Amerikan askerleri Irak’tan çıkmalı

Cu, 28/12/2018 - 14:59

Irak el-Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri, Amerikan güçlerinin bu ülkeden çıkması gerektiğini vurguladı.

Welayet News - Sümeriyye televizyon kanalının bildirdiğine göre, el-Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri, bugün (Cuma) yaptığı açıklamada, hükümetin Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesi yönündeki taleplere olumlu yanıt vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Amiri, “Sabit askeri üsler de dahil Irak’ta her türlü yabancı gücün varlığını asla kabul etmeyeceklerini” vurguladı.

Amiri’nin açıklamaları, ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump’ın son Irak ziyareti ve el-Embar kentinin Ayn’ul-Esed üssündeki Amerikan askerleriyle görüşmesinden sonra geldi.

Trump’ın gizli Irak ziyareti, ziyaret sırasında, gerektiği taktirde Suriye’ye saldırı için Amerika’nın Irak’taki askeri üslerinin kullanılabilineceğine dair açıklamaları ve diplomatik prensiplere aykırı bir şekilde Bağdat’ta Iraklı yetkililerle görüşmekten çekinmesi, Irak halkı ve siyasi hareketlerinin sert tepkisiyle karşılaştı.

Iraklı siyasi cereyanlar, Trump’ın ziyaretini aşağılayıcı ve Irak’ın ulusal egemenliğini dikkate almayan bir ziyaret olarak nitelendirerek bu ziyareti kınadılar.

Irak parlemantosundaki fraksiyonlar da Amerikan askerlerinin ülkelerinden çıkmasıyla ilgili yasanın bir an önce parlemantoda tasvip edilmesini vurgulayarak Amerika’yı uyardılar.    

Welayet News



Yeni yorum ekle