Özelleştirme yağması sürüyor

Ct, 12/05/2018 - 09:49

Devletin tüm varlıklarını hızla haraç mezat satışa çıkaran hükümet durmuyor. Maliye Bakanı Ağbal, yeni özelleştirmeler için de çalışma yaptıklarını söyledi.

Welayet News - Bütçeyi yandaşlara dağıtarak delen hükümet, halkın vergileriyle kurulan kamu kaynaklarını satmakta da ısrarlı. Halkın yoğun tepkisine rağmen 14 şeker fabrikası haraç mezat satılırken, yeni özelleştirmeler için de sinyal verildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, özelleştirme programına yeni varlıkların alınması konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

‘Yakında başlarız’

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği’nce (TBB) ortaklaşa İstanbul’da düzenlenen ‘Türk Bankacılık Sektöründe Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı İle Mücadele Çalıştayı’nda konuşan Ağbal, “Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı çıktıktan sonra yapmak daha doğru olur. Özelleştirme uygulamalarını serbest piyasa ekonomisinin gelişmesinin bir aracı olarak görüyoruz. Bu anlamda birçok alanda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olarak hazırlıklarımız var. Onları Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun gündemine getireceğiz. Oradan kabul edilenleri sizinle paylaşırız. Yakın bir zamanda yapacağız. Bizim seçimden önce, seçimden sonra diye bir düşüncemiz yok” dedi.

“Varlık Barışı’ndan iyi para bekliyoruz”

Kamuoyunda ‘kara para aklama operasyonu’ olarak adlandırılan Varlık Barışı uygulaması hakkında da görüş bildiren Ağbal, “Varlık barışı uygulamalarını yaparken özel bir rakam hedeflemiyoruz. Geçen sene yurt dışından getirilen varlıklarla ilgili bir düzenleme yapmıştık. Onun süresi bitmişti. Biz yurt dışındaki varlıklarını Türkiye’ye getirmek isteyen kesim açısından bu düzenlemeyi gerçekleştirmiş olduk. Varlık barışının önümüzdeki birkaç ay içerisinde ekonomide ciddi bir hareketlenme getireceğini söyleyebiliriz. İyi bir miktar bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Danıştay: Satışlar hukuka uygun

Talep çıkmaması üzerine satışı ertelenen Erzincan ve Erzurum Şeker fabrikaları da önceki gün satıldı. Hükümetin kontrolündeki DANIŞTAY ise tüm şeker fabrikalarının satışını hukuka uygun buldu. Karar iki ret oyuna karşılık 3 kabul oyuyla alındı. Özelleştirme Yüksek Kurulu ise Alpullu şeker fabrikasının da satışını onayladı.

Önceki gün yapılan ihalede Erzincan ve Erzurum Şeker Fabrikaları 287 milyon liralık teklifiyle Albayrak Turizm’e satılmıştı. Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Fevzi Şengül ise karara “İki fabrika bakkal dükkanı gibi satıldı. Şeker kotaları toplamı 77 bin. 287 milyon tekinin kota değerini bile karşılamıyor” diyerek tepki gösterdi.

Şekerde yağma tescillendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarının satışını sert sözlerle eleştirdi. Ağbaba, “Şeker fabrikalarının özelleştirme adı altında peşkeş çekildiği tescillenmiştir “dedi .4 Haziran seçimlerinin ardından şeker fabrikalarını tekrar gerçek sahiplerine, emekçilere, pancar üreticilerine vereceklerini kaydeden Ağbaba, “Onlar fabrikaları özelleştiriyor, biz kamulaştıracağız. Türkiye’yi tekrar üreten, işçisi, üreticisi mutlu olan bir ülke haline getireceğiz. Şeker gibi stratejik bir ürünü elden çıkaranlara, Türkiye’yi uluslararası kartellerin pazarı haline getirip, yerli üreticiye sırt dönenlere halkımız 24 Haziran’da gerekli dersi verecektir” ifadelerini kullandı.

Tags: 


Yeni yorum ekle