İran Dışişleri Bakanlığı Saldırı Hakkında Bildiri Yayınladı

Ct, 26/10/2024 - 14:50

İran Dışişleri Bakanı yayınladığı bildiride Siyonist Rejim İsrail'in İran'a yönelik tacizkar saldırısına tepki gösterdi ve "İran dış taciz eylemlerine karşı kendini savunmakta haklı görüyor" ifadelerini kullandı. 

Welayet News  - İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Siyonist rejimin İran'a yönelik provokatif eylemlerine tepki olarak yaptığı açıklamada şunları vurguladı: " İran, meşru nefsi müdafaa hakkı gereğince, Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesinde de yansıtılan hakkının çerçevesinde, kendisini yabancı saldırganlık eylemlerine karşı savunma hakkına sahip ve yükümlü görmektedir."

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Siyonist rejimin İran'daki bazı askeri merkezlere yönelik saldırgan eylemlerini, uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın, özellikle de ülkelerin toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğine yönelik tehdit veya güç kullanımının yasaklanması ilkesinin açık bir ihlali olarak değerlendirerek bunu şiddetle kınadığıı duyurdu. 

Bu bildiride şu ifadelere de yer verildi: "İran İslam Cumhuriyeti'nin makamları tarafından defalarca vurgulandığı gibi, İran İslam Cumhuriyeti, kendisini yabancıların saldırı eylemlerine karşı, meşru savunma hakkına dayanarak savunma hakkına sahip ve yükümlü görmektedir. Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesi bu hususta net ve açıktır. 

İran İslam Cumhuriyeti, İran milletinin maddi ve manevi tüm kapasitesini kendi güvenliğini ve hayati çıkarlarını korumak için kullanmanın yanı sıra bölgesel barış ve güvenliğe yönelik görevlerine sahip çıkarak tüm ülkelerin bireysel ve kolektif sorumluluğunu da hatırlatmaktadır. Bölgede barışı korumak için bölgedeki istikrara dikkat çeken, bölgedeki tüm barışsever ülkeleri ve mevcut tehlikeli koşulları anlayarak işgalci İsrail rejiminin saldırgan eylemini kınayan ve nefretlerini dile getiren diğer ülkeleri takdirle karşılıyoruz. 

Kuşkusuz, ABD'nin kapsamlı askeri ve siyasi desteğinin gölgesinde devam eden Siyonist rejimin bölgedeki işgalinin, yasa dışı eylemlerinin ve suçlarının devam etmesi, özellikle Filistin halkına yönelik soykırım ve Lübnan'a yönelik saldırganlığın devam etmesine yol açmıştır, ABD ve diğer bazı Batılı ülkelerin bu yaptıkları bölgedeki gerilimin ve güvensizliğin temel nedenidir.

İran İslam Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletlere üye her devletin, "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme"ye üye devletlerin, n"1949 Dört Cenevre Sözleşmesi"ne üye devletlerin sorumluluğunu hatırlatarak, Uluslararası barış ve güvenliğin, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı, Soykırımın Yasaklanması Sözleşmesi ve uluslararası insani hakların ağır ihlallerine karşı toplu eylem ve kolektif eyleme, Uluslararası toplumun Gazze ve Lübnan'a yönelik soykırımı, savaşı ve saldırıyı durdurması ve Siyonist rejimin savaş çığırtkanlığını durdurması için toplu ve kolektif eyleme vurgu yapıyor.



Yeni yorum ekle