar dolar İsrail ekonomisine darbe vurduğunu duyurdu.
Korono salgınına ilaveten İsrail sorunlarının artmasında bir diğer faktör savaş yanlılığıdır. Netanyahu'nun başbakan olduğu son 10 yılda İsrail rejimi 2012, 2014, 2018 ve 2019 yıllarında Filistinlilere savaş açtı; gerçi Filistinlilere birçok hasar verdirdi fakat kendisi de yüklü masraflara katlanmak zorunda kaldı.
İsrail rejiminin işgal topraklarına yerleşke inşaatı veya Ürdün Nehri Batı yakasının İlhak planı gibi yayılmacı projeleri, işgal topraklarındaki güvenlik oranını da azaltmıştır zira Filistinli gruplar sürekli işgal planlarına tepki göstererek ona karşı direniyorlar.
Tüm bu sebeplerden dolayı korsan rejim birçok ekonomik sorun ile karşı karşıya bulunuyor ve bunun farkına varan birçok yetkili İsrail ekonomisinin dağılma eşiğine geldiği konusunda uyarıda bulunuyor.
Yeni yorum ekle