ABD’nin “Öldürülen Bebekler” Yalanıyla Savaş Başlatması İlk Değil
ABD’nin öldürülen çocuklar iddiasıyla savaş başlatması yeni bir durum değil.
Welayet News - Siyonist İsrail merkezli haber kanalı i24NEWS muhabiri Nicole Zedek, önceki gün İsrail-Gazze sınırındaki Kfar Aza'dan bildirdiği canlı yayında "Yaklaşık 40 ölü bebek sedyelerle dışarı çıkarıldı. Beşikleri devrilmişi, bebek arabaları geride bırakılmış, kapılar ardına kadar açıktı" ifadelerini kullandı. Hızla yayılan iddiayı Siyonist rejim Dışişleri Bakanlığı da alıntılayarak "40 bebek öldürüldü" ifadeleriyle sosyal medya hesabından paylaştı.
İddia, herkesin hayal gücünü tetikleyecek kadar korkunç olmasının etkisiyle, sosyal medyada çok ses getirdi. Dün öğlen saatlerine kadar söz konusu haber yalnızca İngilizce dilinde X platformunda 44 milyon görüntülenmeye ulaşmıştı.
Aslına bakılırsa ilk haber, 40 bebeğin kafasının kesildiğinden dahi bahsetmiyordu. Muhabir Nicole Zedek, kendisinin bebekleri görmediğini, Siyonist İsrail askerlerinin tahminen 40 bebeğin cenazesini taşıdıklarını kendisine anlattıklarını aktarıyor.
İsrail ordusu, teyit için kendisine başvuran uluslararası basına yorum yapmayı reddetti. Hikaye baştan itibaren şüpheliydi. Ancak Harry Potter serisinin yazarı J. K. Rowling gibi çok takipçili hesapların iddiaları paylaşması, zaten doğrulanmasına gerek olmaksızın İsrail'in istediği etkiyi yaratmayı başarmıştı.
Konuyu dile getiren son isim ABD Başkanı Joe Biden oldu. Yahudi cemaati liderlerine seslendiği konuşmasını bitirirken İsrail'de öldürülenler arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söyledi.
Biden, doğrulanmayan iddiaya ilişkin, “Bu işi uzun zamandır yapıyorum. Teröristlerin çocukların kafalarını kestiği fotoğrafları göreceğimi ve teyit edeceğimi hiç düşünmezdim” dedi.
BBC'ye konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın bu tür görüntüleri görmediğini söyleyerek başkanın açıklamalarından geri adım attı. Yetkili, “Biden İsrail'den gelen haberlere atıfta bulunuyordu" dedi.
Hamas internet sitesinden yayımladığı açıklamayla çocukların başlarını kestiği iddialarını yalanlayarak, ''Bu asılsız iddiaları ve uydurmaları şiddetle kınıyoruz” demişti.
Ama ABD’nin öldürülen çocuklar iddiasıyla savaş başlatması yeni bir durum değil.
ABD'nin 1991'deki Birinci Körfez Savaşı öncesinde kamuoyunun algısını şekillendirme amacıyla başvurduğu yalanlardan biri de "bebeklerin öldürüldüğü" iddiasıydı.
Her şey Irak'ın Kuveyt'i işgalinin ardından ABD'nin bölgeye müdahalesini meşrulaştırma amacıyla medya propagandasına hız verdiği 1990 yılının Ağustos ayında başladı.
Kuveyt'ten Batı medyasına aktarılan raporlarda ilk olarak çeşitli iddialara yer verildi. Buna Saddam Hüseyin'in güçlerinin Kuveyt'ta yağmalamalar yaptığı, yağmalanan yerler arasında hastanelerin de olduğu iddiası da dahildi.
Bu iddialar zamanla genişledi ve Saddam güçlerinin Kuveyt hastanelerindeki kuvözleri yağmaladığı noktasına ulaştı. Eylül ayında ABD'li yetkililer "Iraklı askerlerin bu eylemlerinde çok sayıda Kuveytli bebeğin öldüğünü" ileri sürecekti. İddialar zamanla gündemin bir numaralı maddesi haline geldi.
Aynı iddia 9 Ekim 1990 tarihinde George H. W. Bush tarafından da dillendirildi.
Nihayetinde, 10 Ekim 1990 tarihinde, 15 yaşındaki Kuveytli bir genç kız olan Neyire, ABD Kongresi İnsan Hakları Komisyonu'nda "tarihe geçecek" bir konuşma yaptı. İddialara göre Nayire, Kuveyt'ta Irak askerlerinin bebekleri öldürmesine tanık olan, sıradan bir genç kızdı.
Neyire yaptığı konuşmada işgal sırasında bir hastanede gönüllü olarak çalıştığını belirtti. Hastaneyi basan silahlı Irak askerlerinin yeni doğan Kuveytli bebekleri kuvözlerden çıkararak soğuk mermer zemine, ölmeye bıraktığını iddia etti.
Neyire'nin iddiaları infiale yol açtı. Başta ABD ve Batı basını olmak üzere tüm dünya Irak askerlerinin gerçekleştirdiği "vahşeti" konuştu. Uluslararası kamuoyunda Irak'ın hedef alınmasına yönelik güçlü bir algı oluşturuldu.
ABD'nin algı operasyonlarının ardından 17 Ocak 1991'de Irak'a yönelik askeri harekat resmen başladı. Irak kapsamlı hava saldırılarının yanı sıra geniş çaplı ambargolarla da hedef alındı. Birinci Körfez Savaşı olarak tarihe geçen süreçte binlerce Iraklı ABD saldırıları, yaptırımların yol açtığı gıda ve ilaç yetersizlikleri gibi nedenlerden dolayı can verdi.
Savaşın sona ermesinin ardından, 1992 yılında, Neyire'nin gerçek kimliği de ortaya çıktı. Neyire Kuveyt hanedanına mensuptu ve Kuveyt'in ABD Büyükelçisi Suud Âl Sabah'ın kızıydı. ABD Kongresi'ndeki açıklamaları, Irak saldırısına kamuoyu desteği sağlamak üzere kurgulanmıştı.
Başlangıçta hikayeye destek veren Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi birçok uluslararası kurum, Neyire'nin açıklamalarının yalan olduğunun ortaya çıktığını açıkladı.
Ancak ABD'nin algı operasyonu hedefini bulmuştu, artık gerçeğin ortaya çıkması hiçbir şeyi değiştirmeyecekti.
Uluslararası Af Örgütü Direktörü John Healey, olayın ABD yönetimince kurgulanan bir yalan olduğunu belirterek, süreci "Bush yönetiminin uluslararası insan hakları hareketini fırsatçı bir şekilde manipüle etmesi" olarak niteleyecekti/mepa
Yeni yorum ekle