Mısır'da Utanç Gecesi! Filistin'in İşgali Kutlandı

Per, 10/05/2018 - 10:01

Siyonist İsrail rejiminin Dışişleri Bakanlığı tarafından kutlamayla ilgili yapılan açıklamada, “Mısır'daki İsrail Büyükelçiliği, Kahire’nin göbeğinde Tahrir Meydanı'ndaki bir otelde, İsrail Devleti'nin 70. bağımsızlık yıl dönümü (Filistin Nakba, 15 Mayıs) vesilesiyle bir tören düzenledi” ifadeleri yer aldı.

Welayet News - Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in bağımsızlığı dolayısıyla düzenlenen törene bir grup diplomat, iş adamı ve Mısır hükümetinin temsilcilerinin katıldığı bildirildi.

Açıklamaya göre işgalci İsrail’in Kahire Büyükelçisi David Govrin törende, “Mısır ile İsrail arasındaki güçlü ortaklık, günümüzde dünya çapında bölgesel ve uluslararası çatışmaların çözümü için örnek ve bir modeldir” ifadeleri kullandı.

"İSRAİL, ARTIK DÜŞMAN DEĞİL DOST BİR ÜLKE"

Arap ülkelerinin İsrail’le ilişkilerinde değişim olduğunu belirten Govrin, “İsrail, bir düşman olarak değil, istikrar ve ekonomik büyümeye dayalı olarak bölgede yeni ve daha iyi bir gerçekliğin şekillendirilmesinde bir ortak olarak görülmektedir” diye konuştu.

Mısır'daki aktivistler ise Filistinliler, Araplar ve Müslümanlar arasında Nakba günü olarak bilinen İsrail’in bağımsızlık şenliklerini boykot etmek için çağrıda bulundular.

MISIR HALKINDAN TÖRENİ BOYKOT ÇAĞRISI

Sözde bağımsızlık kutlamalarının Mısır’ın göbeğinde düzenlenmesi ve bu kutlamalara Mısır hükümeti yetkililerinin de katılması Mısır halkının şiddetli tepkisine neden oldu. Sosyal medya paylaşımlarında Mısırlı kullanıcılar, söz konusu törenin İsrail ile normalleşmeyi kesin bir şekilde reddeden Mısır halkına şantaj olarak gördüklerini vurgulayarak töreni boykot etme çağrısında bulundular.

KÜÇÜK TÖRENLER DÖNEMİ TARİH OLDU

Öte yandan İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesinin sosyal medya paylaşımında ise, “Yıllarca küçük törenlerden sonra, Kahire'deki İsrail Büyükelçiliği Mısırlı yetkililerin, gazetecilerin, işadamlarının ve aydınların da katıldığı büyük bir tören düzenliyor” ifadelerine yer verildi.

Paylaşımda, “Tören, 10 yıldan fazla bir süre sonra hiçbir resmi İsrail etkinliğinin düzenlenmediği Mısır'da gerçekleşti” açıklamasında bulunuldu.

NAKBA GÜNÜ NEDİR

Nakba Günü, Türkçe karşılığı «talihsizlik günü» anlamındadır. Nakba, nekbet ya da nikbet kelimesi, Filistinliler açısından felaket olarak olarak görülen İsrail Devleti'nin bağımsızlık ilanını ve ardından gelişen olayları nitelemek için kullanılır. Bu nedenle İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği tarih olan 14 Mayıs 1948 tarihini takip eden gün olan 15 Mayıs 1948 Nakba Günü olarak sembolleşmiştir.

KUTLAMALARIN DÜZENLENDİĞİ TAHRİR MEYDANI

Mısır'da otuz yıllık Hüsnü Mübarek rejimine son veren halk devriminin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı geçen altı yılda devrimi yansıtan izler silinerek, çehresi değiştirilmesine rağmen o günlerin "sessiz tanığı" olmayı sürdürüyor.

25 Ocak 2011'deki devrimin fitilinin ateşlendiği Tahrir Meydanı'nın geçen süre içinde sadece ziyaretçi profili değil devrimin izlerini taşıyan çehresi de değişti. Devrimcilerin, Cumhurbaşkanı Mübarek koltuğunu terk edene kadar bir an olsun boş bırakmadığı meydanda yapılan değişikliklerin yanı sıra, Valilik, Kahire Amerikan Üniversitesinin talebi üzerine meydana bakan bahçe duvarlarına çizilen devrimin tanığı grafitileri de sildirdi.

Ayrıca 1,5 milyon cüneyh (79 bin dolar) harcanarak Tahrir Meydanı'nın üç girişine demir kapılar ve meydana da 45 metre uzunluğunda bayrak direği dikildi.

milligazete

 



Yeni yorum ekle