Amerika’nın Suriye için gördüğü yeni rüya; işgalciliğin sürmesi mi?
Amerika’nın Suriye’deki gelişmelerin seyri üzerindeki etkisini sürdürmesi için nasıl bir plan yaptığı henüz tam olarak netleşmiş değil ancak, şu anda bu ülkede barışı koruma rolünü oynamak istiyor gibi görünüyor. Bu ise Suriye’nin bölünme tehlikesini beraberinde getirebilir.
Welayet News - Konuyla ilgili Moskova merkezli yayın yapan Nezavisimaya Gazeta gazetesinde çıkan bir analizde, şöyle deniliyor: Washington kaç kezdir Suriye ile ilgili planlarını değiştiyor. Pentagon’un askeri güçlerin önemli bir bölümünü Suriye’den çıkardıktan sonra küçük bölümünü bu ülkede tutmaya devam edeceği şu anda netlemiş durumda. ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump da Cuma günü bu konuyu teyit etti.
Gerçek şu ki, Amerikan askeri güçlerinin ne kadarı Suriye’de kalacak henüz belli değil, fakat Amerika’nın uluslararası koalisyondaki müttefiklerinin yardımıyla, Suriye topraklarında işgal ettiği bölgelerde Kürt-Arap güçlerini ve devlet benzeri teşkilatları oluşturmak istediği şimdiden bellidir ve bu da Suriye’de tam bir çatlak oluşturma yönünde bir politika izlediklerinin anlamına geliyor.
Amerika Suriye’de nüfuzunu korumak için, hatta hiçbir şey yapmazsa bile en azından Avrupalı müttefiklerini Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra Suriye’de askeri varlıklarını sürdürmeleri için ikna etmeye çalışıyor, her ne kadar bu konuda pek başarılı sayılmaz.
Washington Post gazetesinin yazdığına göre, Avrupalı ülkelerle ve ilk etapta İngiltere ve Fransa ile anlaşmaya varmak için Washington’ın askeri güçlerinin bir bölümünü Suriye’de koruması gerekiyor. İhtimalen Amerikan askeri güçlerinin yüzde 20 ve Avrupalı ülkelerin askeri güçlerinin yüzde 80’i Suriye’de kalması üzerinde konuşuluyor. Amerika’nın 200 askerini bu ülkede bırakabileceği söyleniyor. Beyaz Saray sözcüsü de geçen hafta bu konuyu teyit ederek, Suriye’deki Amerikan askerleri sayısının iki binden 200’e düşürüleceğini açıklamıştı. Ancak Washington Post gazetesi Cuma günü kendi haber kaynaklarına dayanarak 400 Amerikan askerinin Suriye’de kalacağından haber verdi.
Böylece, Amerika’nın Suriye ile ilgili planlarında ne tür değişimler olacağı şu anda belli değil. Washington yetkilileri, Amerikalılarla birlikte Suriye’de askeri operasyonlarda yer alan Paris ve Londra’nın bu hususta müşareketlerini sürdürmekten çekimneyeceklerini vuguluyorlar. Görünürde Türkiye de Amerika’nın Suriye’deki girişimlerini destekliyor. Ancak Ankara ve Washington yetkililerinin bu hususta ne tür anlaşmalara vardıkları belli değil.
Kaç gün önce Kürt kaynaklar da Amerikan askerlerince Irak’ta eğitilmiş Suriyeli Kürt askeri birlikleri ve hekeza güvenlik devriyelerinin Amerikan, İngiliz ve Fransız askerleriyle birlikte Suriye’nin kuzeydoğu ve Türkiye ile sınır bölgelere yerleşeceğini haber vermişti. Ancak bu bilgiler de henüz doğrulanmış değil.
Öyle görünüyor ki, terörist DAEŞ güçlerinin Suriye’de bastırılmasından sonra Amerika şimdi de bu ülkede barışı koruma rolüne soyunmak istiyor. Kürt siyasi liderlerin açıklamalarına bakılırsa, kendileri bu durumdan razılar, ancak Moskova ve Şam yetkilileri Amerikalıları ve uluslararası koalisyondaki müttefiklerini işgalci güçler olarak görmekte ve Suriye’deki varlıklarına son vermeleri gerektiğini söylüyorlar.
Suriye’nin bölünmesi ve bu ülkede Batılı işgalcilerin etkisinin artması tehlikesi ciddidir
Ayrıca, Suriye’de Amerikan barışını koruma görevinin ihmtimalen etkili olması ve Suriye devlet güçlerinin bu konuda kenara konulmasını şimdiden görmek için pek çok kanıt bulunuyor. Bu gidişat Batılı işgalcilerin Suriye’de nüfuzunu artıracak ve Suriye topraklarında gerçek bir çatlağın oluşmasına neden olacaktır.
Rusya Uluslararası İlişkiler Akademik Bilimler ve Küresel Ekonomi Enstitüsünün Uluslararası Güvenlik Merkezi uzmanı Stanislav İvanov, bu hususla ilgili olarak şöyle diyor: “Gelişmelerin seyrinin değişmesi ve bu yöne kaymaması için Amerikalılarla anlaşmaya varıp “Astana Müzakereleri”nin terkibinde bir takım değişimler yapmak gerekir ta ki Suriye’de sorunların çözümünde daha etkili olabilsin”.
Welayet News
Yeni yorum ekle