Netanyahu Trump’tan Lübnan'da “tampon bölge” taleb etti
Siyonist işgal rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Siyonist işgal ordusunun Lübnan’daki varlığını uzatma konusunda ABD Başkanı Donald Trump’tan destek talep ettiği belirtildi.
Welayet News - İsrail’in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Netanyahu, sınır boyunca beş stratejik noktada İsrail askeri varlığının sürdürülmesini ve böylece bir tampon bölge oluşturulmasını hedefliyor. İsrail, Lübnan ordusunun ülkenin güneyinde etkili bir şekilde konuşlanmadığını ve Hizbullah’ın yeniden organize olmasını engellemediğini savunuyor. Tel Aviv yönetimi, ordu birlikleri çekildiği takdirde Hizbullah’ın sınır hattına geri dönmeyi planladığı gerekçesiyle ABD’yi uyardı.
Kasım ayında imzalanan ateşkes anlaşmasına göre, İsrail ordusunun 26 Ocak’a kadar güney Lübnan’dan tamamen çekilmesi gerekiyordu. Ancak Netanyahu, Lübnan’ın anlaşmaya uymadığını ileri sürerek bu tarihte çekilmeyeceklerini açıkladı. Bunun ardından, ABD’nin arabuluculuğuyla İsrail ve Lübnan arasında anlaşmaya varılarak İsrail birliklerinin çekilme süresi 18 Şubat’a kadar uzatıldı.
Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus, hafta sonunda Lübnan ve İsrail’i ziyaret etti. Kanal 12’nin haberine göre, Ortagus, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Kuzey Komutanlığı Komutanı Ori Gordin ile birlikte sınır bölgesinde incelemelerde bulundu.
Ortagus, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaptığı açıklamada, İsrail birliklerinin çekilmesi için belirlenen 18 Şubat tarihinin kesin olduğunu vurgulayarak, “Bu, İsrail ordusunun çekilme sürecini tamamlayacağı tarihtir. Lübnan ordusu da onların ardından bölgeye girecek. Bu konuda kararlıyız” ifadelerini kullandı.
Ateşkes anlaşmasına göre, İsrail’in geri çekilmesiyle eş zamanlı olarak Lübnan ordusu, BM barış gücü birlikleriyle birlikte güneyde konuşlanacaktı. Ayrıca, Hizbullah’ın Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesi ve güneydeki askeri altyapısını tasfiye etmesi öngörülüyordu. Ancak İsrail ordusu, Hizbullah’ın yasaklı bölgelerde silahlarını saklamaya devam ettiğini ve Lübnan ordusunun anlaşma şartlarına uymadığını ileri sürüyor.
Bu gelişmelerin yanı sıra, Suriye yönetimi, Hizbullah’ı güvenlik güçlerine yönelik saldırılar düzenlemek ve sınırda kaçakçılık faaliyetlerini desteklemekle suçladı. Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan Suriye ordusundan Yarbay Moayed el-Salama, hafta içinde Suriye güvenlik güçlerinin, büyük çoğunluğu Hizbullah’a bağlı kaçakçılık çeteleriyle çatıştığını ancak Lübnan topraklarını hedef almadıklarını söyledi.
Öte yandan, pazar günü İsrail savaş uçakları Lübnan’da bir dizi hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, saldırıların Hizbullah’ın Lübnan-Suriye sınırında silah kaçakçılığı için kullandığı bir tüneli hedef aldığını iddia etti.
Esad’ın Aralık ayında devrilmesi, İran’ın Hizbullah’a silah sevkiyatını sağladığı Suriye kara sınırını da sekteye uğratmıştı. (Kaynak: harici)
Yeni yorum ekle