BM özel temsilcisi: Kaşıkçı davasında alınan kararın hiçbir yasal ve ahlaki meşruiyeti yok
Muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan'da görülen davadan çıkan karar sonrası ilk tepki Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Agnes Callamard'tan geldi.
Welayet News - Callamard çıkan karara ilişkin olarak "Kararın hiçbir yasal ve ahlaki meşruiyeti yok. Adil, insaflı ve şeffaf olmayan bir yargılama sürecini tamamladılar" ifadelerini kullandı.
BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, davada yargılanan sanıklardan 5'ine 20'şer, birine 10, 2 kişiye de 7'şer yıl hapis cezası verilmesinin adalet anlamına gelmediğini kaydederek gelinen noktayı sert şekilde eleştirdi.
Suudi savcılık makamının tutumunu "adalet parodisi" şeklinde niteleyen Callamard, kararın hiçbir yasal ve ahlaki meşruiyeti olmadığı gibi, adil, insaflı ve şeffaf olmadığını vurguladı.
BM Özel Raportörü Callamard: Kaşıkçı cinayetinin baş şüphelisi Muhammed Bin Selman
İstanbul'da öldürülen Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 8 kişi suçlu bulundu: 5 kişiye 20'şer yıl hapis
İngiltere'den Cemal Kaşıkçı ve Magnitsky cinayetiyle ilgili 49 kişiye yaptırım kararı
Callamard, cinayetin 5 tetikçisinin 20 yıl hapse mahkum edilmesine rağmen cinayeti organize eden ve sahiplenen Suudi yetkililerin soruşturma ve yargılamadan neredeyse hiç etkilenmeden serbest kaldığına dikkati çekti.
"Devletin tepesindeki kişi olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bireysel sorumluluğuna gelince, ülkesinde her türlü anlamlı incelemeye karşı iyi korundu." ifadesini kullanan Callamard, çıkan kararlarla, Kaşıkçı cinayetinin aklamasına müsaade edilmemesi çağrısında bulundu.
Yeni yorum ekle