Referandumun Ardından Kürdistan Bölgesinin Ticari Hacmi İran’a Kaydı
Yaşanan krize karşı direnen Diyarbakır OSB, yerel ekonomiyi güçlendirmek için yeni bir kampanya başlattı. Kampanyanın amacı yerel esnafın güçlenmesi ve istihdamın arttırılması.
Welayet News - Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, dolardaki yükselişin ekonomiye etkisi sürüyor. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, Diyarbakır’da basın mensupları ile bir araya geldi. Basın toplantısına OSB Başkan Vekili Mustafa Fidan, Yönetim Kurulu Üyeleri Fadıl Oğurlu ve Ali İhsan Özdoğan, OSB Müteşebbis Heyet Asıl Üyesi Yunus Yıldız ile OSB Müteşebbis Heyet Yedek Üyesi Aziz Sağır’da katılı. Toplantının gündemi kentin ekonomisi, bölgedeki yatırımlar, yaşanan kriz ve OSB’nin faaliyetleriydi.
ÜRETİM YAPAN İŞLETMELER
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, öncelikle OSB’deki üretim tesisleri hakkında bilgi verdi. Odabaşı, “22 tekstil fabrikası, 9 çırçır fabrikası, 24 plastik fabrikası, 32 metal fabrikası, 20 mermer fabrikası,11 elektrik fabrikası, 28 inşaat ürünleri fabrikası, 51 gıda fabrikası, 29 ağaç ve mobilya fabrikası, 10 araç üstü ekipman fabrikası ve 40 değişik alanlardaki fabrika mevcut. Yapısal sorunlarımız, alt yapı sorunlarımız ve enerjiye yönelik sorunlarımız var. Bunları ilgili yerlerle görüşerek çözüyoruz. 5 yıl önce istihdam sayımız 3 bin iken şimdi 7 bine çıktı. Hedefimiz bu rakamı 15 bine çıkarmaktır” diye konuştu.
“ALIŞ VERİŞİ YERELDEN YAP DİYARBAKIR KAZANSIN”
OSB Başkanı Aziz Odabaşı, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalarda çok önemli ürünlerin üretildiğine dikkat çekti. Diyarbakır’da üretilen bu ürünlerin tanıtılması gerektiğini savunan Odabaşı, yerel markaların güçlenmesi ve esnafın desteklenmesini teşvik etmek amacıyla “Alış Verişi Yerelden Yap Diyarbakır Kazansın” kampanyası başlattıklarını açıkladı. “Bu kampanya, hem yerelin yaşatılmasına hem de kent ekonomisi ile istihdamına da olumlu katkı yapacaktır” diyen Odabaşı, Diyarbakır halkını bu kampanyaya sahip çıkmaya çağırdı. Bu kampanyayı önce Diyarbakır’a, ardından bölgeye, Türkiye’ye ve yurt dışına yayacaklarını belirten Odabaşı, “Amacımız kendi üretimimiz olan markalara sahip çıkılmasını sağlamak. Geniş çaplı bir kampanya süreci hazırladık. Kentimiz, esnafımız canlansın istiyoruz. Halkımızı, toplumun tüm bileşenlerini Diyarbakır’da üretim yapan markalara ve esnafımıza destek olmaya davet ediyoruz. Bu kentte kazanılan para burada kalmalıdır. Bunu sağlayabilirsek hep beraber kentimizin ekonomik alanda gelişmesini sağlamış oluruz” diye konuştu.
“BAZI BANKALAR HAK EDİLMİŞ KREDİLERİ KULLANDIRTMIYOR”
Ülkede yaşanan ekonomik krizde değinen Odabaşı, döviz kurundaki dalgalanmanın getirdiği ekonomik sıkıntılara karşı direndiklerini, OSB’deki sanayicilerin şu ana kadar işçi çıkarmadığına da dikkat çekti. Diyarbakır OSB’de faaliyet yürüten işletmelerin işçileri çıkarmamaya direndiğini belirten Odabaşı, “Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yatırımcılarımız şu ana kadar krize rağmen işçi çıkarmadı, buna karşı direniyorlar ama bu iş nereye kadar gidecek kestiremiyoruz. Döviz kurundaki dalgalanmadan bizler de etkilendik ama daha önceki krizlerden dolayı dayanıklı olduğumuz için daha az etkilendik. Bu sıkıntılı süreci başarıyla atlatmak için çabalarımız devam edecek. Bankalar maalesef yatırımcılara engel çıkarıyor. Açık olan krediler onaylanmıyor, yeni krediler verilmiyor. Bu işi çözmek için TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da devrede, bankalar birliği ile görüşme yapılacak” ifadelerini kullandı.
BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU TİCARETİ VURDU
Diyarbakır’ın en fazla ürün gönderdiği ülkeler Ortadoğu’da bulunuyor. Irak ve özellikle Irak Fedaral Kürdistan Bölgesi, Diyarbakır’ın en fazla ihracat yaptığı alan. Kürdistan Bağımsızlığı referandumun ardından Türkiye’nin tutumu, sınırı kapılarının kapatılması Diyarbakır’daki üreticileri olumsuz etkiledi.
REFERANDUMUN ARDINDAN TİCARET HACMİ DÜŞTÜ
Türkiye ile yaşanan referandum krizinden ticari olarak olumsuz etkilendiklerini belirten Odabaşı, “Referandumdan sonra yaşanan siyasi krizden dolayı ilişkilerde sorun olunca bundan çok etkilendik. Daha önce 3 milyon olan ticaret hacmimiz 1 milyonun altına düştü. Araç üstü ekipman ticaretimiz tamamen durdu. Tabi bir de işin Irak Kürt Bölgesi’ndeki ekonomik krizle ilgili olan tarafı var. Bundan dolayı sattığımız ürünlerin parasını alamıyoruz. Bu da ticari olarak bizi ciddi anlamda etkiliyor” dedi.
FEDERAL KÜRDİSTAN BÖLGESİNİN TİCARİ HACMİ İRAN’A YÖNELDİ
Odabaşı, Federal Kürdistan Bölgesinde yapılan referandumun ardından Türkiye ile ilişkilerin gerilmesinin ardından o bölgedeki ticari akışın başka ülkeye kaydığına dikkat çekti. Ürünleri kaliteli olmamasına rağmen Federal Kürdistan bölgesinin İran’dan yoğun bir şekilde ürün almaya başladığını anlatan Odabaşı, İran’a yönelimin Referandumun ardından Türkiye ile yaşanan krizinden sonra olduğunu aktardı. Odabaşı, “Kalite olarak bizim ürünlerimiz daha iyi ama İran ucuz verdiği için İran’ın ürünlerini tercih ediyorlar. İran bu konuda daha avantajlı.
Yeni yorum ekle