Venezuela Yüksek Mahkemesi: Başkanlık seçimini Maduro kazandı
Yüksek Mahkeme'nin Maduro'nun devlet başkanı seçildiğini onaylamasını geçersiz olarak nitelendiren muhalefet adayı Gonzalez, sonuçların uluslararası gözlemciler denetiminde yeniden sayılmasını istedi.
Welayet News - Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ), ülkede 28 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçimini Nicolas Maduro'nun kazandığını teyit etti. TSJ Seçim Dairesi, Güney Amerika ülkesindeki seçim sonuçlarına yönelik iktidar partisi ile muhalefet arasında uzun süredir itirazlara neden olan sonuçları 22 Ağustos Perşembe günü karara bağladı. Ulusal Seçim Konseyi'nin (TSE) 29 Temmuz'da yayımladığı seçim sonuçlarının hiçbir usulsüzlük içermediğine karar veren TSJ, Maduro'nun seçimi kazandığını onayladı.
AA'nın aktardığına göre, TSJ Yargıcı Caryslia Beatriz Rodriguez, açıklamasında, CNE'nin sonuç bültenlerinin sandık merkezlerinin raporlarıyla uyumlu olduğunu kaydederek, "Bu raporlar ulusal sayım merkezlerinin veri tabanıyla tamamen örtüşmektedir" dedi. Seçim sürecine ilişkin 'kapsamlı' ve 'derinlemesine' soruşturma yapıldığını kaydeden Rodriguez, 28 Temmuz'daki devlet başkanı seçiminin tamamlanmasının ardından CNE'nin sistemine 'büyük' bir siber saldırı yapıldığının da kanıtlandığını belirtti.
Maduro: Mahkeme tarihi bir karar verdi
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Yüksek Adalet Mahkemesi'nin ülkede 28 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçimini kendisinin kazandığı yönde teyit etmesini 'tarihi' bulduklarını söyledi. La Guaira eyaletinde Venezuela'nın eski devlet başkanı Hugo Chavez'in heykelinin açılış töreninde halka seslenen Devlet Başkanı Nicolas Maduro, TSJ'nin 28 Temmuz seçimlerine ilişkin kararını değerlendirdi.
TSJ'nin tarihi ve kesin bir karar aldığını söyleyen Nicolas Maduro, "Bizler, hukukun kararlarına, ulusal egemenliğe ve adalete mutlak saygı duyuyoruz. Anayasaya saygı çerçevesinde ve barış yolunda ilerlemeye devam edeceğiz. Bir seçim ihtilafı olduğunda, Yüksek Adalet Mahkemesi Seçim Dairesi bunu karara bağlar. Venezuela anayasası ülkedeki herkes içindir" değerlendirmesinde bulundu. Maduro, Chavez'in heykelinin sokaklarda şiddet olaylarına yol açan 'faşistlerce' saldırıya uğradığını belirterek, Ulusal Meclis'in (AN) 'caydırıcı' cezalar çıkartmak için harekete geçtiğini ifade etti.
Maduro, muhalifler atıfla, "Ülkenin enerji santrallerini sabote etmeyi ve Venezuela'yı elektriksiz bırakmayı amaçladılar. Cumhuriyete karşı suç teşkil eden saldırılarda bulundular ve bazılarının yarası ağır çok sayıda ulusal polisimiz şiddet olaylarında yaralandı. Zarar verdikleri kamu kurumlarımızı kısa sürede yeniden ayağa kaldırdık" dedi.
Gonzalez: Mahkemenin kararı geçersiz
Seçimi kazandığını savunan muhalefet koalisyonunun adayı Edmundo Gonzalez ise Instagram hesabından paylaştığı videoda, sonuçların uluslararası gözlemciler denetiminde yeniden sayılmasını istedi. TSJ'nin kararının 'geçersiz' olduğunu belirten Gonzalez, "Ulusal Seçim Konseyi yetkilileri, mahkemenin arkasına saklanmayın, görevinizi yapın, sonuçlara saygı gösterin ve tutanakları tablolar halinde gösterin. Uluslararası tarafsız gözlemciler denetiminde yapmanız gereken tek şey budur" değerlendirmesinde bulundu.
Mahkemeden çıkan hiçbir kararın 28 Temmuz'daki gerçekliği örtemeyeceğini vurgulayan Gonzalez, "Seçim sonuçlarını yargılamaya çalışmak gerçeği değiştirmez, ezici bir çoğunlukla kazandık ve bunu kanıtlayacak tutanaklara sahibiz" ifadelerini kullandı.
Uruguay ve Şili’den mahkeme kararına tepki
Latin Amerika ülkelerinden Uruguay ve Şili de Yüksek Adalet Mahkemesi'nin Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu 28 Temmuz seçimlerinin galibi olarak teyit etmesini eleştirdi.
Uruguay Devlet Başkanı Luis Lacalle, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamasında, TSJ'nin 28 Temmuz devlet başkanı seçimi kararını 'sahtekarlık' olarak değerlendirdi. Uluslararası topluma çağrıda bulunan Lacalle, "Maduro rejimi, uluslararası toplumun kınadığı her şeyi doğruluyor. Halk için kurumsal ve demokratik bir yaşamın tüm kapılarını kapatan bir diktatörlük. Venezuela davasını savunmaktan vazgeçememeli ve sessiz kalmamalıyız" ifadesini kullandı.
Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de TSJ'nin kararına tepki göstererek, 28 Temmuz devlet başkanı seçimi sonuçlarını tanımayacaklarını belirtti. Devlet Başkanı Maduro hükümetini baskıcı olmakla suçlayan Boric, "Bugün TSJ, dolandırıcılığı pekiştirdi. Bir diktatörlüğün seçimlere hile düşürdüğünden şüphemiz yok. Anavatanında demokrasi için haykıran binlerce Venezuelalının gözlerinin içine bakıyorum. Şili, Maduro ve kurumlarının kendi kendine ilan ettiği bu hileli zaferi tanımıyor" diye konuştu.
Kolombiya'nın eski Cumhurbaşkanlarından Juan Manuel Santos ve Ivan Duque de sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarında, Maduro'nun seçimi kazandığını onaylayan Yüksek Mahkeme'nin kararını 'saçmalık' olarak yorumladı.
Ne olmuştu?
Venezuela Seçim Konseyi'nin 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 oyla devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı. Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado ise seçim sonuçlarını reddetmişti.
Venezuela Yüksek Mahkemesi, ülkenin en yüksek yargı organı olarak kabul ediliyor ve Venezuela'nın yasalarına uygun olarak seçimlerin geçerliliğini onaylamakla yükümlü olduğu biliniyor. Söz konusu seçim sonuçlarına itirazlar yapıldığında veya sonuçlar tartışmalı olduğunda, TSJ, bu konuda devreye girerek nihai kararı veriyor. TSJ'nin Maduro'nun galibiyetini onaylaması, seçim sonuçlarının yasal olarak kabul edildiği anlamına geliyor.(AA)
Yeni yorum ekle