BMGK'da Türkiye'ye kınama oylaması, ABD ve Rusya'nın oyu ile veto edildi
Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nı görüşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bazı ülkelerin operasyonun kınanması teklifine ABD ve Rusya onay vermedi.
Welayet News - BMGK, Avrupa Brliği (AB) üyesi 5 ülkenin talebi üzerine Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri ve Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı kapalı oturumda görüştü.
Almanya operasyonu 'güçlü şekilde' kınarken, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre bazı ülkeler de BMGK'nin operasyonu ortak açıklamayla kınanmasını teklif etti ancak ABD ve Rusya bu teklife onay vermedi. Her iki ülke de açıklamalarında 'kınama' kelimesini kullanmadı.
'IŞİD MİLİTANLARINDAN ARTIK TÜRKİYE SORUMLU'
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, ABD'nin Türkiye'nin operasyon kararını desteklemediğini söyledi.
Suriye'de Hıristiyanlar da dahil azınlık gruplar ve Kürt nüfusunun korunmasından ve insani kriz yaşanmamasından Türkiye'nin sorumlu olduğunu belirten Craft, "Bütün IŞİD savaşçılarının tutuldukları hapishaneden kaçmamasından ve hiçbir şekilde yeniden yapılanmamasından şimdi Türkiye sorumlu" dedi.
Craft, sivillerin korunmamasının ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasının ise sonuçları olacağını söyledi.
'TÜM TARAFLARI İTİDAL SERGİLEMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri operasyonu sırasında tüm tarafların itidal sergilemesi gerektiğini belirtti.
Toplantıdan sonra basın toplantısında konuşan Nebenzya, "Bu operasyon sırasında, tüm taraflar maksimum itidal sergilemeli" dedi.
Türkiye’nin askeri operasyonun, ABD öncülüğündeki 'uluslararası koalisyonun bazı partnerlerinin Suriye'nin kuzeydoğusunda uyguladığı demografik mühendisliğin sonucu' olduğunu kaydeden Rus diplomat, "Uzun zaman boyunca onları bu konuda deneyler yapmama, geleneksel olarak orada yaşayan Arap aşiretleri Kürt olarak göstermeme yönünde uyardık" diye konuştu.
Ayrıca 'Kürtleri, Suriye hükümetiyle doğrudan diyaloğa katılmaya' defalarca çağırdıklarını hatırlatan Nebenzya, "Ancak bildiğiniz gibi onlar başka hamileri tercih etti. Şimdi neler olduğunu görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
AB ÜYESİ 5 ÜLKEDEN TÜRKİYE'YE 'OPERASYONU DURDUR' ÇAĞRISI
AB üyesi 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası ortak açıklama yaptı.
Türkiye'nin askeri operasyonundan "derin endişe" duyulduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye tek taraflı operasyonunu durdurması çağrısı yapıldı.
Açıklamada Türkiye'nin mültecilerin geri dönüşü için teklif ettiği güvenli bölge planının ise 'BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin belirlediği uluslararası kriterleri karşılamayabileceği' kaydedildi.
Yeni yorum ekle