Bender Abbas limanındaki patlamada sabotaj şüphesi

Pt, 28/04/2025 - 10:59

İran'ın güneyindeki Şehit Recai Limanı'nda pazar günü öğle saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. İran ve ABD'nin Maskat'taki görüşmeleri sırasında yaşanan olayda en az 40 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı. Resmi nedenler araştırılırken, sabotaj iddiaları da güçlü bir şekilde gündeme geldi.

Welayet News  - İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas kenti yakınlarındaki Şehit Recai Limanı'nda pazar günü öğle saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi.

İran ve ABD heyetlerinin Umman'ın başkenti Maskat'ta görüşmeler yaptığı sırada yaşanan patlamada ilk belirlemelere göre en az 40 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı.

Olayın nedeni soruşturulurken, sabotaj iddiaları da güçlü bir şekilde gündeme geldi.

Bender Abbas'a 23 kilometre uzaklıkta bulunan Şehit Recai Limanı, İran'ın en büyük ve en donanımlı ticari limanı.

Ülkenin toplam ihracat ve ithalatının yaklaşık yüzde 70'i bu liman üzerinden gerçekleştiriliyor.

Patlamanın limanın büyük bir bölümünü tahrip etmesi, İran ticaretine ağır darbe vurdu.

Patlamanın nedeni hakkında çelişkili açıklamalar yapıldı. İran hükümeti medya konseyi, olayın "yanıcı depolardan birinde" meydana geldiğini duyurdu.

Bender Abbas gümrük yetkilileri ise patlamanın "liman sahasında tehlikeli malların ve kimyasal maddelerin depolanmasından kaynaklanmış olabileceğini" belirtti.

Olayın görüntülerine göre, başlangıçta küçük bir yangın çıkmış, fakat dakikalar sonra devasa bir patlama yaşanmıştır.

Patlamanın şiddeti ve ardından çıkan yangın, limanın geniş alanlarını kullanılamaz hâle getirdi.

İran Sağlık Bakanlığı, Bender Abbas'ta hava kirliliği nedeniyle acil durum ilan etti.

Bakanlık, "amonyak, kükürt dioksit ve azot dioksit dahil olmak üzere kirleticilerin şehir geneline yayılma olasılığından" bahsetti. Bu durum, kentteki iş ve mesai saatlerinin aksamasına yol açtı.

İran hükümeti sözcüsü Fatıma Muhacirani, Şehit Recai'deki trajik patlama nedeniyle ülke genelinde pazartesi gününün "genel yas günü" ilan edildiğini açıkladı.

İran Kızılayı'ndan yapılan yeni açıklamaya göre, patlamada en az 40 kişi yaşamını yitirdi ve binden fazla kişi yaralandı. Limandaki yangın, pazar akşamına kadar tam olarak söndürülemedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan, pazar akşamı bölgeyi ziyaret ederek patlama sonrası durumu değerlendirdi.

Pizişkiyan, olayın nedenlerinin detaylı ve kapsamlı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, gelecekte benzer kazaların yaşanmasını önlemek amacıyla yaşananların en kısa sürede aydınlatılması çağrısında bulundu.

Pek çok ülke, özellikle İran'a komşu olanlar, ayrı mesajlarla İran hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

Olayla ilgili spekülasyonlar arasında İsrail'in olaya karışmış olabileceği ihtimali öne çıktı. Özellikle Tel Aviv hükümetinin İran-ABD müzakerelerinin gidişatından duyduğu rahatsızlık bu iddiaları güçlendirdi.

Patlamanın geniş çaplı olması ve nükleer görüşmelerle aynı zamana denk gelmesi, bu tür spekülasyonları artırdı.

Fakat, bir İsrailli yetkili Kanal 12'ye yaptığı açıklamada, "İsrail'in Şehit Recai Limanı patlamasıyla bir ilgisi olmadığını" söyledi.

İranlı resmi makamlar da şu ana kadar olayın kasıtlı bir eylem olduğunu belirtmedi.

Şehit Recai Limanı, 2020 yılında İsrail'in siber saldırısının hedefi olmuştu.

Bu kez ise spekülasyonlar, bazı Amerikan medya kuruluşlarının Çin'den geldiğini iddia ettiği ve balistik füze yakıtı üretimi için kimyasal maddeler içerdiği söylenen yükler üzerinde yoğunlaştı.

Ancak İran Savunma Bakanlığı, patlama sırasında olay yerinde herhangi bir askeri yük bulunmadığını teyit etti.

Bakanlık sözcüsü Rıza Talaeynik, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Şehit Recai Limanı'ndaki yangın olayının yaşandığı bölgede askeri yakıt veya askeri kullanım için ithal veya ihraç edilen herhangi bir yük yoktu," ifadesini kullandı.

İran gazeteleri de olayı farklı açılardan ele aldı. Ham Mihan gazetesi, İsrail'in patlamada güçlü şüpheli olduğunu belirterek, yetkilileri "güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmeye, soruşturmaları hızlandırmaya ve sonuçlarını açıklamaya" çağırdı.

Rehber Ayetullah Ali Hamenei'ye yakınlığıyla bilinen muhafazakâr Kayhan gazetesi, manşetinde "Şehit Recai Limanı'nda heybetli patlama... Kaza mı, sabotaj mı?" başlığını kullandı.

Diğer gazeteler ise olayın Umman'ın başkenti Maskat'ta devam eden üçüncü tur İran-ABD müzakereleriyle aynı zamana denk gelmesine dikkat çekti.

Setareh Sobh gazetesi, ilk sayfasının üst kısmında büyük harflerle "Müzakerelerin ortasında patlama şoku" diye yazdı.

İktisad Poya gazetesi ise limandaki birçok deponun kimliğinin belirsiz olduğunu ve içlerinde ne olduğunun tam olarak bilinmediğini belirtti.

Gazete, depolardaki bu belirsizliğin, birileri tarafından kasıtlı sabotaj eylemleri yapıldığı hipotezini güçlendirdiğini savundu. Bu bağlamda, bazıları nükleer görüşmelerle eş zamanlı olarak ABD'yi sabotaj yapmakla suçladı.

Söz konusu şahıslar, ABD'nin "İslam Cumhuriyeti'nin müzakerelerdeki pozisyonunu zayıflatmak" ve böylece "taleplerini dayatmak" için bu tür bir eyleme giriştiğini öne sürdü.

Bu durumun, Trump'ın müzakereler yürütürken aynı anda baskı ve tehdit uyguladığı "zorlayıcı diplomasi" stratejisiyle örtüştüğünü belirttiler.(YDH)

Tags: 


Yeni yorum ekle