The Wall Street Journal: İsrail ve Araplar daha yakın ilişkilere doğru yol almakta

Pt, 18/01/2016 - 23:33

Wall Street Journal gazetesi, İran’la mücadele gayesiyle Arap ülkeleriyle İsrail’in ikili ilişkileri güçlendirme doğrultusunda ilerlediğini yazdı.

Welayet News - İsrail ve Fars Körfezindeki Arap ülkelerinin İran’a karşı ortak tutumlarına değinen gazete,  iki tarafın gizli bir şekilde daha yakın ilişkilere doğru yol aldığını yazdı.

İlgili habere göre, Riyad ve Tahran arasındaki gerginlik Tel Aviv’i Arabistan’la ilişkileri iyileştirme konusunda öncekinden daha fazla umutlandırdı. Bu doğrultuda, Siyonist rejimin dışişleri direktörü Dore Gold, İran’ın nüfuzuyla mukabele etme amacıyla bölge ülkeleriyle ilişkilileri güçlendirme yönünde çabalarına hız vermiş bulunuyor.

Gold, Wall Street Journal’a şöyle demiş: Açıktır ki İsrail ile çoğu Sünni Arap ülkelerinin çıkarları birbiriyle uyuşmaktadır, özellikle her iki tarafın bölgede kimliksel bir sorunla karşı karşıya oldukları dikkate alındığında bu durum netleşmektedir.

İsrailli yetkililerin dediğine göre, nükleer anlaşma, her iki tarafın tutumlarının öncekinden daha çok birbirine yaklaşmasına neden oldu. Wall Street Journal’a konuşan İsrailli üst düzey bir yetkili, “Geçtiğimiz 6 ay boyunca Arap ülkeleriyle ilişkilerin ivme kazandığına tanık olduk. İsrail onlarla aynı tarafta yer alıyor” açıklamasında bulundu.

Wall Street Journal’ın yazdığına göre, İsrail parlamentosunun bazı millet vekilleri Arabistan ve diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerin açıktan yapılmasını talep ettiler. Muhalefetin Knesset’teki üst düzey temsilcilerinden ve İsrail kabinesinin eski üyesi Tzipi Livni, şöyle diyor: Bölge konusunda ortak bir algıya sahibiz. Bu, birlik için bir temel olabilir.

Haberde, Filistin’in durumu ve Arap ülkelerindeki İsrail karşıtlığı, bu ülkelerin resmi olarak İsrail’le diplomatik ilişkileri kurmasına engel teşkil etmekte ancak buna rağmen, iki tarafın yetkilileri arasında bazı gizli görüşmelerin yapıldığı belirtilmektedir.

İsrailli ve Batılı yetkililer, Dore Gold’un Arap ülkeleriyle daha geniş diplomatik, ticari ve istihbarat ilişkilerini kurmak için çalıştığını söylüyorlar. Gold, geçen yıl Arabistan ordusunun eski generali ve kralın danışmanı Enver Eşki ile aleni bir görüşme yapmıştı. Daha önceki yıl da  BAE’ni ziyaret etmişti.

İsrailli bir yetkili ise şöyle diyor: Filistinliler ile İsrailliler arasında bir barış anlaşması imzalanmadığı sürece aleni diplomatik ilişkilere geçilmesi uzak bir ihtimaldir. Ancak barış görüşmelerinin durmasına rağmen her iki tarafın aynı doğrultuda buluşması gerçekleşme halindedir.

Wall Street Journal’ın yazdığına göre, Tel Aviv ile resmi ilişkileri bulunan Mısır ve Türkiye, geçtiğimiz aylarda İsrail’le ilişkileri iyileştirme yönünde adım atan Ortadoğu’nun iki ülkesidir.

Welayet News



Yeni yorum ekle