Nijerya İslami Hareketi Şeyh Zakzaki’nin Son Durumunu Açıkladı

Pt, 18/01/2016 - 23:22

“İran’ın Uluslararası Baskıları Sonucu Zakzaki Tedavi Edildi”

Welayet News - Nijerya İslami Hareketi Üyesi Harun Be Navi, Şeyh Zakzaki’nin tutuklandığı günden şu ana kadar geçen süre zarfında ilk defa kendisiyle tutuklu bulunduğu hapishanede görüştüklerini kaydederek Şeyh Zakzaki’nin son durumuna dair açıklamalarda bulundu.

Navi konuya ilişkin şöyle konuştu: “Şeyh Zakzaki Nijerya’nın başkenti Abuja’da tutuklu bulunuyor. Şeyh Zakzaki’nin yaralandığı yönünde çıkan haberler doğrudur. Zariya şehrinde gerçekleşen katliamda kendisine dört mermi isabet etmiş ve yaralanmıştı. Aynı şekilde hanımı da kendisine isabet eden kurşun sonucu yaralanmıştı.

Şeyh Zakzaki’nin durumu büyük ölçüde düzelirken hanımı da tam olarak sağlığına kavuşmuştur. Bu durum, iki kişinin sağlığının korunması yönünde baskıların artması üzerine Nijerya hükümetinin onları tedavi için yurt dışına göndermesinden kaynaklanıyor.

Nijerya İslami Hareketinin öne çıkan isimlerinden Profesör Tahir Yahya geçen Çarşamba günü Şeyh Zakzaki ile görüştü. Bu tutuklandığı andan itibaren Şeyh ile gerçekleştirilen ilk görüşmedir. Nijerya hükümeti Şeyh Zakzaki ve eşini Abuja’daki bir eve hapsetmiştir. Şu anlık Nijerya hükümeti Şeyh Zakzaki’yi öldürme düşüncesinden vazgeçmiştir. İçeriden Nijerya İslami Hareketinin siyasi baskısının ve İslam dünyası ülkelerinin özellikle de İran İslam Cumhuriyetinin uluslararası baskılarının sonucunda da Nijerya hükümeti onları tedavi ettirdi.

Şeyh Zakzaki’nin ve beraberindeki 700’den fazla olan diğer tutukluların şartsız tahliyesi için çabalar ve baskılar hala devam etmektedir.”

Öte yandan; Nijerya İslami Hareketi Sözcüsü İbrahim Musevi de Cumartesi günü Şeyh Zakzaki ile görüştüğünü bildirerek, Şeyh Zakzaki’nin serbest bırakılmasını ve ordunun gerçekleştirdiği Zariya katliamında tutuklanan ve sayıları 700’ü aşan vatandaşların da durumlarının netleştirilmesini istedi.



Yeni yorum ekle