İran Büyükelçisi Zengezur Koridoru ile İlgili Konuştu

Ct, 07/09/2024 - 20:16

İran'ın Ermenistan Büyükelçisi Mehdi Sohbani, İran ile Ermenistan ilişkilerini değerlendirdi.

Welayet News  - İran büyükelçisi 3 milyar dolarlık ticaret hacmi amacına değinerek Zengezur Koridoru ile ilgili de konuştu. 

Mehdi Subhani, Ermenistan'ın yerel kaynaklarına verdiği röportajda gündemin en önemli maddelerinden olan koridor açma meselelesi ile ilgili olarak "Bölgedeki kapalı yolların tam olarak açılması ile ilgili tutumumuz net. Biz yolların açılmasına karşı değiliz, ancak yolların açılmasının Ermenistan ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğüne uygun olarak gerçekleşmesinden yanayız" dedi. 

İranlı yetkili sözlerine şunları da ekledi: " Zengezur Koridoru gibi konularla ilgili rüyalar ve hayaller hiçbir zaman gerçekleşmeyecek". 

Sobhani, üçüncü bir ülkenin engellerin kaldırılması ve yolların açılması sürecindeki kontrolü meselesinin söz konusu olup olamayacağına dair bir soruya verdiği yanıtta:" Ermenistan hükümetinin bu konuda net bir şekilde açıklamada bulunduğunu ve bizlerin de bu fikri destekleyeceğimizi açıkladığımızı belirtmek istiyorum. " İranlı yetkili bu süreçte Ermenistan topraklarındaki tüm kontrol ve denetimlerin Ermenistan hükümetinin ve Ermenistan'ın egemenliğinin altında olması gerektiğini vurguladı.

Sohbani ayrıca şunları da belirtti: "Artık 19. yüzyılda değiliz, 21. yüzyıldayız. Ülkeler bağımsızlığa ve egemenliğe sahiptir,  bu egemenliğe dayalı hareket ediyorlar. " 

İran ve Ermenistan'ın 3 Milyar Dolarlık İş Birliği

İran büyükelçisi, ikili iş birlikleri hakkında şunları da söyledi: " İki ülke arasında iş birliği için büyük bir potansiyelimiz var. İş birliği yaptığımız alanlar, ticari ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra halklar arası iletişimlerin gelişiminde ciddi bir rol oynayabilir."

Sobhani şunları da sözlerine ekledi: " Özellikle yollar, köprüler ve binaların inşası gibi alanlarda atılan adımlar, iki ülkenin halklarına hizmet etmek ve karşılıklı seyahatleri geliştirmek için yapılmaktadır. Üst düzey yetkililerimiz, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için 3 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştir ve biz bu hedefe ulaşmak için kararlıyız."

Sobhani gelecekte iki ülke arasındaki ilişkilerin çok parlak göründüğünü belirterek tüm potansiyelleri kullanmaya kararlı olduklarını söyledi.

 

 

 

 


Yeni yorum ekle