Çin'den ABD'ye: Tayvan ziyareti gerçekleşirse ordumuz boş boş oturmayacak
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Ağustos ayında Asya-Pasifik ülkelerine ziyaret planlıyor. Programında Tayvan'ın da bulunduğuna yönelik haberler ise Çin yönetimini kızdırdı ve üst üste tepkiler geldi.
Welayet News - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Ağustos ayında Asya-Pasifik ülkelerine ziyaret planlıyor. Programında Tayvan'ın da bulunduğuna yönelik haberler ise Çin yönetimini kızdırdı ve üst üste tepkiler geldi.
"Çin ordusu boş oturmayacak"
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kefei ziyaret gerçekleşirse ''Çin ordusu boş boş oturmayacak'' ifadesini kullandı.
Sözcü, ziyaretin Tek Çin politikasının ihlali anlamına geldiğini belirtti.
Bakanlık, Çin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacaklarını vurguladı.
Biden ve Şi perşembe günü görüşebilir
ABD Başkanı Biden ve Çin lideri Şi'nin perşembe günü telefonla görüşmeleri bekleniyor. Görüşmede ticari ilişkilerin yanı sıra Tayvan konusu da masada olacak.
Şi'nin Biden'a, Pelosi ziyareti konusundaki uyarıları yineleyeceği belirtiliyor.
Basında Çin Ordusu'nun Pelosi'nin uçağına müdahale etme ihtimali konuşuluyor.
Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Daha önce, 1997'de Newt Gingrich bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.
Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
Yeni yorum ekle