Gazze'deki Evlerin Yarısı Yıkıldı

Ct, 11/11/2023 - 13:54

Birleşmiş Milletler yetkilileri, işgalci rejimin bir ay süren saldırıları sırasında Gazze Şeridi'ndeki evlerin yarısının yıkıldığını açıklayarak, bu rejimin sivillere yüksek patlayıcı silahlar kullanarak saldırmasının araştırılması gerektiğini vurguladı

Welayet News  - İşgalci rejimin Gazze Şeridi'ndeki sivil merkezlere yönelik insanlık dışı saldırıları devam ederken, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırıları sonucu Gazze Şeridi'ndeki konutların yüzde 50'sinin yıkıldığını duyurdu. Eğitim merkezlerinin de yüzde 40'ı yerle bir oldu.

Gazze'de bir ayda evlerin yarısı yıkıldı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı temsilcisi ve bölge ofisi yöneticisi Abdullah el-Dari, Gazze'deki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında şunları duyurdu: Sadece bir ayda Gazze'deki konutların yarısı yıkıldı ve durum gösteriyor ki Suriye, ancak terör saldırısından dört yıl sonra bu kadar yıkıma uğramıştı.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Komisyonu İcra Direktörü Rola Dashti de aynı bağlamda yaptığı açıklamada şunları duyurdu: Gazze'deki yıkım eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı ve Gazze halkının yüzde 96'sı temel hizmetlere erişemiyor ve çeşitli boyutlarda yoksullukla karşı karşıya kalıyor.

Filistinliler arasında yoksulluk krizi yoğunlaşıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Filistin'in ekonomik faaliyeti, Gazze'nin tamamen abluka altına alınması, sermayenin yok edilmesi, zorla yerinden edilme ve Batı Şeria'da insanlara ve mal giriş çıkışına uygulanan kısıtlamalar sonucunda ciddi bir şokla karşı karşıya kaldı. Savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 390.000 iş kaybedildi. GSYİH kayıpları ise savaş öncesi döneme göre 2023'te yüzde 4 ila 12, 2024'te ise yüzde 4 ila 9 arasında olabilir.

Bu rapora göre Filistinliler arasında yoksulluk düzeyinin yüzde 20 ila 45 arasında artacağı, Filistin'in insani gelişme endeksinin de keskin bir şekilde düşeceği öngörülüyor. Kuşkusuz savaşın ekonomik sonuçları insanlık durumu üzerinde doğrudan ve dolaylı etkiler yaratacaktır. Bölgeye yönelik halihazırda var olan ağır kuşatmanın gölgesinde, yıkımın büyüklüğü ve Gazze'nin yeniden inşası için gerekli malzeme ve ekipmana erişim eksikliği göz önüne alındığında, ateşkes durumunda dahi Gazze'deki durumun hemen iyileştirilmesi mümkün değil ve uzun zaman alacak.

İsrail'in Gazze'ye karşı güçlü bomba kullandığına ilişkin soruşturma başlatılmalı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk düzenlediği basın toplantısında, Gazze'de acil ateşkes sağlanmasının gerekliliğini vurgulayarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ve bu bölgeyi korkunç yıkıcı güce sahip patlayıcı maddelerle bombalamasının araştırılması gerektiğini duyurdu.



Yeni yorum ekle