Middle East Eye: Erdoğan İsrail-Arabistan Uzlaşmasını Destekliyor
Uluslararası yayın kuruluşlarından Middle East Eye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tel Aviv ile Riyad arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik son çabaları desteklediğini iddia etti.
Welayet News - Middle East Eye çeşitli kaynaklardan naklen şu ifadelerde bulundu: ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta analistler ve gazetecilerle yaptığı gizli toplantıda Ankara'nın İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik son çabaları desteklediğini söyledi.’
Bir diğer iki kaynak da Middle East Eye'a şunları söyledi: ‘Türkiye, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarını olumlu buluyor.’
Türkiye'nin düşünce tarzına aşina bir kaynak Middle East Eye'a şunları söyledi: Türkiye bölgedeki gerilimin azaltılmasını destekliyor. Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesine verdiği destek bu genel politikanın sadece bir devamıdır. İlişkileri normalleştirme süreci, İsrail'in bölgede daha akıllı eylemlere yönelmesi için siyasi bir kaldıraç olabilir.
Suudi Arabistan, ilişkilerin normalleşmesi karşılığında ABD'den güvenlik garantileri almak, yerli nükleer programın geliştirilmesi için yardım almak ve ABD silahlarının alınmasına yönelik kısıtlamaların azaltılmasını istiyor.
İlişkileri normalleştirme anlaşması olumlu bir kaldıraç haline gelebilir ve Filistin meselesi konusunda İsrailli liderler üzerinde baskı oluşturabilir. Bu, Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerini kolaylaştırabilir çünkü Filistinlilerle gerilim azalacaktır.’
Suudi medyası geçtiğimiz günlerde, Siyonist rejimin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sağcı kabinesinin eylemleri nedeniyle Riyad'ın ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik görüşmeleri durdurduğunu açıkladı.
Yaklaşık iki ay önce bir ABD dergisi, Muhammed bin Salman’ın, Beyaz Saray'ın Siyonist rejimle ilişkileri bu yılın sonuna kadar normalleştirme talebini reddettiğini bildirmişti.
Analistler daha önce işgal altındaki Filistin'de Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağ kabinenin iktidara gelmesinin, Tel Aviv ile ilişkileri normalleştirmeye başlayan bazı ülkelerin bunu askıya almasına neden olduğunu söylemişti.
Diğer bazı analistler de İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın, Riyad ile Siyonist rejim arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin daha fazla zorlukla karşı karşıya kalmasına neden olduğuna inanıyor.
İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmadan kısa bir süre sonra Siyonist rejimin Israil Hayom gazetesi bunu Tel Aviv için bir yenilgi olarak nitelendirdi ve şöyle yazdı: ‘İsrail'in iç sorunları ve Tahran ile Riyad'ın yakınlaşmasıyla başlayan jeopolitik değişimler, İsrail'in kendisini ummadığı bir durumda bulmasına neden oldu.
Bu yakınlaşma diğer ülkelerin İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını durdurdu.’
Muhtemelen Riyad ile Tel Aviv arasındaki anlaşmanın bazı kısımlarına oy vermesi gereken Senato'daki Demokrat temsilcilerin çoğu, hem Suudi Arabistan hükümetini hem de Siyonist rejimi sert bir şekilde eleştiriyorlar.
Siyonist rejim ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, yukarıda sayılan faktörlerin dışında başka engellerle de karşı karşıyadır. Bilgili kaynaklar geçen ay Axios'a, Suudi Arabistan ile İsrail arasında kapsamlı bir anlaşmanın önündeki en büyük engellerden birinin Riyad'ın ABD ile askeri işbirliğini artırma ve son derece gelişmiş silah sistemlerine erişim talebi olduğunu söyledi.
Suudiler ayrıca, Beyaz Saray'dan Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri’nin mühimmat alımına izin verilmesini istiyor. Biden yönetimi, Beyaz Saray'a girdikten birkaç hafta sonra, Yemen'deki savaş nedeniyle bu tür mühimmatın Suudi Arabistan'a satışını askıya almıştı.
Bu konudaki bir diğer engel ise Suudi Arabistan'ın, uranyum zenginleştirmesi de dâhil olmak üzere bu ülkenin nükleer programının geliştirilmesi için Amerika'dan destek alma talebidir.
Suudi Arabistan'ın nükleer programının geliştirilmesi ve bu ülkede uranyumun zenginleştirilmesi İsrail rejimi açısından ciddi endişe kaynağıdır ancak İsrailli yetkililer bu konuda çeşitli çözümlere ulaşmak için istişarelerin sürdüğünü söylüyor.
New York Times geçen ay, bu anlaşmanın önündeki engeller hakkında şunları yazdı: ‘Siyonist rejim, Suudi Arabistan'ın Netanyahu'nun Batı Şeria'yı ilhak etmeme sözüyle yetinmeyeceğini ve pratikte de ciddi eylemlerde bulunulmasını isteyeceğini anlamış durumda.
Netanyahu'nun kabinesindeki aşırılık yanlısı unsurların pratikte bu tür önemli eylemlerde bulunulmasına onay vermesi pek mümkün görünmüyor ve bu yönde baskı uygulamak onun yok olmasına neden olabilir.’
Yeni yorum ekle