Amerika Taliban hükûmetiyle iş birliği yapmak istiyor

Ct, 17/09/2022 - 09:07

ABD'nin Afganistan işlerindeki özel temsilcisi, Taliban hükûmetiyle etkileşime desteğini açıkladı.

Welayet News  - ABD'nin Afganistan işlerindeki özel temsilcisi Thomas West muhabirlere şöyle dedi: "Taliban ile etkileşimden yanayız ve bu ülke halkının sorunlarını çözmek için Taliban hükûmetiyle ilişkilerin gerekli olduğuna inanıyoruz.”

West, "Taliban hükûmetiyle etkileşime girmemek uygun bir eylem değil ve Afganistan için bu şekilde fazla bir şey yapamayız" diye ekledi.

ABD'nin Afganistan işlerindeki özel temsilcisi şunları iddia etti: “ABD’nin, Taliban hükûmetinin üyelerinin seyahat muafiyeti konusunda belirli bir tutumu olamaz; çünkü bu, büyük bir güvenlik sorunu. Son zamanlarda BM Güvenlik Konseyi üyeleri 13 Taliban yetkilisinin seyahat muafiyeti konusunda anlaşamadılar ve onların seyahat muafiyetlerini uzatmadılar.”

ABD'nin Afganistan işlerindeki özel temsilcisi Thomas West'in ülkesinin Taliban hükûmetiyle etkileşime girme isteğiyle ilgili sözleri, bir Beyaz Saray yetkilisinin bu grupla nasıl başa çıkılacağına ilişkin gündeme getirdiği yeni bir tutumdur.

ABD'nin Taliban ile iş birliğine yönelik yeni yaklaşımının nedeni hakkında Thomas West'in öne sürdüğü iddia, Afgan halkının sorunlarının çözülmesine yardımcı olmakla ilgilidir. West, Washington'un Taliban ile bir ilişkisi olmadığı sürece Afganistan halkının mevcut zorluklardan çıkmasına yardımcı olamayacağını iddia ediyor.

Şimdi sorulması gereken soru şu ki; Afganistan’ın yaklaşık on milyar dolarlık varlıklarını bloke ederek Afganistan ekonomisinin çökmesinin temel nedeni olan mevcut durumda ABD hükûmeti kendi önceki tutumunda düşündürücü bir hareketle, neden Taliban ile etkileşim yolunu benimsemiştir?

Amerika'nın uluslararası arenada başlıca rakipleri olan Çin ve Rusya'nın Taliban'a karşı esnek bir tutuma sahip olduğunu ve bu grubun onlardan defalarca Afganistan'ın yeniden inşa sürecine katılmalarını talep ettiğini göz önünde bulundurarak Beyaz Saray için, Taliban ile iş birliği yapmama ve etkileşime girmemenin devam etmesinin Pekin ve Moskova’ya fırsat sunabileceği, bunun sonucunda bunların Afganistan’daki nüfuzunun geliştirilmesine yardımcı olabileceğine yönelik bir endişe meydana gelmiştir.

Afganistan'da Taliban'ın yeniden iktidara gelmesine yardım ederek komşu ülkeler ve bölgedeki diğer ülkeler için güvenlik sorunları yaratmaya çalışan Amerika, önceki senaryonun sonucunun Washington'un bölgesel çıkarlarını tehlikeye atmak için bir araç hâline geldiği sonucuna varmıştır.

İşte bu yüzden, ABD hükûmeti, Taliban'ın Afganistan'da yeniden güç kazanmasının neden olduğu önceki senaryoyu düzeltmek için, Rusya ve Çin'e karşı güvensiz değişkenler yaratmak için Taliban'ın kapasitesinden yararlanabilmek için bu grupla iş birliği yapmamak yerine bu grupla etkileşime girme yaklaşımını benimsemiştir.

ABD hükûmetinin Taliban ile iş birliği yapmamaktan bu grupla etkileşime geçme yönündeki tutum değişikliğinin yalnızca uluslararası sistemdeki rekabete dayalı siyasi amaç ve motivasyonlara sahip olduğu ve Thomas West'in iddiasının aksine, Afganistan halkına yardım etmek temelinde oluşmadığına yönelik bir bakış açısı var.

Amerika'nın son bir yılda Afganistan’ın mal varlıklarını bloke etmekle eş zamanlı olarak Afganistan halkına insani yardımları kesmeye yönelik yaklaşımı, Beyaz Saray'ın Afganistan meselesi için değerlendirmede ve karar vermede bu ülkenin ana unsuru olan mazlum insanları dikkate almadığını gösterdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle