İmam Hamanei: Düşmanın Tehditleri Boşa Çıktı

Pt, 17/02/2025 - 10:12

İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei, Tebriz halkının 18 Şubat 1978’de Şah rejimine karşı gerçekleştirdiği tarihi ayaklanmanın 47. yıldönümü nedeniyle bugün Tahran'daki İmam Humeyni (r.a) Hüseyiniyesi'nde Tebriz halkıyla bir araya geldi.

Welayet Newsİslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei, Tebriz halkının 18 Şubat 1978’de Şah rejimine karşı gerçekleştirdiği tarihi ayaklanmanın 47. yıldönümü nedeniyle bugün Tahran'daki İmam Humeyni (r.a) Hüseyniyesi'nde Tebriz halkıyla bir araya geldi.

İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei bu merasimde yaptığı konuşmada şu ifadelerde bulundu: ‘Bugün sert savunma ve düşmanın donanım tehdidi konusunda hiçbir endişemiz veya sorunumuz yok ve zorlu tehditlerle mücadele kabiliyetimiz mükemmel seviyede ve insanlar bundan dolayı kendilerini güvende hissediyorlar.’

İmam Hamanei’nin konuşmasının önemli başlıkları şöyle:

-Yazılım tehditleri kamuoyunun manipüle edilmesi anlamına geliyor. Yani ihtilaf yaratmak, İslam İnkılabının temellerinde şüphe oluşturmak, düşman karşısında istikrarlı olunması konusunda şüphe yaratmak demektir. Onlar bunu yapıyorlar.

Allah'ın izniyle bugüne kadar bunu başaramadılar; Düşmanın kışkırtmaları bugüne kadar halkımızın yüreğini sarsmamış, gençliğimizi kararlılıktan ve eylemden alıkoyamamıştır.

-Bunun örneklerinden biri, 22 Behmen’deki (10 Şubat) büyük yürüyüştür. Dünyanın neresinde böyle bir şey var? Devrimin zaferinin üzerinden kırk küsur yıl geçtikten sonra, devrimin zafer günü, silahlı kuvvetler tarafından değil, iktidarlar tarafından değil, halk kitleleri ve milletin tamamı tarafından bu şekilde bir kutlama gerçekleşiyor ve halk böylesine devasa bir şekilde bütün sorunlara rağmen meydanları dolduruyorlar.

-İnsanların sorunları var, beklentileri var, haklı beklentileri var ama bu, onların devrimlerini savunmalarına engel değil. Bu ne anlama geliyor? Bu, düşmanın yazılım tehdidinin bugüne kadar bu ülkede ve bu millet üzerinde etkili olmadığı anlamına geliyor.

-Propaganda araçlarının sahipleri, beyan sahipleri, yazarlar, sanat ve ilim insanları, resmi medya, eğitim ve sanat ajanslarının yetkilileri, sosyal medyayla bağlantısı olan gençler, düşmanın yazılım tehdidiyle mücadeleye odaklanmalıdır.

-İslam İnkılabı, bağımsız bir kimlik ve bölge milletleri ve hatta bölge ötesi milletler için büyük ve gelecek vaat eden bir üs olarak kendini koruyabilmiştir. Dünyadaki müstekbir güçlerin ve sömürgecilerin İran İslam Cumhuriyeti'ne öfkelenmesinin sebebi, İran milletinin onlara karşı gösterdiği kararlılık ve direniştir.

-Bugün sert savunma ve düşmanın donanım tehdidi konusunda hiçbir endişemiz veya sorunumuz yoktur, sert tehditlerle mücadele kabiliyetimiz mükemmel seviyededir. İnsanlar bundan dolayı kendilerini güvende hissediyorlar.

-Geçtiğimiz yıl burada yaptığımız toplantıda derin, beliğ ve anlamlı konuşmalarda bulunan şehit Cuma imamımız merhum Haşim Bey'i, yine o olayda şehit olan Azerbaycan’ın sevilen, inkılabi ve genç valisini ve İran’ın o acı olayda kaybettiği diğer şehitleri anmayı gerekli görüyorum. Allah-u Teâlâ inşallah derecelerini yüceltsin.

İmam Hamanei’nin konuşmasının detayları:

İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei, Tebriz halkının 18 Şubat 1978’de Şah rejimine karşı gerçekleştirdiği tarihi ayaklanmanın 47. yıldönümü münasebetiyle bugün Tahran'daki İmam Humeyni (r.a) Hüseyniyesi’nde Tebriz halkıyla bir araya geldi.

