Yemen ve Suudi Arabistan, Kalan Bazı Sorunları Çözmek İçin Anlaştı

Sa, 23/07/2024 - 23:14

Yemen Kurtuluş Hükümeti'ne bağlı medya organları, Suudi Arabistan ile Yemen arasında kalan bazı insani ve ekonomik sorunları çözmek ve Riyad'ın taahhütlerini yerine getirmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Welayet News  - Yemen Kurtuluş Hükümeti'nin sözcüsü ve müzakere heyeti başkanı Muhammed Abdusselam da anlaşmayı duyurarak, anlaşmanın dört maddesinin içeriğini açıkladı. Anlaşmaya göre, bankalarla ilgili son ikili kararlar ve eylemler iptal edilecek ve gelecekte benzer kararlar ve eylemler alınmayacaktır.

Ayrıca, Suudi Arabistan ve Yemen, San'a ile Ürdün arasında uçuşları yeniden başlatma ve uçuş sayısını haftada üçe çıkarma ve Kahire ile Hindistan'a günlük veya ihtiyaca göre uçuşlar başlatma konusunda anlaştılar.

Varılan anlaşma, Yemen Havayolları'nın karşı karşıya olduğu idari, teknik ve mali zorlukları görüşmek ve çözmek için bir dizi toplantı yapılmasını da içeriyor. El-Mesire TV'nin haberine göre, anlaşma aynı zamanda hazırlanan yol haritasına göre tüm ekonomik ve insani konuları görüşmek üzere toplantılar başlatılmasını da öngörüyor.

Bu açıklama, Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in, Yemen Kurtuluş Hükümeti (San'a merkezli) ile Suudi Arabistan tarafından atanan Başkanlık Konseyi (istifa eden hükümet) arasında bankacılık sektörü ve Yemen hava yollarıyla ilgili gerilimi azaltmak için bir anlaşma sağlandığını duyurmasının ardından geldi.

El-Arabiya ve El-Şark'ul Avsat gibi Suudi Arabistan medyası, Hans Grundberg ve istifa eden hükümete bağlı medya organlarıyla aynı çizgide hareket ederek, bu anlaşmayı da daha önce ateşkes konusunda yaptıkları gibi Yemenli-Yemenli anlaşması olarak göstermeye çalışıyor. Bu şekilde, ateşkes şartlarına dayanarak kendilerini her türlü sorumluluk ve yükümlülükten kurtarmayı hedefliyorlar. Ancak, Yemen Kurtuluş Hükümeti kendisini Suudi Arabistan'ın muhatabı olarak görüyor ve Riyad'ı taahhütlerinden kaçınması durumunda doğacak sonuçlar konusunda defalarca uyarmıştır. Son zamanlarda, Yemen Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, Yemen Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Tümgeneral Yahya Seri ve Yemen Devrimi Lideri Seyyid Abdulmelik el-Husi, Riyad'ı bu konuda açıkça uyarmışlardı.



Yeni yorum ekle