İran'ın İlk Gemisavar Balistik Füzesi "Kadr" Yemen Direnişinin Elinde

Per, 30/05/2024 - 11:07

İran'ın ilk deniz balistik füzesi olan "Kadr", Şehit Hasan Tehrani Mugeddem tarafından yapıldı ve şimdi, birkaç yıl sonra, aynı teknoloji Yemenli mücahitlerin eline geçti.

Welayet News  - Şüphesiz, Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri'nin füze kabiliyeti, İran İslam Cumhuriyeti'nin caydırıcılık gücünün önemli bir ayağını oluşturmaktadır ve bu kabiliyete ulaşmak, aralarında Şehit Tuğgeneral Hasan Tehrani Mugeddem'in benzersiz bir rol oynadığı isimsiz komutanların ve bilim adamlarının çabalarının ve cihadının bir sonucudur.

İran'ın savunma alanındaki birçok ürünü ve başarısı, bu büyük şehit tarafından başlatılmış ve bugün her türlü tehdidi savunmak için güçlü bir araç haline gelmiştir.

BÖLGENİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ VE TEHDİTLER

Körfez Bölgesi ve Hürmüz Boğazı, stratejik konumu ve enerji kaynakları açısından dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bu durum, çeşitli güçlerin bölgede askeri varlık göstererek nüfuzlarını artırma ve çıkarlarını koruma çabalarına yol açmaktadır. Özellikle İran'ın kuzey kıyılarını da kapsayan bu bölge, ülkenin ekonomik kalbi olarak kabul edilmektedir.

Bölgedeki yabancı güçlerin askeri varlığı, İran'a yönelik tehdit oluşturmakta ve ülkenin politikalarını etkilemeye çalışmaktadır. Bu tehditlere karşı koymak ve Amerikan gemilerini kıyılarından uzak tutmak için İran, uygun silahlara sahip olma ihtiyacı duymuştur.

O dönemde İran'ın en isabetli operasyonel füzesi, 1990 yılında Çin'den satın alınan B610 füzesinin yerli versiyonu olan Tondar-69'du. Çin füzesi aslında, SAM-2 hava savunma füzesinin yerden havaya füzesinin bir örneğiydi ve 150 kilometre menzile sahipti.

Şehit Tehrani Mugeddem'ın fikri, Tondar-69 füzesini modifiye ederek gemi savar balistik füze tasarlamak üzerine kuruluydu. Bu amaçla, "Kadr" adlı bir proje, İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Özyeterlilik Cihadı bünyesinde başlatıldı.

Ancak proje birçok zorlukla karşılaştı. O dönemde gemi savar füzeleri çoğunlukla düz bir uçuş yoluna sahip seyir füzeleriydi, ancak balistik füzeler kavisli bir uçuş yoluna sahipti ve sabit hedefleri vurmak için tasarlanmıştı. Hareketli hedefleri vurabilen bir balistik füze geliştirmek oldukça zor bir işti. Bu zamanda, Savunma Bakanlığı uzmanları da "Ya Ali" projesi kapsamında gemi savar seyir füzesi geliştirmeye başlamıştı.

KADR FÜZESİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE BAŞARISI

Şehit Tuğgeneral Hasan Tehrani Mugeddem'in girişimiyle başlatılan Kadr projesi, o dönemde İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı olan Şehit Tuğgeneral Ahmet Kazimi'nin desteğiyle devam etti. Proje kapsamında, Tondar-69 füzesine bir optik arayıcı eklenerek hedefi kilitleyebilmesi ve uçuş yolu boyunca görüntüleri komuta merkezine iletebilmesi sağlandı. Bu sayede, yerden havaya füzesi gemi savar füzeye dönüştürüldü.

Kadr füzesini operasyonel hale getirmek için çok sayıda test yapıldı. Ancak son test Urmiye Gölü'nde yapıldı.

Test günü Urmiye Gölü'nde hava bulutluydu ve bu durum testin başarısını şüpheye düşürdü. Ancak, Allah'ın izniyle bulutlar arasında bir açıklık oluştu ve ateşleme emri verildi. Füze ateşlendi ve bulutlar arasındaki açıklıktan geçerek önceden belirlenen hedefi kilitleyerek tam isabetle vurdu.

Kadr füzesinin başarısı, daha sonra "Haliç-i Fars" ve "Hürmüz" füzelerinin tasarım ve üretiminde kullanıldı.

YEMEN SİLAHLI KUVVETLERİ'NİN "MUHİT" FÜZESİ

Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin "Muhit" füzesi, aslında İran yapımı Kadr gemi savar füzesinin tam bir kopyası olarak tasarlanmıştır. Yemen ordusu, uzun yıllardır SAM-2 hava savunma füzelerine sahipti. Suudi Arabistan'ın Yemen'e saldırısının başlamasıyla birlikte, bu hava savunma füzeleri, Suudi Arabistan ordusuna ve müttefiklerine karşı başarılı operasyonlar gerçekleştiren Kahir-2 ve Kahir-2M yerden havaya füzelere dönüştürüldü.

Ancak, Ensarullah güçlerinin düzenlediği bir geçit töreninde, artık İran'ın Kadr füzesi gibi bir optik arayıcı ile donatılmış olan Kahir füzelerinin gemi savar versiyonu "Muhit" adı altında sergilendi.











 



Yeni yorum ekle