Tahran Geri Adım Atmayacak

Sa, 06/08/2024 - 11:32

Misilleme her an başlayabilir. Tahran yoğun diplomatik baskı altında ama saldırıdan vazgeçmiyor. İsrail'de liderler için sığınaklar hazırlanıyor. Moskova'nın Tahran'a füze verdiği konuşulurken Sergey Şoygu İran'da, CENTCOM Komutanı İsrail'de bulunuyor.

Welayet News  - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, pazar akşamı G7'deki mevkidaşlarına İran ile Hizbullah'ın misillemesini 48 saat içinde beklediklerini söyledi. Fakat “Kesin zamanlamadan habersiziz.” diye ekledi. İsrail basınına konuşan yetkililerin büyük bölümü Blinken ile aynı fikirde. NBC'ye demeç veren bir İsrailli yetkili ayrıca misillemenin füze, roket ve İHA'lar eşliğinde “birkaç gün sürebileceğini” belirtti. Farklı ülkeler art arda Lübnan'ı veya İsrail'i “terk edin” açıklamaları yapıyor.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Erik Kurilla pazartesi günü İsrail'e gitti. Kurilla, en son 12 Nisan'da Tel Aviv'deydi. Ertesi gün sabahın erken saatlerinde İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nda bir gemiye el koymuş, karanlık çöktüğündeyse “Gerçek Vaat” operasyonu başlamıştı.

SONUÇLARI UMURSAMIYOR

Kulis haberleriyle ünlü Axios haber sitesine göre Blinken, G7'deki mevkidaşlarına misillemeyi mümkün olduğu kadar hafifletmek için İran'a diplomatik baskı kurma çağrısında bulundu. Amerikalı diplomata göre saldırıların etkisini sınırlamak, topyekün bir savaşı önlemek için en iyi fırsat.

Wall Street Journal (WSJ) İran'ın, Arap diplomatların İsrail'e yönelik saldırı planıyla ilgili olarak yaptığı itidal çağrılarını reddettiğini yazdı. WSJ'ye bakılırsa ABD ayrıca Avrupa ülkelerinden de İran’a baskı kurmalarını talep etti. Fakat gazeteye göre Tahran, vereceği yanıtın “geniş çaplı bir savaş çıkarma ihtimalini umursamadığını” söylüyor.

Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami pazartesi günü, İsrail'in attığı adımlarla "kendi mezarını kazdığını" vurguladı. Selami sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir darbe aldıklarında hata yaptıklarını fark edecekler. Hatalarının sonucunu görecekler. Yanıtlarını ne zaman, nasıl ve nerede alacaklarını görecekler."

KARŞI ATAK

İran Dışişleri Bakanlığı, diplomatik çabaların aksine karşılık vermenin gerekliliği konusundaki mesajı dünyaya iletmek, bunu destekleyecek bölgesel ve uluslararası güçleri harekete geçirmek için yoğun bir karşı diplomasi yürütüyor. Tahran, yanıttan vazgeçmenin ya da dozajını düşürmenin daha fazla İsrail saldırısına kapı açacağını düşünüyor.

İran Dışişleri Bakanı Ali Bakıri Kani başta Körfez ülkeleri, Mısır ve Ürdün olmak üzere birçok İslam ülkesinin dışişleri bakanlarıyla yoğun temaslarda bulundu. İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) ile de görüştü. İİT pazartesi günü, Tahran'ın Heniyye suikastı üzerine toplantı çağrısını kabul etti ve etkinliğin 7 Ağustos'ta yapılacağını duyurdu. İran diplomasisi ayrıca İİT'yi İsrail'e verilecek askeri tepkiyi destekleyecek ortak bir tutum belirlemesi için ikna etmeye de çalışıyor.

NETANYAHU SIĞINAĞA

İsrail Başbakanı ise tehdit ederek misillemenin dozunu düşürebileceğine inanıyor. Netanyahu pazar akşam üstü, "Hem hücum hem de savunma anlamında her türlü senaryoya hazırlıklıyız" dedi. Başbakan şunları kaydetti: “İsrail, İran'ın kötülük eksenine karşı çok cepheli bir savaşta. Düşmanlarımıza tekrar ediyorum ve sesleniyorum: Karşılık vereceğiz ve bize karşı hangi taraftan gelirse gelsin herhangi bir saldırganlık eyleminin bedelini ağır ödeteceğiz."

Netanyahu meydan okuyadursun, İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, “alarm düzeyinin en üst seviyede” olduğunu aktardı. Gergin bekleyiş sürerken, İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet, savaş sırasında üst düzey liderlerin uzun süre kalabileceği bir yeraltı sığınağı hazırladı. Edinilen bilgiye göre sığınak mevcut silahlardan gelebilecek saldırılara dayanıklı ve komuta kabiliyetine sahip. Şin Bet ayrıca liderlere kesintilere karşı uydu telefonları da dağıttı.

ORDUDAN KÂBUS RAPORU

İsrail ordusu, 8 Ekim'den beri 200 bin kişinin tahliye edildiği, Hizbullah operasyonlarının başlıca hedefi kuzey bölgelerindeki belediyelere “kâbus” gibi bir savaş raporu sundu. “Güncellenmiş senaryo” adı verilen belgede, 50 ila 500 kilo arasında değişen savaş başlıklarına sahip yüzlerce roketle “benzeri görülmemiş” bir saldırı başlatılabileceği, askeri hedeflerin ardından sıranın sivil bölgelere gelebileceği vurgulanıyor.

Yaylım ateşinin Tel Aviv de dahil olmak üzere Hayfa'nın güneyindeki noktaları hedef alması, bunun da muhtemelen çok sayıda insanın Batı Kudüs'e ve güneye tahliyesini zorlaması bekleniyor.

Raporda, bazı şehirlerde elektrik ve günlerce sürebilecek su kesintileri, sabit telefon hatlarının sekiz saate, cep telefonu iletişiminin ise 24 saate kadar duraklaması, yerel radyo ve internetin kesintiye uğraması öngörülüyor. Belgede, “ülkedeki iş gücünün yaklaşık yüzde 40'ının çatışma süresince çalışamayacağı” ve etkilenen bölgelerin dışından gelen hizmet sağlayıcıların da çatışma süresince ulaşılamaz hale gelebileceği belirtiliyor.

Bu arada Amerika müttefikini korumak için İsrail ile koordinasyon halinde Batı Asya'da seferber olarak bölgeye uçak gemisi saldırı grupları ve kara tabanlı hava savunma füzeleri göndermeyi sürdürüyor. İsrailli yetkililer oluşturulacak savunma bariyerinin iyi sonuç vermesini umuyor. Ancak saldırının Hizbullah ve belki de Yemen'deki Ensarullah'ın katılımıyla 13 Nisan'daki Gerçek Vaat operasyonuna göre daha kapsamlı olması beklendiğinden savunma çabalarının nasıl sonuç vereceği tam olarak kestirilemiyor.

MOSKOVA TAHRAN'A İSKENDER ISMARLADI

İsrail Kanal 14 ve bazı basın kaynaklarına göre Rusya, İran'da 5 bin kilometreye kadar mesafedeki askeri sistemlere zarar verebilecek gelişmiş elektronik savaş sistemleri konuşlandırıyor. Rusya'nın hafta sonunda mühimmat ve İskender balistik füzesini taşıyan İlyuşin nakliye uçaklarını İran'a indirdiği belirtiliyor. Ayrıca Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'nun bir dizi temasta bulunmak üzere Tahran'da olduğu öğrenildi/aydınlık



Yeni yorum ekle