Azerbaycan'daki Sitalçay Hava Üssü İsrail'in Hizmetinde
Azerbaycan'ın İsrail ile olan ilişkileri her zaman İran'ın ulusal güvenliği ve toprak bütünlüğü için ciddi bir tehdit oluşturmuştur. Bu ilişkiler en az 10 yıllık bir geçmişe sahiptir, ancak son zamanlarda zirveye ulaşmıştır. Ancak bu ilişkilerin sonucunda ortaya çıkan ciddi tehlikelerden biri de Sitalçay üssünün varlığıdır. Sitalçay üssü, İran sınırından 500 kilometre uzaklıkta, Bakü'nün kuzeybatısında, Hızı ilinde yer almaktadır. Çitle çevrili bu hava üssünü Bakü bile kullanmamaktadır.
Welayet News - Foreign Policy dergisi 2012 yılında İsrail'in bu üssü İran'ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırıları için kullanabileceğini bildirmişti. 2019 yılında İsrail, Sitalçay üssü de dahil olmak üzere Azerbaycan'ın üslerini kendi insansız hava araçları ile casusluk yapmak için kullandı.
Bunların yanı sıra Bakü'nün İsrail ile olan ilişkisi her geçen gün gelişmektedir. İsrail, Azerbaycan'ın petrolünün %30'unu satın almakta ve Bakü için iyi bir müşteridir.
İsrail, Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrılmasından sonra onu tanıyan ikinci ülkedir. Elbette İsrail, Azerbaycan'daki Yahudi nüfusu nedeniyle bu ülkeyi desteklemektedir. Bu Yahudiler, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendiren ve destekleyen bir faktördür. Aksi takdirde, İsrail'in Şii Müslüman bir ülke olan Azerbaycan'ı desteklemesinin bir nedeni yoktur. İran'a yakınlığı ve İran içindeki Türklerin varlığı da İsrail'in Azerbaycan'ı desteklemesinin nedenleri arasındadır.
Sitalçay Hava Üssü, Sovyet Hava Kuvvetleri'nin ilk Suhoy-25 filosunun konuşlandığı yerdi. Üretilen ilk on bir uçak, Nisan 1981'de Sitalçay'da konuşlanmış 80. veya 60. Ayrı Taarruz Havacılık Alayı'na tahsis edildi. Haziran 1981'de Sitalçay'da 200. Ayrı Taarruz Filosu kuruldu ve daha sonra Afganistan'a gönderildi. 1980'lerin sonu ve 1990'ların başında, Sovyet Hava Kuvvetleri'nin 34. Ordusu'na ait bir Su-25 filosu için üs olarak kullanıldı. Ağustos 1992'de, eski Sovyet birliklerinin düzenli olarak cumhuriyetlere devredilmesini emreden Taşkent Antlaşması'nın hükümlerine rağmen, Azerbaycan kuvvetleri tüm filoyu ve uçaklarını ele geçirdi. Bu, bu hava üssü hakkında kısa bir tarihi bilgidir.
Bu üs, güvenlik nedeniyle ve İsrail tarafından kullanıldığı için İran için tehlikeli kabul edilmektedir. Çünkü İsrail ve güvenlik örgütlerinin kontrolünde bulunmaktadır. Bu üs genellikle İran'a karşı casusluk yapmak için kullanılmaktadır ve tüm tehlikesi İran'ı hedef almaktadır. Hatta İsrail'in İran'ın nükleer programı ve belgelerini çalması sırasında bu belgeleri kiralık kamyonlarla Bakü'ye getirdiği ve muhtemelen öncelikli olarak bu üsse nakledildiği söylenmektedir. İsrail, Foreign Policy'nin 2012 tarihli raporuna göre, olası bir İran nükleer tesislerine saldırı durumunda da bu üssü kullanabilir. Bu üs, İsrail'in kullanımına verilen Azerbaycan üslerinden biridir. Bu üste İsrail silahları ve insansız hava araçları konuşlandırılmıştır.
Yeni yorum ekle