Alman Milletvekili: ABD Kuzey Akım'ın Kontrolünü Ele Geçirmeye Çalışıyor
ABD, Kuzey Akım'ı satın alarak Avrupa'ya ucuza satılan Rus gazını pahalıya gönderecek. Rusya’dan gaz ithalatının sona ermesiyle birlikte Avrupa, ABD'den tedarik ettiği ve şu anda arzının yüzde 46'sını oluşturan sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) giderek daha bağımlı hale gelecek...
Welayet News - Avrupa’daki gaz stoğu, 10 yıllık ortalamanın dört katından fazla, tarihte görülmemiş bir oranda düştü.
Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Federal Meclis'teki milletvekili ve enerji politikası sözcüsü Steffen Kotré, Washington'ın Kuzey Akım altyapısının kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını ve başarılı olması halinde Avrupa'nın tamamen ABD'ye bağımlı hale geleceğini söyledi. “Avrupa'nın yaptırım politikası (Rusya’ya) gerçek bir intihardır.” diyen Steffen Kotré, X'te yaptığı paylaşımda şunları yazdı:
“Amerikalı bir yatırımcı Kuzey Akım'ı satın alabilir ve böylece Almanya'yı ucuz enerjiden kesin olarak mahrum bırakabilir. Avrupa Birliği (AB)’nin yaptırım politikası zaten çok yıkıcı ama AB, ekonominin tamamen çökmesini istemiyor. Hâlâ biraz sağduyu var ve kimse Rus gaz tedarikinden vazgeçmiyor. Pozisyonlarda hafif ama önemsiz bir sertleşme var. Ancak bu bağlamda, özellikle Kuzey Akım 2 ile ilgili olarak, bir Amerikan şirketinin boş boruları ele geçirmek istediğini de görüyoruz. Bu tabii ki ölümcül olacaktır.
Nord Stream 2 AG, Rus Gazprom grubuna ait. Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya ulaştırması gerekiyordu. İki şeritli, 1200 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 10 milyar avroya mâl olan boru hattı tamamlandı ancak hiçbir zaman devreye girmedi.
ABD YÜKSEK SESLE GÜLÜYOR
“AB, en azından Almanya, onlarca yıldır belli bir enerji egemenliğine sahipti, ancak ABD şimdi Avrupa pazarına bütünüyle girer ve Kuzey Akım'ın yönetimini devralırsa, tamamen onlara bağımlı olacağız ya da Kuzey Akım boru hattı bir daha asla işletmeye alınmayacak. Çünkü bu Amerikalı yatırımcı şöyle diyecektir: ‘Altyapıyı şimdi keserek Almanları Rusya'dan ucuz gaz alma imkanından mahrum bırakırız.’
“Başka bir AB yaptırım paketinin hazırlandığını görüyoruz. Ve AB'yi ucuz Rus gazından tamamen vazgeçirmek isteyen insanlar görüyoruz. AB'nin bu yıkıcı yaptırımları yüzünden artık Rusya'dan kömür ve petrol ithal edilmiyor. Her zaman olduğu gibi, üçüncü bir ülke yüksek sesle gülüyor-ABD!”
AfD Milletvekili, Rus gazının İspanya, Fransa, Belçika ve Almanya gibi bazı AB ülkelerine ulaştırıldığını ve Baltık ülkeleri, Polonya ve Finlandiya'nın “kendi kurallarını” koyarak bunu durdurmak istediğini kaydetti. “Ancak Avrupa Birliği bile bu gaz tedarikini tamamen keseceğimizi söyleyecek kadar aptal değil, çünkü bu ekonomik bir intihar olur.” diye devam etti.
Steffen Kotré, Baltık ülkeleri, Polonya ve diğerlerinin “ellerini ovuşturduklarını” ve kendilerine ait olmayan altyapıyı (Nordstream boruları) satmak istediklerini de sözlerine ekledi.
‘ENERJİ EGEMENLİĞİMİZİ KAYBETTİK’
“Avrupa ve özellikle de Alman politikası, enerji egemenliğimizi kaybettiğimizi ve bunun ölümcül olduğunu kabul ediyor.” diyen Kotré, 23 Şubat'taki Federal Meclis seçimlerinde oy kazanmayı hedefliyor. “Ne yazık ki AB ve Almanya'nın (Berlin'deki mevcut hükûmetin) artık Avrupa ve Alman vatandaşlarına ucuz gaz tedarik etmekle ilgilenmediği açıktır. Önümüzdeki on yıllar boyunca pahalı gaz ithal etmenin zorunlu olacağını kabul ediyorlar.” diye ısrar ediyor.
