Hizbullah Artık Katyuşa Değil Nokta Atışı Füzeler Kullanıyor

Per, 17/10/2024 - 06:57

Rey el-Yevm Gazetesi, Lübnan İslami Direnişinin işgal altındaki topraklara yönelik ezici saldırılarına ve bu rejimin acı dolu bir aşamaya girdiğine değinerek, Hizbullah Genel Sekreteri Yardımcısı Şeyh Naim Kasım’ın dün yaptığı konuşmayı değerlendirdi.

Welayet News  - Arap Dünyasının önde gelen gazeteci ve analistlerinden ve Rey el-Yevm Gazetesi Başeditörü Abdel Bari Atvan, Rey el-Yevm Gazetesinde yer alan makalesinde, Hizbullah'ın işgalcilere yönelik ezici saldırılarına değinerek şunları söyledi: ‘Hizbullah, İsrail'in Hayfa ve Tel Aviv bölgelerine balistik füzeler ateşleyerek acı ve cezalandırıcı bir aşamaya geçeceğini duyurdu. Peki gelecekteki senaryoları neler? Netanyahu Beyrut'a ve havaalanına yönelik saldırıyı neden durdurdu?

Hizbullah Genel Sekreteri Yardımcısı Şeyh Naim Kasım’ın Salı akşamı yaptığı otuz beş dakikalık konuşması güzel haberlerle doluydu ancak bu konuşmada dikkatimizi çeken bir cümle şuydu: ‘Hizbullah, düşmana acı darbeler vuracak, bu vahşi canavarın dizginlerini eline alacak ve onu yuvasına geri döndürecek yeni bir aşamaya girdi.’

Şeyh Naim Kasım, zaferle dolu gelecekten değil, günümüzden bahsediyor. Bahsettiği sancılı süreç, bu konuşmasından birkaç gün önce, işgalcilere yönelik hesaplı ve deprem etkisi yaratan saldırılarla ve bu rejimin 4 askerinin ölmesi, 67 askerinin de yaralanmasıyla başladı. Elbette bu İsraillilerin yanıltıcı istatistikleridir ve gerçek sayı kesinlikle bu sayının en az beş katıdır.

Yeni acı verici aşamadaki bariz dönüşüm iki temel konuyu içeriyor; Birincisi, İsrail'in ABD askeri cephaneliğindeki yeni radar ve savunma sisteminin bile tespit edemediği, son derece gelişmiş ve alçak irtifada uçan ve çok yıkıcı bir savaş başlığına sahip “Morsad-1” insansız hava araçlarının fırlatılması, ikincisi ise ilk adım olarak Hayfa, Yafa ve Tel Aviv'deki hedeflere saldırmak için balistik füzelerin kullanılmasıdır.

Bu füzeler hedeflerine ulaştı ve hatta Ben Gurion Havalimanı'nın yakınını vurdu ve onu birkaç saatliğine kapattı ve bu, Filistin direnişinin 2021'de Tel Aviv'e ve işgal altındaki Kudüs'e düzenlediği “Kudüs Kılıcı” operasyonundan sonra ilk kez oluyordu.

Tel Aviv ve Hayfa'yı hedef alan ve bu şehri, sirenlerin bir an bile durmadığı Kiryat Şemona'ya benzeten bu füzeler ve insansız hava araçları, işte bu acı aşamadır. Bu durum İsraillilerin yüzde 50'sinin son anketlerde kendilerini güvende hissetmediklerini söylemelerine neden oldu. İsrailli analistler yazılarında Siyonist rejimin çöküş aşamasına hızla girdiğini ama Netanyahu'nun hâlâ Gazze direnişinde olduğu gibi Hizbullah'ın zayıflamasından ve yakın zamanda yıkılacağından bahsettiğini vurguluyor.

Katyuşa ve Cornet tanksavar füzelerinin yerine İHA saldırıları ve balistik füze saldırıları sancılı bir sürecin başlangıcıdır. Peki Güney Lübnan'dan, Irak'tan, Suriye'den ve Yemen'den binlerce hipersonik balistik füze fırlatılırsa durum nasıl olacak? Hizbullah'ın yeni liderliğinin yaptığı bu stratejik değişiklikler, Netanyahu'nun aralıksız devam eden saldırıların, Hizbullah'ın bazı askeri komutanlarına yönelik suikastların ve şehit Seyyid Hasan Nasrallah'ın şehadetinin Hizbullah'ı zayıflattığı iddialarına sahadaki bir yanıtıdır.

İki milyon yerleşimcinin günün her saati barınaklarda olması, sirenlerin bir çalıp bir susması, okulların ve üniversitelerin kapanmış olması ve çoğu havayolunun güvenli olmadığı için Tel Aviv havaalanına uçmaması ve İsrail'in ekonomik kredi notunun bu seviyeye gerilemesi, yüzbinlerce yerleşimcinin işgal altındaki Filistin'den kaçmasına neden olan işte o acı verici aşamadır. Bu yerleşimciler, yalnızca kuzeydeki ve Gazze çevresindeki yerleşimlerden değil, işgal altındaki Filistin'in tamamından güvenlik arayışıyla Avrupa, Amerika, Kanada ve Avustralya'ya kaçıyorlar.

İsrail rejiminin Lübnan'a yönelik saldırılarının azaltılması ve Beyrut havaalanının faaliyetlerinin devam etmesi, Netanyahu'nun kendi onayı olmadıkça Lübnan'ın başkentine bomba atılmaması yönündeki talimatı, bu rejimin ikinci büyük limanı olan Aşdod'da şehadet operasyonu, Bir Sebe ve el-Hazira şehirlerinde meydana gelen iki operasyonda bir subay ve dört askerin ölümü, acı verici değilse söyleyin nedir? Füze ve İHA saldırılarının mesajı çok hızlı bir şekilde Hayfa, Tel Aviv ve Tiberya'ya ulaştı ve önümüzdeki günler tüm cepheler için her yönüyle mutluluk ve neşe verici sürprizlerle dolu.'



Yeni yorum ekle