Gazze'de 2024 Yılı Boyu Yaşanan İnsanlık Suçları: Katliam, Yıkım, Kıtlık, Doğal Afet

Çar, 01/01/2025 - 11:07

İsrail'in Gazze’deki yıkımı 2024 yılı boyunca giderek derinleşti. Abluka altındaki bölgede neredeyse hiç yerleşim yeri kalmadı. Kıtlıkla boğuşan Gazzeliler yılı sel felaketiyle kapatıyor.

Welayet News  - İsrail, Gazze’deki soykırım suçlarına 2024 boyunca devam etti.

Gazze, savaş öncesi de, 2 milyon 300 bin Filistinlinin İsrail tarafından 365 kilometrekarelik bir alana sıkıştırıldığı bir açık hava hapishanesiydi. Hamas’ın başını çektiği direniş örgütlerinin Ekim 2023'te başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail ordusu burada büyük bir kıyım başlattı. Gazze’deki işgal ve yıkım, 2024 yılında daha da derinleşti.

İsrail ordusu, 2024 yılı boyunca mülteci kamplarını, konutları, hastaneleri, okulları, çadırları bombaladı, karadan buldozerleriyle yerleşim yerlerini yıktı. Tarihi binalar enkaza çevrildi, tarım alanları yok edildi.

Yerlerinden edilen Filistinliler açlık, susuzluğa teslim edildi. Gazzelilerin bugün yakın bir gelecekte dönebilecekleri ne evleri ne de toprakları var.

Kapitalizmin barbarlığı Gazze’de insanlığın tüm değerlerine meydan okurken, Filistin halkı için direniş hâlâ yaşamın bir parçası.

İsrail 27 Aralık’ta Gazze’nin kuzeyinde faaliyet gösteren Kemal Advan Hastanesi’ne saldırdı, hastane müdürü Dr. Hüsam Ebu Safiyye’yi alıkoyarak bilinmeyen bir yere götürdü. Filistinli doktorun beyaz önlüğüyle İsrail tanklarına doğru tek başına yürüdüğü anlar ise direnişin sembollerinden biri haline geldi.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Dr. Ebu Safiyye yıkıntıların arasında İsrail tanklarına doğru yürürken. Ebu Safiyye İsrail’in saldırısında oğlunu kaybetmişti.

Hamas lideri Yahya Sinvar’ın 16 Ekim’de Gazze’nin güneyinde İsrail güçleriyle çatışma sırasında öldürülmeden önce işgal ordusunun İHA’sına elindeki bir sopayı fırlatması da simgeleşen anlardan biriydi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’ın Gazze’de girdiği çatışmada ölümünden dakikalar önce ağır yaralı halde İsrail İHA’sına elindeki sopayı fırlattığı anlar direnişin simgelerinden biri oldu.

İsrail ordusu Gazze’de en az 201 gazeteciyi de katletti.

İsrail’in gazetecilere yönelik son saldırısı Nusayrat Mülteci Kampı’nda El-Kuds el-Yevm (alqudstoday-tv) televizyonuna ait canlı yayın aracına düzenlediği saldırıda 5 gazeteciyi öldürmesi oldu.

26 Aralık’ta İsrail Nusayrat Mülteci Kampındaki bir hastanenin sokağında park halindeki canlı yayın aracını vurdu. Araçtaki 5 gazeteci yaşamını yitirdi.

ABD merkezli “yardım kuruluşu” World Central Kitchen çalışanları da ABD destekli İsrail ordusunun saldırılarında hedef alındı. Gıda yardımı yapan kuruluşun en az 10 çalışanı 2024’te İsrail tarafından öldürüldü.

Gazze’de gıda yardımı yapan ABD merkezli kuruluşun aracına Nisan’da hava saldırısı düzenleyen İsrail 7 çalışanı öldürdü. Kasım ayında da aynı kuruluş İsrail saldırısının hedefi oldu, 3 çalışanı öldürüldü.

İsrail Gazze’de yerinden ettiği Filistinlilerin kaldığı çadırları bombalayarak çocuk ve kadınlar dahil Filistinlileri katletmeyi sürdürüyor. Çadırlarda kalan siviller yanarak yaşamını yitiriyor.

İsrail Ekim ayında Deyr Belah’taki El Aksa Şehirleri Hastanesi avlusundaki çadırları bombaladı. En az 4 Filistinli yanarak yaşamını yitirdi.

İsrail ordusunun saldırılarında şimdiye dek 1 yaşını doldurmamış 1000'e yakın bebeğin öldüğü açıklandı. Ancak, bebekler yalnızca silahlarla öldürülmüyor. Gazze’nin Han Yunus kentinde İsrail ordusunun “insani bölge” ilan ettiği El Mevasi’de yılın son aylarında artan soğukla birlikte bebekler hipotermi nedeniyle ölüyor.

Son birkaç haftada Mevasi’deki çadırlarda soğuk yüzünden ölen en az 5 bebekten biri de henüz 20 günlük olan Sila Fasih adlı bebekti.

İsrail'in bölgeyi abluka altına alması bu yıl ciddi insani krizlere de yol açtı. Yılın başından beri Gazzeliler kıtlıkla ve çocuk felci gibi salgın hastalıkların yayılmasıyla karşı karşıya kalıyor. İsrail'in bölgeyi kuşatması ciddi bir yiyecek, su ve ilaç kıtlığına yol açtı.

İsrail, bu insani krizin ortasında, BM'nin 75 yıldır Filistin'de bulunan insani yardım kuruluşu UNRWA'yı da yasakladı. UNRWA, savaş sürecinde de Gazze'deki insani yardımın başlıca sağlayıcılarındandı. Bir yıl boyunca İsrail'in saldırıları sonucunda zor durumda kalan kurumun personeli saldırılar sonucunda hayatını kaybediyor, okul ve sağlık alanındaki hizmet binalarıysa hasar görüyordu.

Bugün, özellikle Gazze'nin kuzeyi, abluka nedeniyle ciddi kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bölgenin kuzey kesimlerinde yaklaşık 600 bin kişinin hastalıkların yayılması ve İsrail bombardımanının yanı sıra kıtlık nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu bildiriyor.

Gazzeliler, yıl sonuna da sel felaketiyle giriyor. Gazze'yi vuran şiddetli yağışlar ve fırtınalar, Deyr el Belah'ın merkezi ve Han Yunus'un güneyindeki çadırları sular altında bıraktı.

Bölgedeki Sivil Savunma Kurumu, çadırları ve barınakları yağmur suyuyla sular altında kalan yerinden edilmiş kişilerden yüzlerce yardım çağrısı aldığını bildiriyor.

Zorla yerinden edilen Filistinliler, Gazze'nin merkezindeki Deyr el Balah'ta çadırlarını su basan şiddetli yağışlar nedeniyle çadır kamplarına sığınarak zorlu hava koşullarıyla mücadele ediyor. (30 Aralık 2024)/sol



Yeni yorum ekle