Şeyh Zakzaki Davasının Arkasında İsrail-Suudi Gizli Elleri
Nijerya ordusunun ülkedeki Şii azınlığı katletmesinden yaklaşık beş yıl sonra, sadece suç işleyenler ve komutanlar hakkında kovuşturma yapılmadı, aynı zamanda Afrika ülkesi Şiilerinin ruhani lideri Şeyh İbrahim Zakzaki yasadışı bir şekilde duruşma olmadan hapsedildi.
Welayet News - Hükümetin kasıtlı ihmalinin gölgesinde, geçtiğimiz birkaç ay içinde ailesi ve destekçileri, sağlık durumuyla ilgili endişelerini dile getirdi. Geçen hafta kızı Soheyla Zakzaki, tıbbi ihmal nedeniyle hapishanedeki babası ve annesinin kötüleşen sağlık koşullarından bahsetti ve Şeyh Zakzaki'nin hapishanede iki kez felç geçirdiğini ekledi. Kızı, "vücudundaki kurşunun bir yan etkisi olarak septisemi, kan enfeksiyonu veya zehirlenmelerden de muzdarip" diye devam etti.
Ayrıca, vücuduna isabet eden beş kurşunun neden olduğu yaralardan ağrı çekmesi nedeniyle annesinin ameliyat ihtiyacını da vurguladı. Yetkili makamların onu tedavi etmeyi reddettiğini düşünüyor.
Nijerya İslami Hareketi'nin (IMN) de lideri olan Şeyh Zakzaki, 2015 yılında kuzeydeki Kaduna eyaletinde bir kasaba olan Zaria'da oğlu da dahil olmak üzere birçok ölümle sonuçlanan, ordu ve polis güçleri tarafından evine düzenlenen baskın sonrasında tutuklandı Baskın sırasında güvenlik güçleri, eşi Zynat İbrahim'i de gözaltına aldı.
Birçok insan hakları grubu ve örgütü masum sivillerin saldırı ve öldürülmesini kınadı. Ancak hükümet, Zaria suçuyla ilgili gerçekleri çarpıtmaya ve IMN'yi ülkeyi istikrarsızlaştırmakla suçladı. Nijerya Yüksek Mahkemesi 2015'te Şeyh Zakzaki'nin özgürlüğüne karar verdi, ancak hükümet yabancı destekçilerden yeşil ışık alarak onu serbest bırakmayı reddetti. Özgürlüğünü arayan barışçıl protestoları sürekli bastırdı.
Şeyh Zakzaki davasının arkasında İsrail-Suudi gizli elleri
Nijerya hükümetinin Şiiler üzerindeki baskılarını ve özellikle de liderleri Şeyh Zakzaki ve eşini hapishanede bırakan son derece etkili faktörlerden biri, Suudi Arabistan ve İsrail rejiminin oynadığı rol, hem Şii inancının genişlemesinden hem de Afrika'daki İran İslam devriminin söyleminden ciddi şekilde korkuyor. Şii İslam'a dönüşümün gelişen dalgasını kontrol etmek için, Arap Afrika hükümetleri üzerindeki baskılar ve Afrika'daki köktendinci selefi grupların teşviki de dahil olmak üzere her türlü enstrümana başvuruyorlar.
Olaydan kısa bir süre sonra Suudi medyası, Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari ile Suudi Kralı Salman bin Abdulaziz arasındaki bir telefon görüşmesi hakkında bir hükümet açıklaması yayınladı. Suudi hükümdarı, Nijerya'nın teröre karşı sözde mücadelesine destek sözü verdi ve Nijerya'nın içişlerine herhangi bir dış müdahaleyi reddetti. Telefon, Buhari ve ülkedeki Şiilere karşı yürüttüğü baskı kampanyasıyla bariz bir dayanışma olarak kabul edildi.
İlk olarak, krizden etkilenen Nijerya hükümeti umutsuzca finansal kaynaklara ihtiyaç duyuyor. Bu kaynakları yurtdışından çekmek ve Suudilerin siyasi desteğini almak için Şii azınlığa yönelik saldırılar o zamandan beri hızlandırıldı.
İkincisi, Suudi Arabistan, söz konusu Afrika ülkesinde selefi ve takfiri gruplarının oluşturulmasında önemli bir rol oynamaktadır ve bankası durumunda. 2016 yılında, kendisini " Cemaat İzalat el Bid'a Wa İkamat Sünnet" (Bidatin İzalesi ve Sünnetin ikamesi) olarak adlandıran bir tekfiri grubu ortaya çıktı. Bir AFP raporuna göre, bu grup Nijerya'da Suudi Arabistan'ın ve Vahhabiliğin önde gelen enstrümanlarından biridir. Nijeryalılar, Suudi Arabistan tarafından Medine İslam Üniversitesi'ne sadece Selefi din adamı olarak mezun olmak ve Selefizmi desteklemek ve bu Suudi merkezli ideolojiye hizmet edecek şekilde eve dönmek üzere burs programlarıyla kabul edildiler.