İmam Hamanei burada yaptığı konuşmada, iman, dine bağlılık ve rol model olmanın Azerbaycan ve Tebriz halkının özelliklerinden olduğunu söyledi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Halk tüm sorunlara ve beklentilerine rağmen 22 Behmen yürüyüşlerinde, düşmanın kamuoyunu manipüle etmek, fikir ayrılığı ve şüphe yaratmak için yaptığı yazılım hamleleri ve tehditlerinin şimdiye kadar etkisiz kaldığını göstermiştir. Tüm medya kuruluşları, aydınlar, yazarlar, sanat, bilim ve eğitim alanında ve sosyal medya alanında faaliyet gösteren gençlerin düşmanın karmaşık planlarına karşı ülkenin başarılı yazılım savunmasının devam edebilmesi için tüm güçlerini ortaya koymalıdırlar.’

İmam Hamanei, Tebriz'deki günümüz gençliğinin inanç ve ruhunun 18 Şubat 1978 kıyamının mirası olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘Bugünün gençliği dostlarını ve düşmanlarını tanıyor ve bir yerlerde birilerinin bağırıp çağırması ve uluması karşısında korkmuyor ve kendini güçlü hissediyor ve siyasi arenayı sarsan olaylar karşısında tecrübeli bireyler dağ gibi dimdik ayaktadır.’

İslam İnkılabı Rehberi, Azerbaycan gençliğinin 18 Şubat olayından ve bu olayın faillerinden haberdar olması gerektiğini belirterek, bu farkındalığı düşmanın zihinlerine hâkim olan sahte anlatılarına bir engel olarak nitelendirdi.

İmam Hamanei, Azerbaycan ve Tebriz'in İran'ın dış saldırılara karşı güçlü bir bariyeri olduğunu belirterek, Settar Han'ın “Hz. Abbas’ın (a.s) sancağı dışında hiçbir sancağın altına girmeyeceğim" sözüne değindi ve şunları söyledi: ‘Tebrizliler, düşmanlarını sabır, azim ve inançla birçok kez kaçmaya zorladılar.’

İmam Hamanei, Tağut rejimine bağlı bazı sapkın kişilerin Azerbaycan’ın kimliğini İslami olmayan bir kimliğe dönüştürme çabalarına değinerek şunları söyledi: ‘Onlar etnik özelliklere, din karşıtı ve sözde laik bakış açısına dayanarak Azerbaycan halkının gerçek kimliğini değiştirmeye çalıştılar, ancak başaramadılar. Aynı dönemde Tebriz, Allame Tabatabai, Allame Emini ve Üstad Şehriyar gibi parlak mücevherleri sunarak İran'ın adını ve itibarını yüceltti.’

İslam İnkılabı Rehberi, 18 Şubat devriminin ardındaki iki temel etkenin Tebriz halkının İslami inancı ve dini coşkusu olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘Bu kıyamın büyüklüğü sadece zalim rejimi tanklarla sokağa dökmesi değil, aynı zamanda bütün millete örnek olması ve farklı şehirlerin insanlarını savaş meydanlarına çıkarmasıdır.

Çeşitli mesele ve olaylara öncülük etmek Tebrizlilerin bir diğer özelliğidir. Bugün Azerbaycan'da gördüğümüz dayanıklılık, güç ve kuvvet duygusu, pasiflikten kaçınma gibi değerli miras, o dönemin bir yadigârıdır ve ülkenin ilerlemesi için bunlara dayanılmalıdır.

Rol model ve örnek olmak da Tebriz halkının bir diğer özelliğidir. Bu konuda Sıkatu’l İslam, Şeyh Muhammed Hayabani, Sıtare Han, Bakır Han ve Azerbaycan’ın Kutsal Savunma dönemindeki şehitlerini örnek gösterebiliriz.

Büyük âlimler yetiştirme konusunda İsfehan’dan sonra Tebriz gelmektir. Bu iki şehir, önemli âlimler yetiştirme konusunda örnek teşkil etmektedir.

İran'ın zorlu tehditlere karşı savunma kabiliyeti düzeyi mükemmeldir. Dost ve düşmanımız bunu biliyor ve milletimiz bu hususta kendisini güvende hissediyor. Dolayısıyla bugün sorunumuz düşmanın donanımsal tehdidi değil, yazılım tehdididir.

Yazılım tehditleri; kamuoyunun manipüle edilmesi, ihtilaf yaratılması, İslam İnkılabının temellerinde ve düşmanın karşısında direnilmesi gerektiği konusunda şüphe oluşturulmasıdır. Kötü niyetli kişiler, İran milletini alt etmenin ve İslam Cumhuriyeti'ni güçlü konumlarından geri püskürtmenin yolunun, yazılım tehditlerini kullanmak olduğu sonucuna vardılar. Elbette bu güne kadar başarılı olamamış ve kışkırtmalarıyla İran milletini ve gençliğini bu azim ve kararlılığından vazgeçirememişlerdir.

