Hamas, Mısır’ın önerdiği geçici ateşkesi reddetti: Aldatmaca

Pt, 04/11/2024 - 06:23

Hamas, Sisi’nin duyurduğu Gazze Şeridi’nde İsrailli 4 esir ile alıkonulan bazı Filistinlilerin takası için 2 günlük ateşkes girişimi önerisine ilişkin açıklamada bulundu. Öte yandan, Süveyş kanalından İsrail savaş gemisinin geçirilmesi Mısır’da tartışma çıkardı.

Welayet News  - Hamas Siyasi Büro üyesi İzzet er-Rişk, birkaç günlük ateşkes tekliflerinin aldatmaca olduğunu zira Gazze’deki saldırıların durması, İsrail ordusunun çekilmesi ve yerinden edilenlerin evlerine dönmesini içermediğini ifade etti.

Hamas olarak saldırıların durmasını ve İsrail güçlerinin çekilmesini içeren fikir ve tekliflere olumlu yaklaştıklarını aktaran Rişk, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun vakit kazanmak için oyalama taktiği uyguladığını ve saldırıları sürdürmek için müzakereleri kılıf olarak kullandığını dile getirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 27 Ekim’de, İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde “İsrailli 4 esir ile alıkonulan bazı Filistinlilerin takası için 2 günlük ateşkes teklifinde bulunduklarını, önümüzdeki 10 gün içerisinde geçici ateşkesi kalıcı ateşkese dönüştürmek için müzakereler yapılacağını” söylemişti.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, 29 Ekim’de Doha’da düzenlediği basın toplantısında, Gazze’de ateşkes için arabuluculuk çabalarını sürdürdüklerini belirtmişti.

Süveyş kanalından İsrail gemisinin geçmesi

Mısırlı sosyal medya kullanıcıları, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, bu geçişe izin verilmesini eleştirdi.

Habertürk’ten Çetiner Çetin’in aktardığına göre, bir kesim, savaş koşullarında İsrail gemisinin geçişinin durdurulması gerektiğini savunurken; bazıları ise Süveyş Kanalı’nın uluslararası bir deniz yolu olduğunu ve 1888 tarihli Konstantinopolis Anlaşması’na göre tüm gemilere, savaş ya da barış döneminde ayrım yapılmaksızın geçiş hakkı tanındığını belirterek durumu savundu.

Görüntülerin yayılmasının ardından Süveyş Kanalı İdaresi, bir açıklama yaparak uluslararası anlaşmalara bağlı kalarak kanaldan geçen tüm gemilere “denizcilik özgürlüğünü” sağlama yükümlülüklerini hatırlattı. Kanal idaresi, ticari ya da savaş gemisi fark etmeksizin, gemilerin milliyeti ne olursa olsun geçiş izni verdiklerini ifade etti.

Bazı Mısırlılar ise İsrail gemisinin geçişine izin verilmesini Gazze’ye yönelik destek eksikliği olarak değerlendirdi ve gemide Mısır bayrağının da dalgalanmasına tepki gösterdi. Bu kişiler, geçişin savaş zamanı engellenebileceğini savunarak, Mısır’ın İsrail karşısında daha güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade ettiler.

Öte yandan, bazı sosyal medya kullanıcıları ise geminin Süveyş Kanalı’na giriş ve çıkışında Mısır bayrağı dalgalanmasının normal bir uygulama olduğunu belirterek, bunun yalnızca kurallara saygı göstergesi olduğunu ifade etti. Bir kullanıcı, bu uygulamanın herhangi bir siyasi anlam taşımadığını ve gemilerin yabancı bir kanal veya limana girerken o ülkenin bayrağını taşımasının geleneksel bir nezaket göstergesi olduğunu belirtti.

Konstantinopolis Anlaşması’na uyuluyor

Süveyş Kanalı İdaresi, Cuma günü yaptığı açıklamada, farklı ülkelerin savaş gemilerinin Süveyş Kanalı’ndan geçişine izin verilmesi konusunda sorulara yanıt verdi. Açıklamada herhangi bir ülke ya da gemi ismi belirtilmezken, kanal yönetimi uluslararası anlaşmaların gerekliliklerini yerine getirdiklerini belirtti.

İdare, Süveyş Kanalı’nın en önemli deniz geçiş yollarından biri olarak konumunu korumasını sağlayan temel güvencelerden birinin Konstantinopolis Anlaşması olduğunu vurguladı. Açıklamada, kanalın savaş gemilerinin geçişi için özel prosedürlere tabi olduğu ve 1888’de imzalanan bu anlaşmanın Süveyş Kanalı’nın uluslararası kullanım koşullarını belirlediği ifade edildi. (iktibas)



Yeni yorum ekle