Suriye Savaşı esnasında Hamas’ta yaşanan çatlağın öyküsü
Berşeva’yı 40 km menzilli Grad füzeleriyle vurduğumuzda dünya çok şaşırdı. Bundan dört yıl sonra, 2012’de direnişimiz İran İslam Cumhuriyeti’nin sağladığı Fecr füzelerini ve kendi üretimimiz füzeleri kullanarak Tel Aviv’i ilk kez vurmuş oldu. 2014’te Tel Aviv’i 170 füzeyle vurduk, bunlar arasında İran’ın sağladığı Fecr füzeleri de vardı.
Welayet News - Hamas, Suriye Savaşı esnasında iki kampa ayrıldı:
1. Katar'da sığınmacı olan Halid Meşal'in önderliğindeki politik liderlik.
2. Gazze'de, Muhammed Daif'in komutasındaki askeri liderlik.
Politik önderlik Katar'ın duruşunu benimsedi ve Suriye'de rejim değişikliği projesini izledi. Halid Meşal ve İsmail Heniye savaş esnasında Özgür Suriye Ordusu bayrağı sallarken fotoğraf verdiler.
Gazze'deki askeri önderlik, Hamas'ın kurucularından Dr. Mahmud Zahar'ın da desteğini alarak İran ve Hizbullah ile bağların devamını savundu. Bu pozisyon El Kassam Tugayları tarafından takip edildi ve savaş boyunca askeri kanada yapılan İran finans yardımı kesintiye uğramadı.
Politik önderliğin düşmanca tutumu devam ederken, Gazze'deki askeri liderlik, 14 Aralık 2014'te İsrail'in Gazze direnişi karşısındaki 51 günlük saldırısı esnasında desteğini sürdürdüğü için İran'a teşekkür etti.
“Başta ve en çok bize finans, silah ve diğer şekillerde sunduğu yardımlardan el çekmeyen ve bize füzeler ve tanksavar roketleri sağlamak suretiyle direnişimizi destekleyen İran İslam Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyoruz.”
Ebu Ubeyde, Kassam Sözcüsü.
Cihad Muğniye'nin 2015 Ocak'ındaki şehadetinden sonra Hamas'ın askeri kanat önderi Muhammed Daif, Seyyid Hasan Nasrallah'a başsağlığı dileklerini iletti. Gazze'deki siyasi lider İsmail Heniye de aynı şekilde taziyelerini sundu.
Hamas ve İran arasındaki ilişkiler 2015 ve 2016 yılında Hamas seçimlerine kadar gizli bir şekilde devam etti. Halid Meşal görevinden alınarak yerine İsmail Heniye geçti ve Hamas komutanlarından biri olan Yahya Sinvar Gazze'deki yeni siyasi lider olarak atandı.
İran ve Hizbullah ile yakın ilişkileri olan Hamas lideri Salih Aruri siyasi büro başkan yardımcısı oldu. Her ne kadar Heniye de Özgür Suriye Ordusu bayrağı sallamışsa da, Hamas'ın İran ve Hizbullah'tan uzaklaşarak Katar'a yaklaşmasının asıl saiki Halid Meşal olarak görülüyordu.
Meşal'in görevinden alınmasından sonra bir Hamas delegasyonu Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ikinci döneminin yemin törenine katıldı ve Ağustos 2017'de İran Devrim Muhafızları ile üst düzey toplantılar gerçekleştirdi.
Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar Ağustos sonunda İran İslam Cumhuriyeti'nin Filistin direnişinin en büyük destekçisi olduğunu söyledi ve 2017 Eylülü başında da Mahmud Zahar İran İslam Cumhuriyeti'nin İslami vahdeti sağlamak için çok büyük adımlar attığını kaydetti.
İran'daki cumhurbaşkanlığı töreninden sonra Hamas Siyasi Büro Başkanı Salah Aruri, Hamas ve Hizbullah arasındaki ilişkileri güçlendirmek için Lübnan'da Seyyid Hasan Nasrallah'ı ziyaret etti.
2017 Aralık'ında Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Yahya Sinvar ile görüştü ve İran'ın Kudüs'ün savunulması için elinden gelen tüm yardımı sunacağını söyledi.
Salih Aruri de 2017 sonu ve 2018 başında Kasım Süleymani'nin babasının cenaze törenine katıldı. Hamas ve İran ilişkileri bu tarihten sonra iyice güçlenmeye başladı.
21 Mayıs 2018'de Yahya Sinvar “Hizbullah ve Devrim Muhafızları ile ilişkilerimiz şimdiye kadarki en iyi seviyede seyrediyor, önderleriyle neredeyse her gün temastayız” dedi.
2019'daki Kudüs Günü'nde ise Yahya Sinvar şöyle konuştu:
“2008'de Direniş fraksiyonlarındaki bizlerin elinde İran İslam Cumhuriyeti'nin sağladığı birkaç (BM-21) Grad füzesi vardı sadece, bir de kendi üretimimiz olan roketler ve biraz da havan mermisi.
Berşeva'yı 40 km menzilli Grad füzeleriyle vurduğumuzda dünya çok şaşırdı. Bundan dört yıl sonra, 2012'de direnişimiz İran İslam Cumhuriyeti'nin sağladığı Fecr füzelerini ve kendi üretimimiz füzeleri kullanarak Tel Aviv'i ilk kez vurmuş oldu.
2014'te Tel Aviv'i 170 füzeyle vurduk, bunlar arasında İran'ın sağladığı Fecr füzeleri de vardı. Füzelerin çoğu kendi üretimimizdi fakat bunlar da İran'ın finansal ve teknik desteği ile üretilmişlerdi.
İşgalciyle tekrar bir savaş çıkması durumunda Allah'ın izniyle Tel Aviv ve diğer şehirler 2014'tekinden çok daha fazla füzelerle vurulacak.
İzin verin bir kez daha tekrar edeyim, eğer İran'ın Filistin direnişine olan desteği olmasaydı biz bu kapasiteyi elde edemezdik.
Gerçekte Arap milleti bizi yüzüstü bıraktı, milletimiz bizi zor durumda yalnız bırakırken İran bizi silah, teçhizat ve teknik uzmanlığıyla destekledi.”
2014'te Siyonist rejimle yapılan savaşın ardından Gazze'deki duyuru tahtalarına Hizbullah'ın mücadelesini öven görseller asıldı. Hamas'ın Hizbullah ve İran İslam Cumhuriyeti ile askeri ilişkileri Suriye Savaşı süresince hiç kesintiye uğramadı.
Medya Şafak
Yeni yorum ekle