Hakan Fidan'dan Suriye Açıklaması

Pt, 15/07/2024 - 08:02

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye ile normalleşme sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Welayet News  - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşmasına Gazze'deki durumu değerlendirerek başladı. İsrail'in ateşkes planını onaylaması, silahların susması ve insani yardımların ulaşmasının öncelikleri arasında olduğunu belirtti. Ancak, her adım atıldığında İsrail yönetiminin yeni bir katliama imza attığını vurgulayan Fidan, bu durumun barış çabalarına darbe vurduğunu söyledi. İsrail'in Gazze'deki yanlış adımlarının telafisi olmayan sorunlara yol açabileceğini ifade eden Fidan, uluslararası toplumu İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.

Türkiye'nin Suriye ile diyalog kapısını her zaman açık tuttuğunu ifade eden Fidan, önceki görevinde de Suriye müzakerelerinin içinde bulunduğunu hatırlattı. Rusya ve İran'ın aracılık yaptığı görüşmelerin, Astana sürecinin ve diğer düzeylerde yapılan Suriye görüşmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Fidan, on bir yıldır görüşmelerde hareketlilik olmadığını, ancak bölgenin artık barış arayan bir iklime geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğini kullanarak bir çağrıda bulunduğunu belirten Fidan, bu çağrının zayıflık göstergesi olmadığını vurguladı. Suriye'deki karışık tabloyu göz önünde bulundurduklarını, ancak bu konuda net olduklarını ifade etti. Fidan, Türkiye'nin sadece kendi çıkarlarını değil, Suriye'nin ihtiyaçlarını da düşündüğünü belirtti.

Suriyeli muhaliflerle ilgili duruşlarının değişmediğini vurgulayan Fidan, onların özgür kararlarının esas olduğunu söyledi. Türkiye'nin burada yapıcı bir rol oynayabileceğini belirten Fidan, “Muhalifleri yarı yolda bırakmayacağız” dedi.



Yeni yorum ekle