Hamas'ın Yeni Lideri Kim Olacak?

Sa, 22/10/2024 - 17:13

İsmail Haniye ve Yahya Sinvar'ın şehadetinin ardından, üst düzey isimlerden oluşan bir konseyin geçici olarak Hamas liderliğini devralacağı belirtiliyor.

Welayet News  - Siyonist  İsrail'in İran'da düzenlediği suikastta şehit olan İsmail Haniye'nin ardından, grubun Siyasi Büro Başkanı olarak seçilen Yahya Sinvar da şehit edildi. Sinvar'ın şehadetiyle beraber, Hamas'ta liderlik tartışmaları de gündemdeki yerini koruyor. Hamas kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Yahya Sinvar'ın yerine yeni bir lider atanmayacak.

AFP'ye konuşan Hamas yetkilileri, Sinvar'ın yerine üst düzey isimlerden oluşan bir konseyin liderliği üstleneceğini bildirdi. Konseyin, geçici olarak grubun liderliğini devralacağı belirtildi.

İsmi açıklanmayan bir kaynak, "Hamas liderliğinin yaklaşımı, mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar, şehit Yahya Sinvar'ın yerine bir halef atamak değil" dedi.

Beş üyeden oluşan konseyin merkezinin ise Doha olacağı belirtildi. AFP'nin aktardığına göre konseyde şu isimler yer alıyor:

Hamas'ın Gazze Temsilcisi Halil el Hayya, Batı Şeria Temsilcisi Zaher Caberin, Yurtdışı Sorumlusu Halid Meşal, Şura Danışma Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan siyasi büro sekreteri.

HALİD MEŞAL



Hamas'ın siyasi bürosundaki en etkili isimlerden olan Meşal, grubun yurt dışı sorumlusu olarak Katar'da yaşıyor. 1996'dan 2017'ye kadar 21 yıl boyunca Hamas'ın siyasi bürosuna başkanlık etti ve görevine son vermeye karar verdiğinde yerine Haniye geçti. 2021 yılında siyasete geri dönmeye karar verdiğinde ise Hamas'ın yurtdışı sorumlusu olarak atandı.

Meşal, 1997'de Ürdün'de Mossad'ın düzenlediği bir suikast girişiminden sağ kurtulmuştu.

HALİL EL HAYYA

 



Sinvar'ın yardımcısı olan Halil el Haya, 7 Ekim'den önce Gazze Şeridi'nden ayrıldı ve o zamandan beir Hamas adına ateşkes ve rehine anlaşması için müzakereleri yürütüyor. Batı basınıi İran'la iyi ilişkileri olan El Hayya'nın Aksa Tufanı operasyonunu planlayan 'askeri konseyin' bir parçası olduğunu yazıyor.

Hayya geçen ilkbaharda, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da bir Filistin devleti kurulmasının önünü açması halinde Hamas'ın silah bırakabileceğini söylemişti.

ZAHER CABERİN



55 yaşındaki Caberin, Hamas'ın 'ekonomik beyni' olarak kabul ediliyor. 1987’deki kuruluşundan bu yana Hamas bünyesinde yer alan Cebbarin, Ekim 2023’ten beri Gazze Şeridi’nde İsrail ile ateşkes anlaşması konusunda yürütülen müzakerelerde Hamas heyetinde yer aldı.

İsrail, Cebbarin’i Batı Şeria’da bir Hamas komuta merkezi kurmaya çalışmakla suçluyor ve kendisinin operasyonlardan haberdar olduğunu ve bir kısmının yönetiminde sorumlu olduğunu öne sürüyor. Yine Batı basını, Caberin'in Hamas'ın faaliyetlerini finanse eden sistemi yönettiğini söylüyor

MUHAMMED DERVİŞ



Haniye'nin şehadetinin ardından Derviş'in ismi, Hamas'ın yeni liderliği için gündeme gelmişti. Derviş'in Haniye'nin halefi olarak Hamas Siyasi Bürosu'nun geçici başkanlığına atandığı öne sürülmüş ancak üst düzey yetkililer, söz konusu iddianın doğru olmadığını açıklamıştı. Şura Konseyi'nin lideri olan Muhammed Derviş, Ebu Ömer Hasan olarak da tanınıyor/duvar



Yeni yorum ekle