“Avrupa hükûmetleri Avrupa vatandaşlarının çıkarlarına aykırı hareket ediyor.” diyen Steffen Kotré, seçmenleri AfD'yi tercih etmeye çağırıyor:
“Buna karşı çıkan tek bir güç var, o da Almanya için Alternatif partisi. 23 Şubat'ta (Almanya'da erken parlamento seçimlerinin yapılacağı tarih) sadece AfD, Almanya'nın egemenliğini vatandaşlarının iyiliği için savunuyor.”
Steffen Kotré X'te yaptığı paylaşımda, “Amerikalı bir yatırımcı Kuzey Akım'ı satın alabilir ve böylece Almanya'yı ucuz enerjiden kesin olarak mahrum bırakabilir.” dedi.
İKİ KOLONDAN BİRİNE SABOTAJ YAPILDI
Wirtschaftswoche bize Donald Trump tarafından desteklenen ABD'li yatırımcı hakkında daha fazla bilgi veriyor.
“Amerikalı bir yatırımcı ve Trump destekçisi, kendisini kullanılmayan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının potansiyel alıcısı olarak sunuyor. Stephen Lynch adlı finansçı, ABD Hükûmeti’nden İsviçre'de yapılacak olası bir açık artırmaya katılmak için izin istedi. Bu, Avrupa'nın enerji arzını Amerika ve Avrupa'nın kontrolü altına almak için eşsiz bir fırsat olacaktır.” dedi.
İsviçre'nin Zug kantonundaki bir mahkeme, Kuzey Akım 2 boru hattı operatörü Nord Stream 2 AG'nin iflas işlemlerine ilişkin moratoryumu 10 Ocak 2025 tarihine kadar altı ay daha uzatmıştı. Rus şirketin merkezi İsviçre'de bulunuyor. Luzerner Zeitung 'un haberine göre; Kuzey Akım 2 boru hattının ağır borçlu operatörüne, iflastan kaçınmak için alacaklılarıyla bir anlaşmaya varması için şaşırtıcı şekilde bir süre daha verildi. Zug kantonundaki mahkeme başlangıçta 10 Ocak için bir karar açıklamıştı. Yeni son tarih ise 9 Mayıs.
Nord Stream 2 AG, Rus Gazprom grubuna ait. Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya ulaştırması gerekiyordu. İki şeritli, 1200 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 10 milyar avroya mâl olan boru hattı tamamlandı ancak hiçbir zaman devreye girmedi. Tartışmalı gaz anlaşması Şubat 2022'de Ukrayna'da çatışmaların başlamasıyla askıya alındı. Boru hattının iki kolonundan biri Eylül 2022'nin başlarında sabotajla tahrip edildi, tıpkı daha önce devreye alınmış olan Kuzey Akım 1 boru hattının iki kolonu gibi.
AVRUPA'NIN ENERJİ ARZINI KONTROL ETMESİ İÇİN EŞSİZ BİR FIRSAT
Wall Street Journal 'a göre, “Stephen P. Düşük profilli olmayı tercih eden Lynch, Rus boru hattıyla ilgili bir anlaşmanın uzun vadede Amerikan çıkarlarına hizmet edeceğine inanıyor”. Bu, ABD'nin fosil yakıt çağının geri kalanında Avrupa'nın enerji arzını kontrol etmesi için eşsiz bir fırsat olacaktır.
Optimaenergie, “Avrupa'nın Amerikan gazına giderek daha bağımlı hale geldiği” uyarısında bulunuyor:
“Rus gaz ithalatının sona ermesiyle birlikte Avrupa, şu anda arzının yüzde 46'sını oluşturan ABD'den gelen sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) giderek daha bağımlı hale geliyor. Ocak ayının başında, başlangıçta Asya'ya giden birkaç kargo gemisi, fiyatların daha cazip olduğu Avrupa'ya yönlendirildi.
“Norveç, Cezayir ya da Katar ile yeterli alternatiflerin yokluğunda, Eski Kıta kendisini siyasi ve ekonomik baskılar karşısında Amerikan LNG'sine maliyetli bir bağımlılık içinde buluyor.”
“ABD, Kuzey Akım'ı satın alarak Avrupa'ya ucuza sattığı Rus gazını Avrupalılara daha yüksek fiyattan satabilecek. Optimaenergie 'ye göre tüm bunlar, “Avrupa stoklarının 10 yıllık ortalamanın dört katından fazla, görülmemiş bir oranda düştüğü bir zamanda gerçekleşiyor. GasInfrastructureEurope'a göre, ağır hava koşulları altında seviyeler şubat ayında yüzde 14'e kadar düşebilir.”/aydınlık
Yeni yorum ekle