ABD: Tercihimiz, Türkiye'nin S-400 almaması

Per, 14/06/2018 - 12:55

ABD Savunma Bakanlığı yardımcılarından Thomas Goffus, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri satın almasının, ABD ordusu ve NATO ittifakı için yeni teknik riskler içerdiğini savundu. Goffus, "Tercihimiz, Türkiye'nin S-400 edinmemesi yönündedir" dedi.

Welayet News - ABD Savunma Bakanlığı yardımcılarından Thomas Goffus, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri satın almasının, ABD ordusu ve NATO ittifakı için yeni teknik riskler içerdiğini savundu. Merkezi Washington’da olan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin bir toplantısında konuşan Goffus, Türkiye’nin Rusya’dan teslim alacağı S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin olarak, “Bu satın alma işleminin Batı teknolojisine getireceği riskleri değerlendirmemiz gerekiyor. Fakat tercihimiz, onların (Türkiye) S-400 edinmemesi yönündedir”dedi.

Sputnik’in aktardığına göre, Goffus ‘Türkiye’ye S-400 sistemleri sevk edilmesi halinde ortaya çıkacak yeni risklerin’ ne olduğuna ya da bu risklere karşı ne gibi adımlar atabileceklerine ilişkin yorumda bulunmak istemedi; “Türkiye’nin bağımsız bir ülke olduğunu ve savunma gereksinimlerini karşılamaya çalıştıklarını düşünürsek, onlara karşı ne gibi kısıtlama kararları alınacağı konusunda spekülasyona girişemem” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

NATO üyesi olan Türkiye’nin Rusya yapımı bir hava savunma sistemi olan S-400 füzeleri satın almaya karar vermiş olması, ABD’de bu ülkeye 5. nesil F-35 savaş uçaklarının teslimatı yapılmasının tartışmaya açılmasının sebeplerinden biriydi.

Üretim ortağı olduğu F-35 uçaklarının Türkiye’ye ilk teslimatının 21 Haziran’da yapılması öngörülüyor. Fakat Türkiye’nin Rusya’yla yapmaya hazırlandığı askeri teknik işbirliği de gerekçelerden biri olarak olarak gösterilerek ABD Senatosu’na gönderilen bir yasa tasarısında Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması talep edilmişti.

Yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen versiyonundaysa Türkiye’ye F-35 teslimatının dondurulması isteniyordu. Ancak bu tasarı henüz yasalaşmış değil.

 



Yeni yorum ekle