Dünyanın Enerji Güvenliği Hürmüz Boğazı'na Bağlı

Pa, 20/10/2024 - 12:28

Viyana Enerji Araştırmaları Merkezi başkanının açıklamalarına göre Japonya, Güney Kore, Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkelerin enerji güvenliği Hürmüz Boğazı'na bağlı.

Welayet News  - Hürmüz Boğazı petrol ihracatının ana yoludur. Belki de bu yüzden bazı uzmanlar bu konuda yaşanacak herhangi bir sorunun ekonomik sonuçlar doğuracağına inanıyor. Çünkü OPEC üyesi ülkelerin petrol ve petrol ürünleri bu güzergahtan geçiyor.

Mevcut en son istatistiklere göre İran boğazından her gün 17 milyon varilden fazla ham petrol geçiyor ve Katar'ın petrol ve LNG'sinin çoğu Doğu Asya'ya gidiyor.

Daha önce Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydon Berkshly, dünyadaki ticari ham petrolün büyük kısmının Hürmüz Boğazı'ndan sağlandığına dikkat çekmiş ve şunları söylemişti: ‘Dünyadaki ticari ham petrolün %20'si Hürmüz Boğazı'ndan geçmektedir.

Suudi Arabistan, Katar, Irak, BAE, Kuveyt ve İran gibi Fars Körfezi ülkelerinin tamamı bu güzergahtan geçmektedir.

Dünyada her gün yaklaşık 100 milyon varil petrol tüketiliyor ve bunun 53 milyon varili deniz yoluyla taşınıyor. Bu miktarın yüzde 32'si Hürmüz Boğazı'nın payına düşüyor.

Ham petrolün yanı sıra petrol ürünleri ihracatı da vardır ve bunların ayrıca hesaplanması gerekir. Petrol ve ürünlerinin ihracatında Hürmüz Boğazı'ndan başka alternatif yok. Elbette uzun vadede boru hattı aracılığıyla onun yerine bir alternatif sunulabilir.’

Hürmüz Boğazı'na olan ihtiyacı ortadan kaldıracak boru hattının inşasının zorlukları olduğuna değinen Berksley, şunları söyledi: ‘Petrol ihraç boru hattının inşası için deniz tabanından Umman Denizi'nin Akdeniz yakasına ve Kızıldeniz'e kadar devam etmesi gerekiyor ki bu da çok para ve zaman gerektiriyor.

Tek aşamada birkaç yüz varil petrolün transferi için hatta belki üç yıl gereklidir ama 20 milyon varil için bu çok daha uzun ve pahalı olacaktır ve böyle bir alternatif yol yapmanın çok zor olduğunu dikkate alacak bir hesaplama gerektirir.

Elbette Hürmüz Boğazı'na bağımlı olan tek enerji Doğu Asya değil, çünkü mevcut istatistiklere göre dünya ekonomisinin %21'i bu bölgedeki petrol ve petrol ürünlerine bağlı. Ayrıca dünya LNG'sinin %30'u bu karayolu üzerinden ihraç edilmektedir.

Japonya, Güney Kore, Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkelerin enerji güvenliğinin Hürmüz Boğazı'na bağlı ve stratejik bir konuma sahip olduğu dikkate alındığında, bölgede bir sorun yaşanması ve ihracatın aksaması durumunda, OPEC üyesi ülkeler, küresel enerjide bir sorunla karşı karşıya kalacak.’

Tags: 


Yeni yorum ekle