Fransa ve İngiltere'den BMGK'ya İran Başvurusu

Sa, 04/12/2018 - 16:44

Fransa ve İngiltere, Pompeo'nun Füze İddiasından Sonra İran Hakkında Güvenlik Konseyi Toplantısı Talebinde Bulundu

Welayet News - Fransız bir kaynağa göre bugün sabah, Fransa ve İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden İran'daki füze testlerini soruşturmak için gizli bir toplantı düzenlemesini talep ettiler.

Fransız haber kaynağı, toplantının Salı günü yapılması bekleniyor açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz Pazar günü, İran İslam Cumhuriyeti'nin birkaç savaş başlığını taşıyabilecek nitelikte orta menzilli balistik bir füzeyi yakın zamanda test ettiğini iddia etti.

Pompeo, herhangi bir kanıt sunmadan, denemenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231. kararı ile çelişkili olduğunu iddia etti.

Bu iddiayı takiben Amerika'nın Avrupalı müttefikleri Almanya, Fransa ve Britanya gibi ülkeler de Washington'dan sonra, İran İslam Cumhuriyeti'ni BM Güvenlik Konseyi'nin 2231. sayılı kararını ihlal etmekle suçladılar.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri (Britanya, Almanya ve Fransa) arasındaki bu koordine alan, Avrupa Birliği Dış Politika Sözcüsü Nabila Massrali'nin daha önce İran'ın füze testlerinin nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini belirttiğinde gerçekleşti.

İran Dışişleri Bakanı Pompeo'nun bu iddiasına karşılık olarak, ABD Dışişleri Bakanı'na hitaben ''BM Güvenlik Konseyi'nin 2231. sayılı kararını incelemeniz çok iyi olur'' göndermesinde bulunmuştu. 

Muhammed Cevad Zarif, Pazar akşamı Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu toplantısı sona erdikten sonra şunları söyledi: “Mike Pompeo, 2231. sayılı karar için herhangi bir delili bulunmayan bir kişidir, ABD nükleer anlaşmadan yasadışı bir şekilde geri çekildi ve başkalarını da bu nükleer anlaşmadan dolayı cezalandırıyor.''

İran Dışişleri Bakanı, Pompeo'dan başka bir şey beklemediğini, ancak nükleer anlaşmayı anlayamadığını ve nükleer anlaşmaya aşina olanların füzelerin hiçbir şekilde nükleer anlaşmada yasak olmadığını ve BM Güvenlik Konseyi 2231. sayılı kararında yalnızca nükleer savaş başlıkları taşıyacak füzelerin olduğunu ve onlarında nükleer anlaşmada yasak olmadığını ancak İran'dan bu füzeleri kullanmamaları istendiğini söyledi.

Zarif, İran nükleer silah arayışında değil, bu nedenle nükleer silah olmayan füzeler üretebilir vurgusunda bulundu.

İran Dışişleri Bakanı, İran İslam Cumhuriyeti son aylarda terörist mevzilere düzenlediği saldırılarda İran'ın füze gücünün tamamen nokta atışlı füze olduğunu gösterdi.

Zarif, nokta atışlı füze tasarlamak için geleneksel füze savaş başlıklarına ihtiyaç olduğunu belirterek, İran'ın sadece geleneksel savaş başlıkları tasarladığını, kitle imhası için kullanılan silahların nokta atışı gerektirmediğini, yani Mike Pompoe'nun ve diğerlerinin İfadelerinin yanlış olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde İran'ın füze testleri konusunda yasal bir yasak olmadığını belirtti.

2231. sayılı Güvenlik Konseyi Kararının sadece İran'ın nükleer savaş başlıkları taşıyabilecek balistik füzeleri başlatmasını talep ettiğini kaydeden Rus Dışişleri Bakanlığı, İran'ın balistik füzelerinin nükleer silah taşıyacak şekilde tasarlanmadığını savundu.

ABD, nükleer anlaşmadan geri çekildikten (8 Mayıs) sonra İran'a baskı uygulamak için kapsamlı bir ambargo kampanyası başlattı.

İran İslam Cumhuriyeti, bölgedeki Siyonist-Amerika komplo ve eylemlerine karşı kilit bir rol oynamaktadır.

 



Yeni yorum ekle