İsmail Haniye'nin Hayatı ve Eylemleri
Şehit İsmail Haniye, 62 yıllık ömrü boyunca Filistin halkının haklarını yeniden kazanmak için durmaksızın çaba gösterdi ve Filistin direnişinin oluşumunda önemli bir rol oynadı.
Welayet News - Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Şehit İsmail Haniye, tam adı İsmail Abdusselam Ahmed Haniye ve Ebu'l Abd lakaplı, 1963 yılında Gazze'deki el-Şâti kampında doğdu.
Haniye'nin bir Filistinli mülteci kampında doğması ve yaşaması olağan dışı bir durum değildir. Çünkü 1948'de sahte İsrail rejiminin kurulmasının ardından işgal edilen topraklarda yaşayan birçok Filistinli, Batı Şeria ve Gazze şeridi mülteci kamplarına sığındı. Gazze'deki son savaş öncesine kadar Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı bu kamplarda yaşıyordu.
Şehit Haniye, yaşamı boyunca mülteci kamplarında yaşamak, işgal topraklarında sürgün olmak, öğrencilik dönemindeki siyasi faaliyetler, sürgün ve hapishane ile Filistin'in resmî yapısındaki en üst yürütme görevi olan başbakanlık ve İslami direniş hareketinin liderliği gibi çeşitli yükseliş ve alçalışları yaşadı.
Haniye'nin ailesi el-Cure köyünün işgalinden sonra bir süre işgal altındaki Askalan şehrinde evsiz kaldılar, ardından tekrar Gazze'ye geri döndüler.
Şehit Haniye, ilkokul ve ortaokul eğitimini Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) okullarında tamamladı, daha sonra Gazze el-Ezher Üniversitesi'nde lise diploması aldı.
Gazze İslam Üniversitesi'nde Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.
1983'ten 1986'ya kadar Şehit Haniye, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın öğrenci kanadına üye oldu ve bir süre de bu konseyin başkanlığını yürüttü.
Fetih ve Hamas öğrenci örgütleri arasındaki İsrail'le müzakere veya mücadele stratejisi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle, Haniye birkaç kez gözaltına alındı ve toplam olarak 1987 ile 1989 yılları arasında İsrail hapishanelerinde 3 yıl, 6 ay ve 18 gün geçirdi.
17 Aralık 1992'de, İsrail, Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin 415 lider ve aktivistini Lübnan'ın Merc el-Zahur bölgesine sürgüne gönderdi.
Sürgünden döndükten sonra, Şeyh Ahmed Yasin'in ofis müdürü olarak çalışmaya başlayan Haniye, Şeyh Ahmed Yasin'in öldürülmesi sırasında İsrail tarafından kendisine de suikast girişiminde bulunulmasına rağmen kurtulmayı başardı.
2006 Parlamento seçimlerinde Hamas'ın zaferi sonrasında, Mahmud Abbas tarafından Filistin Özerk Yönetimi'nin Başbakanı olarak atanan Haniye, Filistin'in ilk Direniş hükümetini kurdu. Ancak İsrail baskıları ve Fetih-Hamas ayrılıkları nedeniyle bu hükümet yaklaşık bir yıl içinde çökertildi.
Haniye daha sonra Fetih ile bir ulusal birlik hükümeti kurmaya çalışırken, gruplar arasındaki ayrılıklar derinleşti ve Mahmud Abbas, Selam Feyyaz'ı yeni Başbakan olarak atadı.
2007 Haziran'ında Fetih ve Hamas arasındaki çatışmalar zirveye ulaştı ve Direniş hareketi, Fetih'in işbirliğini reddetmesi üzerine Gazze Şeridi'ni kontrol altına aldı.
Şehit Haniye, daha sonraki yıllarda Hamas'ın önde gelen kadrosunda yer almaya devam etti. 2014'te Gazze'deki Hamas lideri olarak seçildi ve 2017'ye kadar bu görevde kaldı. 2017 Mayıs'ta ise Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak atandı, bu Hamas'ın en üst düzey görevi kabul ediliyordu. Şehadetine kadar bu görevde bulundu.
"Alan Birliği" kavramının oluşmasında da Şehit Haniye'nin önemli katkıları oldu.
İsrail istihbaratı, Haniye'yi sürekli suikast hedefleri arasında tutmuş, Haniye de İsrail'in bu girişimlerinden kurtulmayı başarmıştı.
Bu yılın Nisan ayında Gazze'ye yönelik İsrail saldırısında, Haniye'nin 11 çocuğundan 3'ü (Hazim, Emir ve Muhammed) şehit düştü.
Haniye'nin son seyahati, İran'a Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için gerçekleştirdiği ziyaretti.
Yeni yorum ekle