Rus uzman: Kürtlerin talihsizliği aralarında birlik olmamasından kaynaklanıyor
Rus uzman Yuriy Zinin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’de Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmenin başlıca konularından biri olan Menbiç’teki YPG varlığı ile ilgili değerlendirmede bulundu, Kürtlerin talihsizliğinin, aralarında birlik olmamasından kaynaklandığını söyledi.
Welayet News - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Sayın Mike Pompeo'nun dün Vaşington'da gerçekleştirdiği görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, ‘iki bakanın Menbiç'te güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek yol haritasını onayladıkları' belirtildi.
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin başarılı geçtiğini, görüşme sonrası Suriye'de YPG konusunda somut sonuç beklediğini dile getirdi.
Daha önceyse Anadolu Ajansı, Çavuşoğlu ve Pompeo arasında görüşülmesi öngörülen ve iki bakanın anlaşmaya varması halinde uygulanacağı belirtilen Menbiç planı ile kentteki YPG'lilerin 30 gün içinde Menbiç'ten çekilmesinin öngörüldüğünü bildirmişti.
Habere göre Menbiç mutabakatında öngörülen ikinci aşama, 4 Haziran'dan sonraki 45 günün sonunda Türk ve Amerikan taraflarının askeri ve istihbarı unsurlarla ilçede ortak denetime başlamasını öngörüyor. Üçüncü aşamaysa, 4 Haziran'dan sonraki 60 gün içinde Menbiç'in yerel unsurlarından yönetimin kurulmasını içeriyor.
'ABD, KENDİNE YAKIN BİR MÜTTEFİK GÜÇ İSTİYOR'
Sputnik'e konuşan Moskova Devlet Dışişleri Üniversitesi (MGIMO) araştırma görevlisi ve Şarkiyat uzmanı Yuriy Zinin, ABD ile Tükiye'nin mutabakat sağlaması durumunda Kürtlerin nasıl bir tutum sergileyebileceklerini değerlendirdi.
Zinin, "Amerikalıların kendi hedefleri var, çıkarları bakımından ABD'ye yakın olan bir müttefik güce sahip olmak istiyorlar ve bu durum her zaman Türkiye'nin çıkarlarıyla örtüşmüyor. Kürtlere gelince, Kürt hareketinde birlik yok. Bu belli ölçüde bir talihsizlik" diye konuştu.
'ABD HER ZAMANKİ GİBİ DAVRANIYOR'
Kürt birliklerinin ABD ile Türkiye arasındaki ihtilaftan kazançlı çıkmaya çalıştıklarını vurgulayan Zinin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kürtler onlarca yıldır çok çeşitli dış güçlerden destek almaya çalışıyor. Durumları anlaşılır türden. Doğrudan dış dünya ile irtibata geçecekleri dış sınırları yok. Bu nedenle çeşitli tarafların arasındaki her türlü anlaşmazlığı kullanıyorlar. Görüldüğü üzere Türkiye ile ABD arasında belli bir takım farklılıklar, yaklaşımlar oluşuyor. Amerikalılar, Kürtleri uzaktan yaslanabilecekleri belli bir güç olarak görüyor. ABD'liler her zamanki gibi davranıyorlar, kendi çıkarları doğrultusunda belli milliyetleri destekliyorlar. Kürtler, ABD ile Türkiye arasındaki çelişki anını, bu durumda daha kazançlı çıkmaya çalışmak için kullanıyorlar. Buradaki durum muhtemelen Kürtlerin kendilerini ortak birleşik bir güç olarak temsil edebilecek birlik biçimini bulana kadar çok anlaşılmaz olarak kalmaya devam edecek. Ve o zaman hiçbir ülke, kendi çıkarları doğrultusunda onlara yaklaşamazdı."
Sputnik
Yeni yorum ekle