İran tankerinin serbest bırakılması; İngiltere'nin yenilgisi ABD'nin rezaleti

Cu, 16/08/2019 - 19:52

İran İslam cumhuriyetinin etkili diplomasisi ve Cebelitarık Bölgesi Yüksek mahkeme kararı sonucunda Grace 1 adlı İran petrol gemisi uluslararası sulara geri döndü.

Welayet News - Cebelitarık Yüksek mahkemesi perşembe günü, Amerika hükumetinin söz konusu tankerin durdurulmasının devam ettirilmesi yönündeki talebi ve onun ABD çıkarına el konulması yönündeki isteklerine karşı bu geminin serbest bırakılmasına karar verdi.

Cebelitarık mahkemesinin bu kararı İngiltere için başka bir hezimeti kayda geçirerek aynı zamanda Amerika'nın rezaletine yol açtı.Zira ABD'nin bu mahkemeden olan talebi medyaya sızmakla  Donald Trump yönetimi kamuoyu nezdinde küçülmüş oldu.

İran İslam Cumhuriyeti'nin İngiltere tarafından bu geminin kurtarılması için koşulan şartlarla muhalefetiyle Grace 1 gemisinin kurtarılması bir kez daha İran İslam cumhuriyeti'nin diplomasi alanında zafere kavuştuğunu gösterdi.

Buna ilaveten Cebeli Tarık mahkemesinden ABD'nin bu gemiye el koyma isteğine karşı bu kararın çıkması, İngiltere'nin Amerika'ya karşı güvensiz olduğunu göstererek bu ülkeyle her zaman işbirliği yapmak istemediğini de ortaya koydu. 

ABD başkanı Donald Trump  kendi ülkesini Fars Körfezi'deki gerginliklere  dahil etmeyeceğini ve İngiltere'nin yalnız başına kendi çıkarlarını koruması gerektiği yönündeki açıklamaları  iki ülke arasındaki güvensizliği göstermektedir.

Böyle bir durumda İngiltere Fars körfezinde gerginliğin devam etmesini istemez çünkü bu ülke halihazırda Brexit krizi ile karşı karşıya bulunuyor. Bir taraftan İran'ın güçlü diplomasisi ve sahadaki başarıları , diğer yandan İngiltere'nin AB ile Brexit üzerindeki tartışmaları Londra'yı pratikte İran petrol gemisini kurtarması yönünde adım atmaya mecbur bıraktı.

İran petrol tankerine el koymada İngiltere özel kuvvetlerinin yasa dışı eylemleri Londra'ya kendi hedeflerine varmakta yardımcı olmadı ve Hürmüz Boğazında İran'ın İngiltere'ye ait bir gemiyi tevkif etmesi yönündeki yasal girişimleri ise,  Batı dünyasına özellikle ABD ve İngiltere'ye, İran kanunsuzluklara karşı ciddi tavır sergilediğini ve böyle bir durumda pazarlık yapmadığı mesajını verdi.

İran'ın petrol gemisine el koymada İngiltere'nin bu yasa dışı eylemi her daim İran dış işleri bakanınca vurgulanmıştır. Bu bağlamda perşembe gece saatlerinde Zarif twitter sayfasından yayımladığı bir mesajında İngiltere dış işleri bakanlığının AB'nin yaptırımlarına verdiği destek bildirisine değinerek  şöyle bir mesaj paylaştı:" Hiç bir şey değişmemiştir ve Grace 1 petrol tankerinin durdurulması yüzde yüz kanunsuzdu"

İngiltere hükumetinin iddiasına göre Grace 1 tankeri Suriye'ye doğru hareket ediyordu ve bu mesele Suriye'ye karşı uygulanan AB'nin yaptırımlarının ihlalı ediyor.

Oysa AB'nin Suriye'ye getirdiği ambargolar İran'ı bağlamıyor ve ilk günden beri bu tankerin Suriye'ye gitmediği bildirilmiştir.

Hürmüz Boğazı ve Cebelitarık'taki tankerlerin hikayesi Amerika'nın desteği sayesinde İngiltere'nin attığı yasa dışı adımları, İran'ı Fars Körfezinde doğru ve yasal bir siyaset izlemesini etkilemeyeceğini gösterdi.

Cebelitarık'ta İngiltere'nin deniz korsancılığı deniz hukuku konvansiyonunun çeşitli maddelerini ihlal etmiştir. Ancak İran'ın Hürmüz boğazında İngiltere'ye ait bir petrol tankerini tevkif etmesi denizcilik kanunlar çerçevesinde yapıldığı bir gerçektir.

İran, Fars Körfezi ve Hürmüz boğazında deniz güvenliğini sağlamada kilit ve belirleyici bir rol oynayan bir ülke olarak, yasaların tam olarak yerine getirilip uygulanışını İngiliz siyasi oyununa feda etmez. Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, İran petrol tankeri "Grace 1'in serbest bırakılması konusundaki kararı, tankerler konusunda İngiltere'nin İran karşısında bir yenilginin göstergesidir.



Yeni yorum ekle