İran'ın ABD'ye açtığı dava görülmeye başlandı
İran'ın, nükleer anlaşmadan çekilerek tek taraflı şekilde yaptırımları geri getirmesi nedeniyle ABD'ye karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı dava görülmeye başlandı.
Welayet News - Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UAD, tek taraflı yaptırımları nedeniyle ABD'ye dava açan İran tarafının şikayetlerini dinledi.
TAHRAN YÖNETİMİ YAPTIRIMLARIN ASKIYA ALINMASINI İSTİYOR
Tahran yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırımları geri getirmesinin 1955'te iki ülke arasında imzalanan İran-ABD Dostluk Anlaşması'na aykırı olduğunu savunarak, dava sonuçlanana kadar yaptırımların askıya alınmasını istiyor.
ABD Başkanı Donald Trump yaptırımların 'İran'ın nükleer silah üretmesini engellemek' için gerekli olduğunu savunuyordu ancak ilk gün İran'ı davada temsil eden Mohsen Mohebi, ABD yaptırımlarını 'yalın ekonomik saldırganlık' olarak niteledi.
'iRAN TÜM BARIŞÇI YOLLARI KULLANARAK ABD'NİN EKONOMİK BOĞMASINA KARŞI EN GÜÇLÜ DİRENİŞİ ORTAYA KOYACAK'
ABD'nin uygulamaya başladığı yaptırımların çoktan İran ekonomisi ve halkının refahı üzerindeki yıkıcı etkilerinin gözlendiğini söyleyen Mohebi " ABD kamuya açık olarak İran ekonomisine, İran vatandaşlarına ve İranlı şirketlere olabildiğince ağır şekilde zarar vermeyi amaçlayan bir politikayı üretiyor. İran tüm barışçı yolları kullanarak ABD'nin ekonomik boğmasına karşı en güçlü direnişi ortaya koyacak" dedi.
Trump, 8 Mayıs'ta ülkesini nükleer anlaşmadan çekerek, İran'a yönelik ilk dalga ekonomik yaptırımları hayata geçirmişti. İran'ın petrol ihracatı dahil enerji sektörünü vurması beklenen 2. dalga yaptırımların ise kasım ayında hayata geçirilmesi bekleniyor.
İran'ın davada temsil eden isimlerden İngiliz avukat Samuel Wordsworth mahkemede ABD yaptırımlarının İran halkının ilaçlara erişimini tehdit ettiğini ayrıca yapılan ticari anlaşmaların da tehdit altında olduğunu söyledi.
BİR KAÇ AY İÇİNDE GEÇİCİ KARAR VERİLEBİLİR
AFP, İran'ın ABD aleyhindeki şikayeti konusunda geçici bir kararın Uluslararası Adalet Divanı'nda birkaç ay sürebileceğini, nihai kararın açıklanmasının ise yıllar alabileceğini vurguladı.
ABD'nin İran'ın şikayetine yarın yanıt vermesi bekleniyor. Uzmanlar Amerikan yönetiminin avukatlarının Adalet Divanı'nın bu konuda yetki sahibi olmadığı, İran-ABD arasındaki Dostluk Anlaşması'nın geçerliliğinin kalmadığını savunmaları bekleniyor.
Mahkeme çarşamba ve perşembe günü de ikinci tur ile devam edecek.
'ABD GİBİ ÜLKELER UAD KARARLARINI GÖRMEZDEN GELEBİLİR'
UAD'nin verdiği kararların uyulması gereken kararlar olduğu, fakat mahkemenin bu kararları uygulatacak yaptırım gücünce sahip olmadığı ve bazı konularda ABD gibi ülkelerin kararları görmezden geldikleri kaydedildi.
İran ile ABD arasındaki dostluk anlaşmasının İslam Devrimi öncesi imzalandığı, UAD'nin daha önce gördüğü davalarda bu anlaşmanın hala geçerli olduğu yönünde karar verdiğine dikkat çekildi.
Lahey'deki UAD, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile uluslararası anlaşmalara konu olan sorunların çözümü konusunda BM yargı organı olarak görev yapıyor.
Yeni yorum ekle