İsrail: Türkiye ile Suriye'nin bölünmesinde anlaştık!
İsrail'deki bazı yetkililer, Türkiye ve İsrail'in Suriye'nin bölünmesi konusunda anlaşmaya vardığını ve bunun "İkinci Sykes-Picot Anlaşması"na benzer bir durum oluşturduğunu belirtiyor.
Welayet News - El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İsrail medyası ve bazı yetkililer, Türkiye ile Suriye üzerindeki nüfuz paylaşımını 1916’daki Sykes-Picot Anlaşmasına benzetiyor.
İsrail medyasının gündeminde Suriye'nin fiilen parçalanabileceğine ve iki ülkenin çıkarlarını koruyacak yeni bir statüko üzerinde çalıştığına işaret eden bu benzetme ve birtakım diplomatik engeller yer aldı.
“Suriye'nin bir tür coğrafi bölünmesi ve iki taraf arasında bir çözüme ulaşma girişimi” olarak tanımlayan Kanal 13, “İsrail'in Suriye'de yabancı güçlerin konuşlandırılmasında herhangi bir değişikliğin -özellikle de Palmira bölgesinde Türk üslerinin kurulmasının- kırmızı çizgi olduğunu ve oyun değiştirici olarak değerlendirileceğini açıkça belirttiğini” bildirdi.
Yayın organı şöyle devam etti:
“Türkiye Suriye'nin kuzeyindeki ‘güvenlik kuşağı’ içinde kalmalı ve Şam-Süveyda hattına yaklaşmamalıdır.”
Kabine üyesi Eli Cohen, “Türkiye ile bir çatışma arayışında değiliz, ancak Suriye'de askeri üs kurmanın yasak olduğunu açıkça belirttik” dedi.
Cohen, Azerbaycan görüşmelerindeki İsrail heyetinin bir anlaşmaya varmayı ve statükoyu korumayı amaçladığını kaydetti.
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezmerom ise şu açıklamayı yaptı:
“Burada gördüğümüz şey, İsrail ve Türkiye'nin Suriye'nin bölünmesi konusunda bir anlaşmaya vardıklarıdır, bu da bizimle Türkiye arasında bir tür Sykes-Picot anlaşmasıdır. Suriye aynı devlet olarak kalmayacak, bölünmüş bir devlet olarak kalacak ve bu devletin bir kısmında Türklerin çıkarları var. Fırat Nehri'nin batısında bulunan Kürtler Türkleri endişelendiriyor ve onların doğuda olmasını istiyorlar, asla batıda değil. Bu yüzden bunun önemli olduğuna inanıyorum. Bu, son yıllarda Türkiye ile aramızda yapılan bir tür Sykes-Picot anlaşmasıdır.”
İsrail'in, İsrail operasyonlarıyla ilgili tüm konularda Rusya'nın yerini Türkiye'nin aldığı bir durumda olmak istemediğini ve Türkiye ile koordinasyon ve önceden bilgilendirme yapmak zorunda olduğunu kaydeden Kanal 13, Türkiye'nin İsrail ile bir çatışma istemediğini aksine Suriye'yi Heyet Tahrir eş-Şam örgütünün başı Colani liderliğinde kontrol etmek istediğini belirterek, “aralarındaki son derece toksik retoriğe rağmen bir çözüme ulaşmanın her iki tarafın da çıkarına olduğunu” vurguladı.
İsrail-Türkiye görüşmelerinde erken aşama
Kanal 12 ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni Suriye'de bir rol oynamak istediğini ancak şu anda herhangi bir bölgeyi işgal etme niyetinde olmadığını sadece etkileme niyetinde olduğunu gözlemledi.
Bu bağlamda Azerbaycan'daki görüşmelere katılan İsrailli bir kaynak Israel News'e şunları söyledi:
“Bu görüşmeler olumlu bir ilk adımdı ve Türklerin İsrail'in taleplerine ne ölçüde yanıt vereceğini belirlemek için henüz çok erken.”
Görüşmelere paralel olarak Kan, Türk temsilcilerle görüşmek üzere Azerbaycan'a giden İsrail heyetini taşıyan İsrail uçağının, Türklerin İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait Boeing 707'nin Türk hava sahasından geçmesine izin vermemesi üzerine rotasını değiştirmek zorunda kaldığını bildirdi.
Uçakta çok sayıda yetkili bulunmasına rağmen Türklerin uçağın kendi hava sahalarından geçmesine izin vermemekte ısrar ettiklerini belirten Bakan, bu eylemi “diplomatik olmayan bir hareket” olarak nitelendirdi.
Bakan, bu eylemin uçağı Karadeniz üzerinden Yunanistan ve Macaristan semalarından geçmeye zorladığını da sözlerine ekledi.
Azerbaycan’da kritik temas
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisi, İsrail ve Türkiye’nin Suriye konusunda doğrudan görüşmelere başladığını duyurdu.
Görüşmelerin Azerbaycan'da gerçekleştiği ve karşılıklı heyetlerin bir araya geldiği bildirildi.
İsrail tarafının başkanlığını Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi'nin yaptığı heyette, Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey temsilciler de yer aldı.
Görüşmelerde temel gündemin, Suriye sahasında doğrudan çatışmalardan kaçınmak olduğu belirtildi.
Türk tarafı ise görüşmelere paralel bir heyetle katılırken görüşmeleri Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da doğruladı.
ABD'den de konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi: ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Netanyahu ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede, İsrail ile Türkiye arasında arabuluculuk teklifinde bulunmuş, Netanyahu’ya “taleplerinde makul olduğu sürece Türkiye ile her türlü sorunu çözebileceğini” söylemiş ve taraflara “Hepimiz makul olmalıyız” mesajını vermişti.(YDH)
Yeni yorum ekle