AB’nin İsrail’in Golan tepelerinde Hakimiyetine Karşı Çıkması
Korsan İsrail komşularının topraklarına saldırma ve işgal etme alanında uzun bir geçmişe sahiptir. Siyonist Rejim Suriye’nin Golan tepelerini Araplar ile yaptığı 6 Günlük 1967 Savaşında işgal etti.
Welayet News - Bu rejimin parlamentosu-Knesset 1981 yılında bu bölgeyi İsrail’in bölgelerinden saydı. Ancak bu girişim uluslararası hukuka ve ayrıca Golan tepelerini işgal altında olarak tanıyıp İsrail’in bu bölgeden geri çekilmesini açıkça belirten BMGK’nin 242 sayılı kararına tamamen aykırıdır. Böylece uluslararası hukuka göre Golan Suriye’ye geri verilmelidir. İşte uluslararası camia ve Avrupa Birliği de bu konuyu onaylamaktadır.
Tüm bu mülahazalara rağmen ancak Amerika ve Siyoist Rejim stratejik ortaklar olarak Golan’ın resmi bir şekilde İsrail’e verilmesini ve başka ülkeler tarafından da tanıması girişimlerinin peşindedir.
Amerika Başkanı Donald Trump 21 Mart’ta Twitter aracılığı ile paylaştığı mesajda şöyle bir açıklamada bulundu:” Artık Siyonist Rejimin Golan Tepelerine olan hakimiyetinin tanınması zamanı gelip çatmıştır. 52 yılın ardından artık Amerika’nın Siyonist Rejimin bölgenin istikrarında büyük bir stratejik öneme sahip olan Golan tepelerine hakimiyetini resmi olarak tanıması zamanı gelmiştir. “
Trump’ın bu tutumu İsrail tarafından memnuniyetle karşılandı.
Siyonist Rejim Başbakanı Binyamin Netanyahu Twitter’daki resmi hesabından Trump’ın bu girişiminden memnuniyet duyduğunu belirterek, bu girişimi tarihi bir adım olarak değerlendirdi.
Netanyahu sözkonusu mesajda şöyle bir iddiada bulundu:” İran’ın Suriye’den İsrail’i yok etmek için bir üs olarak yararlandığı bir dönemde Başkan Trump cesurca bizim Golan tepelerine olan hakimiyeti tanımaktadır. “
Netanyahu’nun Trump’ın bu girişimini izah etmek için bahanesi İran’ın Suriye’deki girşimleridir. Halbuki bu iki mesele birbirinden tamamen farklıdır. İran’ın Suriye’de müsteşarlık düzeyindeki varlığı, Suriye’nin yasal çağrısı üzerine terörist gruplar ile mücadele etmek için gerçekleşmiştir.
Tüm bunlara rağmen uluslararası camia, Telaviv ve Washington’un isteklerinin tersine yönelik bir yaklaşım içerisindedir. Bu doğrultuda Avrupa Birliği bu hususta eski tutumlarına vurgu yapmaktadır.
Avrupa Birliği Dış Siyaset Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü Maya Kosyançiç bu hususta şöyle bir açıklamada bulundu:” Bizim Golan Tepelerinin kime ait olduğuna dair tutumumuz değişmemiştir. Uluslararası hukuka göre Avrupa Birliği İsrail’in 1967’den beri işgal ettiği Golan gibi bölgelerdeki hakimiyetini tanımamakta bu toprak parçalarını İsrail toprakları bilmemektedir. “
Bundan daha önce de Rusya ve Türkiye de Siyonist Rejimin Golan tepesinin hakimiyetini tanımayacaklarını bildirmişlerdi.
Buna rağmen Siyonist Rejim başbakanının son tutumu ve Amerika’nın üst düzey makamlarının yanı sıra Donald Trump’ın açıklaması, işgalcilerin bu toprakları tanımaya yönelik yeni bir hareketlilik başlattıklarını gösteriyor.
Arap dünyası analistlerinden Abdülbari Atvan Amerika hükümetinin Golan, Doğu Şeria ve Gazze Şeridi adlarından işgal altında kelimesini sildiğini söylüyor.
Amerika’nın Gola tepelerinin Siyonist Rejime verilmesi konusundaki desteği, Trump’ın 14 Mayıs 2018’de provokatif bir girişimde bulunarak Amerika’nın büyükelçiliğini Telaviv’den Kudüs’e taşıdığı girişiminin ardından gerçekleşmektedir.
Bu girişim de Avrupa Birliğinin itirazına neden olmuştu. Şimdi de uluslararası camia Amerika’nın işgal altındaki Golan tepelerine yönelik tavrını kabullenmemektedir. Bu da Avrupa ve Amerika arasındaki günden güne artan ihtilafların göstergesidir.
Yeni yorum ekle