İran ve Hizbullah İsrail’in Sistemini Çökertti; Füzeleri Tükendi
Hizbullah'ın saldırıları ‘Demir Kubbe’yi tartışmaya açtı. İsrail’in tek endişesi ‘Demir Kubbe’nin zafiyeti de değil. Gazze, Lübnan, İran ve Yemen’den atılan 26 bini aşkın füze ve dronun İsrail’in önleyici füze stokunu eritti.
Welayet News - Geçen pazar günü katil İsrail ordusuna ait bir eğitim karargahını hedef alan dron saldırısı, Demir Kubbe ile ilgili tartışmaları hızlandırdı. İşgalci gücün "Dünyanın en iyisi" olarak lanse ettiği hava savunma sisteminin kamikaze dronlar karşısında etkisiz olduğunu belirten uzmanlar, sistemin bu konuda geliştirilmeye ihtiyaç duyduğunu söylüyor. ABD'nin İsrail'e THAAD hava savunma sistemi göndermesi de bu durumu destekleyen bir gelişme olarak görülüyor.
Siyonist İsrail ordusuna bağlı askerlerin Hayfa'nın Binyamina beldesindeki bir yemek toplantısını hedef alan kamikaze drone saldırısı, 4 İsrail askerinin ölümüne ve 70'ten fazla askerin yaralanmasına sebep oldu. Saldırının ardından Hizbullah tarafından bölgeye iki drone gönderildiği, birinin Demir Kubbe tarafından imha edildiği ancak alçak irtifadan uçan ikinci dronun fark edilmeden hedefe ulaştığı belirtilmişti. New York Times (NYT) gazetesine konuşan İsrailli askeri uzmanlar, Demir Kubbe'nin saatte bin milden daha hızlı hareket edebilen füzeleri tespit etme ve engelleme konusunda etkin sisteme sahipken, saatte yüz milden daha yavaş hareket eden insansız hava araçlarını tespit etmekte yetersiz kaldığı itirafında bulundu.
NYT konuşan Siyonist İsrail Hava Kuvvetleri Drone Departmanı Eski Başkanı Ofer Haruvi, "Batı dünyasında sahip olduğumuz tüm sistemler -sadece İsrail değil- hava sahasını normal savaş uçaklarından ve füzelerden korumak veya savunmak için inşa edilmiştir. Bu sistemlerin bir kısmını, bu tür yavaş hareket eden hedefleri görebilecekleri, tespit edebilecekleri ve takip edebilecekleri şekilde yeniden tasarlamanız gerekiyor" dedi. Pazar günkü drone saldırısının tanıklarından Viki Kadosh adlı bir İsrailli de, binaların arasından alçak uçan dronu fark ettiklerini ve saldırıdan 10 dakika önce haber verdiklerini belirtti. Saldırı günü İsrail medyası da dronun saldırıya bir dakika kala fark edildiğini ancak bu sürenin engellemek için yetmediğini aktarmıştı. Bu yorumlar, Demir Kubbe'nin dronlar karşısında yetersiz kaldığını kanıtlar nitelikte.
Demir Kubbe'nin yaşadığı zaafiyet karşısında, işgalci güç uzun menzilli füze savunma sistemlerinde de sıkıntı yaşıyor. Uzun menzilli balistik füze sistemlerini engelleme amaçlı geliştirilen Arrow 2 ve Arrow 3 füze sistemlerinin, son İran saldırısında neredeyse tükenme noktasına geldiği ve yeniden ikame imkanının uzun süre alacağı belirtildi. Bu gelişmenin ise işgalci gücü hava savunma kabiliyeti noktasında önemli bir zaafiyetle karşı karşıya bıraktığı kaydedildi.
İRAN VE HİZBULLAH SİSTEMİ ÇÖKERTEBİLİR
Öte yandan istatistiklere göre, son bir yılda İsrail'e Gazze, Lübnan, Suriye, İran ve Yemen'den 26 bini aşkın füze ve dron fırlatıldı. Bunların büyük çoğunluğunun Demir Kubbe tarafından imha edildiği bildirildi. Hava savunma sisteminin önleyici füze stoklarına ilişkin Financial Times'ta (FT) dün yayınlanan bir haberde, uzun süren savaş durumunun önleyici füze üretiminde de zorluklara sebep olmaya başladığı belirtildi. FT'ye konuşan Israel Aerospace Industries'in CEO'su Boaz Levy, üretim için bazı hatların 7/24 çalışmasına rağmen son dönemde stoklarda sıkıntı yaşandığını doğruladı. FT'ye konuşan ABD'li savunma yetkilisi Dana Storul, "İran bir İsrail saldırısına karşılık verirse ve Hizbullah da katılırsa, İsrail'in hava savunmaları zorlanacak" diye konuştu/yenişafak
Yeni yorum ekle