Hamas, BM'nin Ateşkes Teklifini Kabul Etti

Cu, 30/08/2024 - 22:00

Siyonist İsrail rejiminin çocuk felci aşısı amacıyla Gazze'de insani ateşkes yapılmasına karşı çıkmasına rağmen, bir Hamas Sözcüsü BM'nin ateşkes teklifini kabul ettiklerini açıkladı.

Welayet News  - Katarlı bir gazeteye konuşan Hamas Sözcüsü Cihad Taha, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve Birleşmiş Milletler Çocuk Örgütü’nün (UNICEF) çocuklara felçten korunmak amacıyla aşı yaptırması amacıyla hareketin 7 günlük insani ateşkesi kabul ettiğini duyurdu.

Taha, "Hamas hareketi olarak, tüm insani örgüt ve kurumları Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yönelik insani görevler yerine getirmeye davet ediyoruz. İşgalciler de bunu kabul edip konuyu ertelemeyi bırakmalı ve çocuk felci aşısı süreci başlatılması için seçenekler sunmalı." dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 16 Ağustos cuma günü yaptığı bir açıklamada Gazze Şeridi'nde aşılama çalışmalarının başlatılması için savaşa yedi gün ara verilmesi çağrısında bulundu.

Guterres, "Gazze'deki yıkım hesaba katıldığında, çocuk felcinin yayılmasını önlemek ve ortaya çıkış nedenlerini azaltmak için iki etaptan oluşma bir aşılama çalışması başlatılmalı ve her etapta yaşayanların en az yüzde 95'i aşılanmalı. İnsani ara için savaşın tüm taraflarından gerekli somut güvenceleri bir an önce vermeleri çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, insani ateşkesin gecikmesi durumunda çocuk felcinin yayılma tehlikesinin artacağını belirtti.

Siyonist İsrail’in Kanal 13 televizyonu, Tel Aviv'in ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in çocuklara aşı yapılması amacıyla Gazze’de ateşkes ilan etme talebini onayladığını bildirmişti.

Ancak rejim başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisi bu haberi yalanladı. Ofisten yapılan açıklamada, “Bu bir ateşkes değil, Gazze'de çocuklara aşı yapılacak bazı yerlerin belirlenmesidir. Bu öneri Kabine'ye sunuldu ve uzmanlar da destek verdi.” denildi.

Geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü, son 25 yılda ilk kez Gazze’de 10 aylık bir bebek çocuk felci hastalığına yakalandı.

Tags: 


Yeni yorum ekle