Bu yazılım tehditlerinin etkisiz olduğunun en açık örneklerinden biri, 22 Behmen’deki (10 Şubat) büyük yürüyüştür. Halkın, devrimin zaferinin üzerinden 46 yıl geçmesine rağmen gösterdiği görkemli ve haşmetli varlığın dünyada bir benzeri yoktur ve halk, sahip olduğu sorunların ve haklı beklentilerin, devrimi savunmak için orada bulunmalarını engellemediğini göstermiştir.

Düşmanın oyunlarına karşı mücadeleye devam edilmesi gerekmektedir. Reklam, eğitim ve medya kuruluşlarının yetkilileri, yazarlar, akademisyenler ve sosyal medyada faaliyet gösteren gençler, kamuoyunu etkilemek için düşmanın ilgi noktalarını tespit etmeli ve içerik ve fikir üreterek onları engellemelidir.

Mevcut durumda yazılım savunması donanım savunmasından daha önemlidir ve bunun nedeni şudur; donanım savunmasındaki eksiklikler yazılım savunmasıyla telafi edilebilir, bu daha önce de defalarca yapıldı, ancak yazılım sorunları donanım araçlarıyla giderilemez.

Gençlere, inkılabın özelliklerini ve kavramlarını ve büyük imamın (r.a) sözlerini yakından tanıyarak yazılım savunmalarını güçlendirmeleri tavsiye ediyorum. İnkılabımız gerçek anlamda İran milletini yüceltmeyi, geleceğini yüceltmeyi ve ulusal kimliğini ortaya koymayı amaçlayan “aydınlık ve karanlık” ve “doğru ve yanlış” arasındaki bir mücadele olmuştur.’

İmam Hamanei, inkılabın hedeflerine ulaşma yolunda kat edilen mesafeye değinerek şunları kaydetti: ‘Elbette inkılabın hedeflerine henüz tam anlamıyla ulaşmış değiliz. Adalet alanında, toplumsal uçurumların giderilmesinde ve diğer bazı konularda sıkıntılarımız var, bu eksiklikleri gidermek için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Fakat inkılap, bölge milletleri ve hatta bölge ötesi milletler için büyük ve ümit verici bir üs olarak bağımsız kimliğini koruyabilmiştir ve dünyanın müstekbirlerinin, sömürgecilerinin ve kötü suç unsurlarının öfkesinin sebebi, İran İslam Cumhuriyeti'nin dayanma ve dik durma, onlara güçlü yumruğunu gösterme yeteneğidir.’

İmam Hamanei, İran milletinin kendine düşman edinmesine dair bazı analizleri yanlış olarak nitelendirerek, şunları söyledi: ‘Zalim Amerika'nın siyaset araçlarının düşmanlığı, “Amerika'ya ölüm” denmesinden değil, İran halkının çabaları ve fedakârlıkları sayesinde sömürgeciliğin boyunduruğundan kurtulmuş olmasından ve onların dayatmalarının yükü altında ezilmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Amerikalıların zorbalık söylemleri ve ülkelerin bazı kısımlarını ele geçirme veya isimlendirme talepleri, müstekbirlerin ve Siyonizm'in karmaşık ağının çirkin, şiddet yanlısı, yırtıcı ve baskıcı doğalarının tezahürüdür.

Onlar İran milletinin, kendi ayakları üzerinde durarak, baskı ve saldırılarına karşı çıkarak, son 46 yılda her geçen gün daha da güçlenen bir hükümet kurmasına tahammül edemiyorlar.’

İmam Hamanei, konuşmasının esas hedef kitlesini İran gençliği olarak nitelendirdi ve şunları vurguladı: ‘Bugün sizin sorumluluğunuz devrimci ruhu canlı tutmak, ilerlemeyi güçlendirmek ve devrimin hedeflerine doğru ilerlemektir.’

İslam İnkılabı Rehberi ayrıca,  şehit ve merhum Tebriz İmamı, merhum Al-i Haşim'i, Doğu Azerbaycan'ın genç ve devrimci valisini ve Şehit Reisi ve arkadaşlarını ve helikopter kazasında hayatını kaybeden tüm şehitleri andı ve İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın bu toplantıda bulunmasını cumhurbaşkanının halk odaklı yapısının bir göstergesi olduğunu belirtti.



Yeni yorum ekle