İmam Hamanei: Gadir Bayramı tüm Müslümanlara ait

Sa, 25/06/2024 - 14:04

İmam Hamanei, Gadir-i Hum Bayramı münasebetiyle yaptığı konuşmada, bu bayramın tüm Müslümanlara ait olduğunu belirtti.

Welayet News  - İmam Hamanei, Gadir olayının Şii ve Sünni kaynaklarında yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Nehcü'l Belağa kitabı (Hazreti İmam Ali'nin konuşmaları mektupları ve hikmetli sözleri) tüm Müslümanlar içindir. Gadir konusu Şii-Sünni tartışmalarında kullanılmamalıdır. Gençlere Nehcü'l Belağa kitabını okumalarını tavsiye ediyorum.''

Gadir-i Hum Bayramı münasebetiyle 5 eyaletin halkı İmam Hamanei ile buluştu.

İran’ın beş eyaletinden binlerce kişi Gadir-i Hum Bayramı münasebeti ve 14. Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde İmam ile bir araya geldi.

İmam Hamanei’nin bu merasimde yaptığı konuşmanın önemli başlıkları şöyle:

- Toplumda imamet hüküm sürdüğü zaman toplumun hayatı İslami bir şekil alır.

- Masum imamların 250 yıllık hayatları boyunca çabaları, İslam'ın hakimiyeti ve İslam hayatının yayılması için olmuştur.

- İslam toplumunun hâkimi, halkın acısını bütün varlığıyla hisseder, halk da ona eşlik eder ve onu takip eder.

- Gadir’in manası, ilahi ve İslami egemenliğin devamıdır ve bu, bu egemenliğin, İmam vasıtasıyla İslam hayatının üstün ve ileri modelini devam ettirebilmesi içindir. Şiiler ve Sünniler için de durum farklı değildir ve bundan herkes faydalanmaktadır.

-Gadir, İslam tarihini sürdürmek için İslami yaşamın hediyelerini sunmaktadır. Gadir birlik kaynağıdır. Onu Şii ve Sünni kavgası için bir bahane kılmayın.

-Nehcü’l Belağa tüm Müslümanlar içindir. Kendi dininden olmayan biri tarafından kendisi için ciltler dolusu kitap yazılan başka yüce bir şahsiyet var mı? Bu sadece İmam Ali’ye (a.s) hastır.

-İmam Ali’nin (a.s) faziletleri hem dostları hem de düşmanları tarafından gizlenmişti. Ancak buna rağmen İmam Ali’nin (a.s) faziletleri bütün dünyayı doldurmuştur.

-İmam Ali’nin (a.s) manevi güzelliğini ve arştaki rütbesini bilmiyoruz.

-İmam Ali’yi (a.s) tanımıyoruz. İmam Ali’nin (a.s) insanlara karşı duyguları zirvededir.

- Toplumun en küçük ferdi bile ülkenin kaderinde etkili olabilir.

- Bazıları düşmanın gülümsemesiyle kendini güvende hisseder ve düşmanın ninnisiyle uykuya dalar.

- Üç gün sonra İran milleti bir sınava tabi tutulacak.

- İslam Cumhuriyeti'nin düşmanına galip gelmesini sağlayacak şeylerden biri de seçimdir. Allah'ın İran milletini bu seçimden başı dik olarak çıkarmasını umut ediyoruz.

- Halkın seçimlere katılımı İslam Cumhuriyeti'nin özüdür.

- Katılımın az olduğu her seçimde düşmanların melamet dili uzadı. Seçimlere katılımı tavsiye etmemin sebeplerinden biri de muhaliflerin dilini kesmektir.

- Katılım sadece büyük şehirler için değildir, İslam Cumhuriyeti'ni gururlandırmak için köy ve ilçelerdeki insanların da seçimlere katılması gerekir.

- Seçimler her zaman bir sınavdır ve bu, şimdi her zamankinden daha fazladır.

-Halkın sevgisini kazanmış sevilen, ilgili ve çalışan bir cumhurbaşkanın kaybının üzerinden 40 gün geçti ve 3 gün sonra halk yeniden bir cumhurbaşkanı seçecek.

-Liyakatli kimse, İnkılabın ve rejimin temellerine inanan biridir. Aziz Reisi’nin inkılabın ve sistemin temellerine inancı tam ve sağlamdı.

- 13. Hükümet ülkenin imkanlarını iyi değerlendirdi. İran'ın var olan zekâsı ve yeteneği, ülkenin kapasitelerinden biridir.

- Ülkenin imkân ve kapasitelerini kullanma becerisine sahip olan kişi doğru kişidir.

- En değerli kapasitemiz eğitimli genç nüfusumuzdur. Bölge ülkelerinde hiçbir ülkede bizim kadar eğitimli genç yok.

- Gözü sınırların dışında olanlar iç kapasitelerini göremiyorlar ve doğal olarak bu kapasiteyi kullanmak için de plan yapmıyorlar.

- İran İslam Cumhuriyeti yabancılara güvenmeden ilerleyebileceğini gösterdi ve ilerledi.

- Gelecekte de İran milleti kaderinin başkaları tarafından yazılmasına izin vermeyecektir.

- Güçlü bir İran isteyen herkes seçimlere katılmalıdır.

- Adaylar seçimleri kazanmaları halinde inkılaba uzak olan insanlardan yararlanmayacakları konusunda Allah’a söz versinler.

- Ülkemizin bazı siyasetçileri şu ya da bu güce güvenmeleri gerektiğini ya da bütün ilerleme yollarının Amerika'dan geçtiğini düşünüyorlar; Hayır, öyle değil.

- Amerika'nın lütfu olmadan adım bile atmanın mümkün olmadığını düşünen kişi, iyi bir yönetici de olmayacaktır. (Kaynak: mehr/irna/rast/leader.ir)



Yeni yorum ekle