Suudi Arabistan: Hacca gelin, alışveriş yapın
Ekonomisinin petrole bağımlılığını azaltma arayışındaki Suudi Arabistan gözünü hac ekonomisine çevirdi. Mekke’deki alışveriş merkezlerin kapladığı toplam alanın 2025’e kadar üç katına çıkarılması öngörülüyor.
Welayet News - Suudi Arabistan ülke ekonomisini petrole bağlı olmaktan çıkarmaya çalışırken Mekke’ye hac için gelenlere gözünü çevirdi. Bloomberg’in aktardığı Colliers International raporuna göre Mekke’de alışveriş merkezlerine ayrılan toplam alan 2025’e dek üç katına çıkarılacak.
Suudi Arabistan’da yaşanan bütçe açıklarının ardından Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, Vizyon 2030 programını açıklayarak petrole bağımlılıklarını sonlandırma vaadinde bulunmuştu. Plana göre Mekke'ye daha fazla alışveriş merkezi inşa edilecek. Hac için ülkeye ziyarete gidenlerin sayısının da 2030’da 30 milyona çıkarılması planlanıyor. Geçen yıl hac ziyareti için ülkeye gidenlerin sayısı 7 milyon olarak açıklanmıştı. Suudi Arabistan’ın petrol dışı ekonomisinin halihazırda beşte-birini oluşturan hac sektörünü genişletilmesi planlanıyor.
Hac için Mekke’ye giden Müslümanların alışveriş olanakları daha fazla olan Cidde kentine gittikleri ifade edilirken, Suudi yönetiminin bu durumu değiştirmek için Mekke’ye daha fazla yatırım yapmayı planladığı belirtiliyor.
Buna göre 2025’e kadar Mekke’deki alışveriş merkezlerinin yüzölçümü 804 bin metre kareye çıkarılacak.
Jabal Omar Geliştirme Şirketi tarafından, Kabe'nin bulunduğu Mescid-i Harem’in çevreleyen 5 dağdan biri olan Omar Dağı’nda 245 bin metrekarelik alanda yapılan lüks apartman ve otel inşaatı devam ederken, şirket tarafından Kabe çevresinde çok sayıda alışveriş merkezinin inşaatı da sürdürülüyor.
Suudi Arabistan’ın devlet destekli bu yatırımlarından avantaj elde eden bir başka şirket de Mekke İnşaat ve Geliştirme Şirketi. Bu şirket de Mescid- Harem çevresinde projeler yürütüyor.
Müslümanların beş gün süren hac ibadetinde harcadıkları toplam paranın 2022’de 5,6 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor. Geçen yıl bu miktar 4,2 milyar dolar olmuştu.
Öte yandan 2015 yılında hac sırasında bir vincin devrilmesi sonucu yaşanan felakette 100’ün üzerinde kişinin ölmesinin ardından askıya alınan Mescid-i Harem’in genişletilmesi projesi de yeniden başladı. Mekke’deki diğer benzer projeler yine 2015’te petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte durdurulmuştu.
Jabal Omar Şirketi'nin CEO’su Yaser El-Şerif, geçen yıl Riyad’da yaptığı bir konuşmada haccın uzun vadede Suudi Krallığı’nın petrolden kazandığından daha fazla getirisi olabileceğini belirterek “petrolün ikame edilebilir bir ürün olduğunu ancak haccın öyle olmadığını” savunmuştu.
Yeni yorum ekle