Grup aslen Nijeryalı alim İsmail İdris tarafından 1978'de Suudi fonuyla kuruldu. Bugün İzala (bahsi edilen selefi grup), yalnızca Kuzey Nijerya'da değil, aynı zamanda Güney'de ve hatta komşu ülkelerde (Çad, Nijer ve Kamerun) en büyük Selefi toplumlardan biridir. Tebliğ ya da inancın yayılmasında ve özellikle eğitimde çok aktiftir. İzala'nın ülkenin her yerinde birçok kurumu vardır ve yerel, eyalet ve hatta federal düzeyde etkilidir. Grup, "legalist ve kutsal kitap merkezli İslam anlayışını benimseyen" Selefi bir örgüt olarak adlandırıldı. David Commins, bunu Suudi Arabistan tarafından finanse edilen ve merkezi Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde bulunan Dünya Müslüman Ligi'ne liderlik eden misyonerlik çalışmalarının meyvesi olarak tanımladı. İzala grubunun manifestosu Muhammed ibn Abd al-Wahhab'ın manifestosuyla tamamen uyumludur.
2016 yılında İzala üyeleri, ülkenin kuzeyindeki Aşure'yi hedefleyen Şii cemaatine yapılan saldırıya katkıda bulundu. Görgü tanıkları, saldırganların “artık Şii istemiyoruz” diye bağırarak Şii halkın evlerini ateşe verdiğini söylüyor. İzala'nın lideri Abdullahi Bala, resmi toplantılarda Nijerya anayasasının Şiileri tanımadığını defalarca söyledi. Suudi Arabistan ve Nijerya hükümeti ile yakın ilişkileri ve gruba ait televizyon kanalının Şii karşıtı propagandası meşhurdur.
Kuzey Nijerya'daki Suudi sponsorluğundaki Selefi din adamlarının, sempazitanlarının Şii vatandaşları öldürmeye kışkırtılmasında büyük rolü var. IŞİD'e bağlılık yemini eden ve Şiilere yönelik saldırılarda aktif olan terörist Boko Haram'ın Suudi Arabistan ile özel bağları var. Çeşitli bilgi kaynaklardan gelen açıklamalara göre, Boko Haram'ın komutanı Mohammad Yosef Suudi Arabistan'ı birkaç kez ziyaret etti.
Bir Boko Haram sözcüsü, bir Batı gazetesine verdiği ilk büyük röportajında Guardian'a "El Kaide bizim büyük kardeşlerimizdir" dedi. Ağustos 2011'de, “Liderimiz Suudi Arabistan'a gitti ve orada El Kaide ile görüştü. Onlardan mali ve teknik destek alıyoruz. Onlardan istediğimiz her şeyi onlara soruyoruz. "
Öte yandan Şiileri katletmek konusunda İsraillilerin Suudilerle ortak çıkarları var. Raporlara göre Nijerya, son birkaç yılda Afrika ölçeğinde İsrail rejiminin en büyük ticaret ortağı haline geldi.
Tel Aviv, Nijerya'da Şiiliğin yayılmasından rahatsız ve IMN'nin bu önemli Afrika ülkesinde başka bir Hizbullah'a dönüşmesinden son derece endişe duyuyor. 1993 yılında İsrail tarafının isteği üzerine Abuja ile Tel Aviv arasındaki ikili ilişkiler başladı. Sonuç olarak elçilikleri değiş tokuş ettiler. İki taraf arasındaki ciddi ilişkiler, 2000 yılında Başkan Olusegun Obasanjo yönetiminde başladı. Obasanjo göreve geldiğinde, ülke bir dizi sorunla boğuşuyordu. Ellerini Avrupa'ya, ABD'ye ve İsrail rejimine uzattı.
Kuzey Afrika'da terörist grupların kurulmasında yabancı ellerin rolünü vurgulayan bir diğer nokta da, IŞİD'in Afrika kolu olan Boko Haram'ın nispeten uzak ve sessiz ve hatta daha az Müslüman nüfusun yaşadığı Borno bölgesinde ortaya çıkmasıdır. Nijerya'nın güneybatı ve hatta fakir bölgeleri gibi ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı bölgelerde.
Zaria suç davası, İngiltere merkezli İslami Henman Hakları Komisyonu (IHRC) tarafından Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. ICC (Uluslararası Ceza Mahkemesi) şimdiye kadar ciddi bir adım atmamış olsa da, IHCR'den Masoud Shajara, Ahl Albayt haber ajansına, Nijerya hükümetinin yasal süreci üstlenmemesi halinde ICC'nin davayı ele almaya hazır olduğunu söyledi. Shajara, “şikayeti ICC'ye ilettik ve davayı onlar oluşturdu. ICC, Nijerya hükümetine Şeyh Zakzaki ve eşinin davasını ele alması için bir yıl verdi. Bu sefer son tarih üç ay içinde bitecek. İşlemleri hükümet üstlenmezse, ICC devreye girecek."
intizar
Yeni yorum ekle