İsrail, verilecek yanıttan dolayı panikte...

Ct, 03/08/2024 - 08:25

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın konuşmasının “çok saldırganca” olduğunu söyleyen İsrail medyası, alacakları cevabın da büyük olacağını belirtti.

Welayet News  - Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın dünkü konuşmasını yorumlayan İsrail medyası, “Beyrut ve Tahran'daki saldırılara karşı İsrail alarm zirvesinde, Hizbullah ve İran'dan yanıtı bekliyor" ifadelerine yer verdi.

Nasrullah’ın, Hizbullah’ın askeri lideri Fuad Şukur’un cenaze programında yaptığı konuşmayı çok “saldırgan” bulan İsrail medyası, konuşmadaki en önemli şeyin, İsrail’in Beyrut'un güney banliyösünü hedef alarak kırmızı çizgileri aşmasının ardından Hizbullah'ın yeni bir savaş aşamasına girdiğine dair açıklaması olduğunu belirtti.

Hizbullah liderinin, bir sonraki yanıtı mutlaka beklemesi gerektiği yönündeki dramatik tehdidiyle İsrail'i gerilim altında tuttuğu kaydeden İsrail medyası, “Nasrullah’ın Dahiye’deki saldırıyla ilgili sözleri ve bunun Mecdel Şems'e bir yanıt değil, bir saldırı olduğunu iddia etmesi ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin öldürülmesine atıfta bulunmasıyla, olabilecek yanıta meşruiyet kazandırıyor. Sözlerinden Nasrullah’ın ‘sivillere karşı siviller’ denklemini kastettiği sonucuna varılabilir” ifadelerine yer verdi.

Nasrullah’ın konuşmasını yorumlayan İsrail Kanal 13'ün askeri ilişkiler analisti Alon Ben David, "Nasrullah'ın sert karşılık vermekle tehdit ettiğini duyduk ve sözlerini ciddiye alıyoruz, çünkü Hizbullah'ın savaş hazırlıkları yaptığını görüyoruz" dedi.

Ben David, “Hizbullah savaş istemiyor ancak sert yanıtının muhtemelen savaşa yol açacağını biliyor. Dolayısıyla İsrail hava savunma konusunda nasıl hazırlanıyorsa o da bu senaryoya hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Söz konusu isim, “Tahminler, İsrail'in Hizbullah'tan ciddi bir karşılık alacağı yönünde ve İsrail ordusu da ardından karşılık vermeye hazırlanıyor. İsrail'in, ister askeri ister sivil olsun, İsrail içindeki her önemli saldırının İsrail'den bir karşılık alacağı yönündeki kararı, savaşın genişleme ihtimalinin yüksek olduğu anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Kanal 13'ün Arap meseleleri yorumcusu Hezi Simantov, "Nasrullah'ın konuşmasındaki tehditlerinin, Beyrut banliyösü ve Tahran'daki iki suikastın intikamına yönelik büyük arzuyu yansıttığı anlaşılmalıdır” dedi.

Simantov, "Hizbullah'ın kuzeyde gerilimi tırmandırarak alıştığımızdan daha büyük ve istisnai bir şekilde karşılık vermesi bekleniyor. Bunun anlamı, İsrail'in derinliklerine insansız hava araçları ve füzeler fırlatılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“İran, geçmişte olduğu gibi füze ve insansız hava aracı fırlatmayı planlıyor” diyen Simantov, “Eğer bu gerçekleşirse, bu, eskisinden daha fazlasını yapabilecek kapasiteye sahip olduklarını hisseden Yemenlilerin yanı sıra Irak ve Suriye'nin de katılımıyla olabilir. Bu İsrail için büyük bir meydan okumadır" değerlendirmesinde bulundu.

Kan televizyonunun askeri işler analisti Roy Sharon ise "Güvenlik ve askeri yapı tüm alanlarda en üst düzeyde alarm durumunda" dedi.(YDH)



Yeni yorum ekle